Промоција књиге „Елем“ аутора Дарка Момића Чкаље

У Вијећници Банског двора 27. септембра 2017. године (сриједа) у 19.00 часова биће промовисана књига „Елем“, аутора Дарка Момића.
Учествују: Борис Максимовић – директор издавачке куће „Imprimatur“, Горан Дакић – писац и новинар (рецезент), Ђорђе Вуковић – професор на Факултету политичких наука Бањалука (рецезент) и аутор.

Elem--Darko-Momić-web

Дарко Момић рођен је 24. јануара 1977. године у Котор Варошу, а препознатљиви надимак Чкаља добио је у трећем разреду основне школе коју је завршио у родном мјесту. Средњу школу завршио је у Бањалуци, гдје је уписао и студиј журналистике, који полако, али баш полако приводи крају. Новинарством је почео да се бави 2004. године у „Гласу Српске“, радио је у магазинима „Правда“ и „Фактор“, био дописник „Танјуга“, писао за пословни портал capital.ba, вишеод осам година радио у дневним новинама „Press RS”, тренутно запослен у магазину „Недељник“, а колумне објављује и на порталу srpskacafe.com. Члан је Управног одбора Клуба новинара Бањалука. Ко је заправо Дарко Момић Чкаља најбоље је написао он сам у својој биографији на Твитеру: „Новинар и тачка.“

Момић ни не жели да буде заштићени свједок, теткица која одбија да призна шта је све смућкала у чорбу. Другим ријечима, не покушава да сакрије презир према мутиводама, социјалну резигнираност, национални ентузијазам. Ипак, у његовим критикама врло лако могу се препознати и утврдити његова мјерила, стајалишта, мотиви, намјере. Објективан коментатор није онај ко појавама и процесима приступа равнодушно и безидејно, ко је идеолошки млитав и кастриран од родољубља, већ онај ко личности, догађаје и феномене процјењује у складу са јавним интересима, универзалним вриједностима и принципима, историјским искуством, критичком методом, директно и недвосмислено. Зато и сам има гомилу критичара, с обје стране линије разграничења између политике и новинарства. Он то зна и не либи се на поткусуривања и са једнима и са другима.

                                                                                                                                        Ђорђе Вуковић

Share