Промоција књиге „Сусрети са светим местима“ аутора Ненада Бадовинца

plakatУ Вијећници Банског двора 04. новембра 2013. године (понедјељак) у 19,00 часова одржаће се промоција књиге „Сусрети са светим местима“, аутора Ненада Бадовинца.
Учествују: Архимандрит Гаврило (Вучковић) игуман манастира Лепавина, Мира Лолић-Мочевић и аутор.

 

***

Биографија:

Ненад Бадовинац је рођен у Бјеловару 12.октобра 1977. године.

Средњу економску школу завршио је у Бјеловару. 1996. године у Вараждину уписује Факултет организације и информатике Свеучилишта у Загребу.

Дипломирао је на смеру Информациони системи на тему „Рачунална симулација рада банкарског система“. Од завршетка студија до данас активан је на пословима информатичког и пословног консалтинга у примени софтверских решења у аутомобилској индустрији. Написао је књигу „Сусрети са Светим местима“, и објавио је 2013. године.

Ненад је дугогодишњи технички сарадник на лепавинском веб сајту и духовно је чедо оца Гаврила Лепавинског.

Нешто о књизи:

Велики је изазов писати о лепавинској мистичној лепоти, но ја сам, и поред тога, непрекидно покушавао да је текстовима дочарам. Управо ме та мистичност касније подстакла да изађем из Лепавине и кренем на путописна истраживања православне духовности. С обзиром на то да је духовни свет већи и разноврснији од материјалног, свестан сам да крећем у истраживање дубоког океана. Од алата за снимање имам само пет чула којима желим да снимим његове неистражене тајне. Контакт сам тражио тамо где је духовни свет најближи материјалном, на светим местима, у манастирима, чији житељи не причају много о духовности, већ живе духовност. Од када сам доживео Богородицу Лепавинску, у мом животу појавило се присуство духовног света. Првих година нисам имао потребу да излазим из лепавинске котлине, а онда, када сам духовно проходао, пружила ми се прилика да проширим своје видике. Упознавање са православном духовношћу постало ми је могуће у Србији, у мноштву манастира које доживљавам као центре православне духовности. Први део истраживања чинила су путовања од Лепавине до Свете Горе. Кренуо сам према Богородичином врту, управо тамо откуда је отац Гаврило пре много година дошао к нама у Лепавину. Да бих стигао до жељеног, морао сам своје кораке врло пажљиво да испланирам. Зато сам се држао упутстава које ми је мој духовник давао из лепавинске котлине. Путујући и посећујући православна света места, доживео сам мени до тада непознате лепоте Божијег духовног света. Кренувши од манастира Лепавине, преко Србије до Свете Горе и назад, открио сам многе лепоте Божије творевине о којима мало ко зна. На многобројним путовањима имао сам сву потребну подршку својих родитеља који су увек били уз мене. Помогло ми је велико искуство и знање, као и прави путеводитељски савет архимандрита Гаврила из манастира Лепавине, мога духовног оца као и мати Михаиле из манастира Ваведења у Београду. Уз њихову помоћ моја путовања су била правилно усмеравана. Манастири о којима сам писао су ми били приступачни, а њихова врата увек отворена. Захваљујем се оцу Гаврилу, мати Михаили из манастира Ваведење у Београду, својим родитељима и пријатељима, као и свима онима који су путовали са мном и на тај начин били део моје духовне истраживачке мисије, током које смо се сви заједно, макар за једну степеницу, приближили духовним лепотама Православља.

Ненад Бадовинац

Share