Промоција књиге о Светлани Китић „Цеца, прича о најбољој рукометашици свих времена“

У Вијећници Банског двора 21. децембра 2012. године (петак) од 12,00 до 13,00 часова одржаће се промоција књиге о Светлани Китић „Цеца, прича о најбољој рукометашици свих времена“ауторке Светлане Вујчић, уреднице Спортског журнала.
Учествују:
Светлана Китић
Наташа Колега
Светлана Вујчић

***

Светлана Китић (рођена 7. јуна, 1960. године у Тузли) је бивша југословенска и српска рукометашица. Наступала је и за југословенску репрезентацију са којом је учествовала на олимпијским играма 1980. године у Москви и 1984. године у Лос Анђелесу. Живи у Београду.

Са Радничким је 1980. године и 1984. године освојила Куп европских шампиона. Између 1980. године и 1985. године је са Радничким играла у свим финалима у којима је Раднички учествовао, а 1986. године је са Радничким освојила и Куп победника купова. За најбољу рукометашицу света проглашена је 1988. године.

Светлана Китић је активну играчко рукометну каријеру окончала у 2006. године у својој 46 години.

Од 2006. године па до 2008. године је обављала дужност спортског директора Женске рукометне репрезентације Босне и Херцеговине.

Са 48 година се поново активирала као играчица у клубу Раднички.

За најбољу младу играчицу света, проглашена је 1977. године.

Проглашена је за најбољу рукометну играчицу света за 1988. годину, од стране Светске рукометне федерације.

На основу гласова у анкети Светске рукометне федерације (август 2010), Светлана Китић је убедљиво, са чак 84.1 одсто гласова, проглашена за најбољу рукометашицу свих времена.

На додели Оскара популарности за 2010. године је проглашена за личност године Србији.

За најбољу младу играчицу света, проглашена је 1977. године.

***

 

Из пера Светлане Вујчић, дугогодишње пријатељице и саиграчице, стигла нам је прича о Светлани Китић.

Ауторка је вјешто описала Цецин живот – дјетињство, долазак у Београд , клупске и репрезентативне успјехе, бурне догађаје из приватног живота.

У биографији, путем незаборавне авантуре проћи ћете кроз бриљантну спортску каријеру која је трајала до 49-те године : освојена 21 клупска титула, сребро и злато на Олимпијским играма у Москви и Лос Анђелесу, сребро са СП у Јужној Кореји, златна и бронзана медаља са јуниорских СП, одигране 202 утакмице за репрезентацију, постигнуто више од 900 голова.

На страницама књиге смјењују се смијех и сузе, јурњава на терену, успони и падови главне јунакиње.Најзанимљивији призори из Цециног живота приказани су на фотографијама уз њене коментаре.

Ово је прича о најбољој рукометашици свих времена, о мајци троје дјеце, супрузи, баки-о једној великој жени.

Share