Промоција књиге „Сунце иза Невен Горе“, аутора Љубе Гајића

У Вијећници Банског двора 28. маја 2015. године (четвртак)  у 19,00 часова, биће одржана промоција књиге „Сунце иза Невен Горе“, аутора Љубе Гајића,
Учествују:Миљко Шиндић, Миленко Стојичић, Здравко Кецман, Александра Чворовић и аутор.

aaaa-001

 

***

Љубомир Гајић је српски академски сликар, социолог културе и први предсjедник Удружења ликовних и примијењених умјетности Републике Српске. Један је од оснивача Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци.

Живот

slikaРођен је 1948. у Бугутовом Селу код Угљевика. У Београду је завршио Факултет политичких наука и Академију ликовних уметности. Сликарство је завршио у класи професора Недељка Гвозденовића и Раденка Мишевића.. Магистар је социологије културе. У периоду од 1958. до 1963. је као искушеник боравио у манастиру Чокешина. Прву самосталну изложбу сликa је одржао 1966. године. Ради као редован професор Методике наставе на Филозофском факултету у Бањој Луци.

***

„Како именовати то што пише Љубомир Гајић? “Пјесма?“ Неприлично!Међужанровско истраживање, препознавање ријечи и боје? (Ријечи у боји?) Он пише без заграда (без резервног поетичког положаја!) и без оквира слике! Ни у писању ни у сликању Гајић није „затвореник“ поетичког закона, није на „робији“ школа и правца, нити је читач закуцан у један умјетнички манифест….Његове слике и пјесме су екоовско „отворено дјело!“, за читача / гледца који је „коаутор“, трагач за ухваћеним јадцем естетичког озарења“..

Миленко Стојичић

 

Share