Промоција књиге „Звјездан“ аутора Саве Штрбца

knjiga-1У Вијећници Банског двора 05. августа 2013. године (понедјељак) у 20,00 часова одржаће се промоција књиге „Звјездан“ аутора Саве Штрбца у сарадњи са Документационо информативним центром „Веритас“.
На промоцији учествују:
Др Раде Симовић, театролог,
Мићо Јелић Грновић пјесник,
Светлана Шиљеговић, уредник,
Саво Штрбац, аутор

***

Savo_Štrbac-aСаво Штрбац (Бенковац, ФНР Југославија, 1949) је српски политичар, бивши члан комисије Владе Републике Српске Крајине за размјену заробљеника и предају посмртних остатака, и предсједник Информационо-документационога центра „Веритас“.

Рођен је 1949. у Бенковцу. Право је дипломирао у Загребу, а до 1990. је радио као судија у Задру. Члан Владе Републике Српске Крајине је постао 1993. Године 1993. заједно са другим грађанима тадашње Републике Српске Крајине оснива невладину и нестраначку организацију Информационо-документациони центар „Веритас“, са сједиштем у Книну. Саво Штрбац је предсједник Веритаса од његовог оснивања, а главна активност његовог дјеловања је прикупљање података о прогонима и страдањима српског становништа на територији некадашње Социјалистичке Републике Хрватске  и свеукупним страдањима и прогонима становништа Републике Српске Крајине. Живи и ради у Бањалуци.“Ми – живи мртвима, нажалост, не можемо помоћи. Мртви, међутим, могу помоћи нама – живима под условом да их „слушамо“. А моћи ће мо их „чути“ само ако запамтимо и забиљежимо имена и страдања њихова као и имена крвника њихових. Учинимо то на вријеме. Учинимо то прије него тама сакрије бљесак и прије него бонаца надјача олују. Јасеновац опомиње.“

 Библиографија 

Као предсједник Веритаса, радио је на издавању најопсежнијих публикација о страдању Срба на простору Републике Српске у периоду од 1990. до 1995:
Равни Котари – Масленица 1993, Информационо-документациони центар „Веритас“
Крвави спетембар у Лици – 1993, Информационо-документациони центар „Веритас“, прво издање 1994, а проширено у априлу 1996.
Миљевачки плато – јуни 1992., Информационо-документациони центар „Веритас“, првио издање у априлу 1996.
Српска западна Славонија – мај 1995, Информационо-документациони центар „Веритас“, Светигора, прво издање октобар 1997.
Српска Крајина – август 1995, Информационо-документациони центар „Веритас“, Светигора, прво издање октобар 1997.
Нестала лица на подручју Хрватске, Информационо-документациони центар „Веритас“, Арт-принт, Бањалука
Судбине људи са потрежних листа, Информационо-документациони центар „Веритас“, Београд, (1999)
Звона Светог Ћирила, Информационо-документациони центар „Веритас“, Бањалука, (2000)
Хроника прогнаних Крајишника, Информационо-документациони центар „Веритас“, Зора, Београд, (2005)
Звона судбине, Информационо-документациони центар „Веритас“, Бањалука, (2005)
Хроника прогнаних Крајишника II, Информационо-документациони центар „Веритас“, Бањалука, (2010)
Рат и ријеч, Информационо-документациони центар „Веритас“, Бања Лука (2011)

***

С главом међу звијездама

 ”Звјездан” Саве Штрпца је сасвим другачија збирка прича од оних које смо до сада читали. Задржала је већ препознатљиву ”ја” форму и документарну основу, а све друго је ново. Стварност је овај пут послужила као ”рудник” занимљивих ликова, заплета и обрта. Још једном смо се увјерили да је живот много маштовитији од нас самих. Ако су досадашње збирке (”Судбине људи с потражних листа”, ”Звона светог Ћирита”, ”Хроника прогнаних Крајишника” I и II, ”Звона судбине” и ”Рат и ријеч”) свједочиле о страдањима крајишких Срба у минулом рату, ”Звјездан” то само овлашно додирује, јер Штрбац своје јунаке прати и кроз вријеме и кроз простор.

За разлику од оних из претходних збирки, ови су у ”сивој зони”, негдје на маргинама друштва, а једино што их међусобно повезује је Саво Штрбацпосматрач који зна да препозна причу.

 Сретао их је у судници, дијелио с њима школску клупу или њихов ”развојни пут” пратио преко медија…. Ипак, ма у ком својству се ту нашао, није остајао равнодушан – код њега препознајемо читаву палету осјећањаод благонаклоности, чуђења, презира до искреног саосјећања.Мада пише о својим знанцима из Книнске Крајине, не пише Саво о Крајишницима, него о особењацима, ишчашеним људима – понајчешће оним који насељавају нама често невидљив ”полусвијет” – о звјезданима, како народ зове оне што им је глава у звијездама. И ма колико му се не свиђало шта то они раде, Штрбац им, мада судија, не суди. У својим причама он је само човјек.

Светлана Шиљеговић

Share