Промоција књиге Хипохондрија

knjiga-2У Вијећници Банског двора 25. септембра 2013. године (сриједа) у 19,00 часова одржаће се промоција књиге „Хипохондрија“ аутора Приможа Репара (избор и превод са словеначког Здравко Кецман) у сарадњи са Удружењем књиженика Републике Српске.

 

***

primoz-1Примож Репар, рођен  1967. у Љубљани  је пјесник, есејиста, преводилац, главни уредник издавачке куће КУД  Апокалипса, те одговорни уредник њенога часописа За пробој у живу културу, главни уредник филозофске збирке Аут и координатор међународног пројекта Ревија у ревији. Његове пјесме су уврштене у бројне антологије и преведене на деветнаест језика.

Са  данског преводи и систематично објављује дјела Серена Кјеркегора, једног од утемељивача егзестенцијализма. Објавио је осам пјесничких збирки од којих су четири изашле у иностранству. Такође је био номинован за Јенкову ин Рожанчеву награду за најбољу пјесничку збирку и есеје.

***

Здравко Кецман

„Овај избор сачињен је из седам збирки поезије, које су публиковане у континуитету.

Херметичност, скривеност мисли и промишљања, сложене структуре, предјели недокучивог, суочавања са постојећим и непостојећим, смисао и бесмисао, често су сажимани у пјесничке трактате. Из тих промишљања на видјело се у пробљесцима појављују питања која немају одговора. Не могу се ни имати јер се ради о вјечним питањима добра и зла која се стално понављају у виду свјетла и таме у непрестаним суочавањима и преображавањима.“

***

„…На путу – раскрсници између фифлозофије и поезије, поезија сублимира оно најбитније из филозофије, преузима га у језичке и мислене опсервације, даје потенцијалну снагу и могућност да се свијет боље опажа…“

Share