Промоција књиге „СРБИ 1903-1914: Историја идеја“ приредио Милош Ковић

У Црвеном салону Банског двора 02. децембра 2017. године (субота) у 18.00 часова биће промовисана књига „СРБИ 1903-1914: Историја идеја“ приредио Милош Ковић.

AAA-PLAKAT-KLIO-web

Говоре:
др Милош Ковић, историчар, Универзитет у Београду
др Ђорђе Вуковић, политиколог, Универзитет у Бањалуци
др Боривоје Милошевић, историчар, Универзитет у Бањалуци
Зоран Хамовић, главни уредник ИП Клио

Модерира:
мр Жељко Будимир, политиколог, Универзитет у Бањалуци

Књига Срби 1903-1914: Историја идеја посвећена је једној од највећих епоха српске историје. Доба краља Петра I Карађорђевића, уочи самог Првог светског рата, донело је општи препород и изузетна достигнућа у науци, књижевности, уметности, музици, политици, војној вештини. Она и данас јесу, и могу да буду, узор сваког духовног прегнућа у српској култури.

Па ипак, много тога у овом добу, остаје неоткривено па и, познијим тумачењима, контроверзно. Зато су, у овој књизи, проучене кључне политичке, научне и филозофске идеје доба од 1903. до 1914. године. То је учињено кроз анализу основних политичких појмова и кроз портрете личности које су својим делом обележиле епоху.

У раду на овој књизи окупљено је двадесет двоје водећих стручњака различитих генерација и разноврсних научних интересовања: ту су историчари, социолози, археолози, теолози, филозофи, правници, историчари књижевности, антрополози, класичари. Реч је о својеврсном дијалогу генерација и о великом, истински мултидисциплинарном пројекту.

Share