Промоција књиге „CATENA MUNDI – MAGNUM CRIMEN“ аутора Виктора Новака

У Концертној дворани Банског двора 02. децембра 2015. године (сриједа) у 20,00 часова биће промовисана књига „CATENA MUNDI – MAGNUM CRIMEN“ аутора Виктора Новака.
Учествују: Мира Радојевић, Срђа Трифковић, Горан Латиновић,
Драгиша Вулин, Бошко Обрадовић и аутор.

plakat

***

Књига „Magnum crimen” у преводу  Велики злочин  говори о развоју клерикализма у Хрватској од краја 19. виjека до краја Другог свјетског рата. Аутор је Виктор Новак (1889–1977), хрватски и југословенски историчар,   професор Универзитета у Београду, шеф Историјског института САНУ и почасни члана Југославенске академије знаности и умјетности у Загребу.
На 1.119 страница, у 18 поглавља, представљен је развој клерикализма у Хрватској од почетка 20 вијека (од одржавања Свехрватског католичког конгреса у Загребу 1900. године) до краја Другог свјетског рата. Одмах по изласку из штампе, ватиканска курија је анатемисала књигу и ставила је на Index librorum prohibitorum (Списак забрањених књига).

„Magnum crimen” први пут се појављује у нецензурисаном издању заслугом издавачке куће „Catena mundi“ из Београда, опремљено предговором Василија Крестића и поговором Милорада Екмечића. Књига за оне који знају да проучавањем прошлости сазнајемо у садашњости којим стазама треба да корачамо у будућности.

 ***

Дејан Мировић

„Књига Виктора Новака је изузетно дело, које трајно опомиње на зло које нажалост још увек постоји. Новак је и пример интелектуалца који препознаје зло у народу из којег потиче и који га осуђује. Зато је био и прогањан у својој средини, усталом као и сви велики аутори у историји. Посебна вредност књиге је што се Новак се не може оптужити за антихрватсво или мржњу према свом народу. Он само износи ужасну истину о злочину који се сакрива из политичких разлога и данас на такозваном просвећеном западу.
Зато је Новакова књига и најбоља опомена и за Србе и Хрвате да се зло не сме поновити – за Србе да више никада не живе у истој држави или савезу са народом чије политичке и интелектуалне елите увек имају наредбодавца ван Балкана (некада Ватикан сада Брисел) као што их је на то упозоравао мудри министар Руске империје Сазонов, пре тачно једног века; – за Хрвате колико су још далеко од неострашћеног и критичког поимања своје историје, за коју је чак и Крлежа тврдио да препуна ратних злочина над цивилним становништвом. Зато ова књига/опомена никада неће престати да буде актуелна за нас и генерације које долазе“.

 ***

Душан Пророковић

„Тежња Римске курије да оствари превласт над верским и политичким процесима на Балкану, определила је будуће злочине над српским народом. Књига Виктора Новака, „Magnum crimen“ је прва то показала“.

Миша Ђурковић

„Без разумевања односа Ватикана према демократији и фашизму не може се разумети историја 20. века.  Књига Виктора Новака „Magnum crimen“ открива ту спрегу на територији Југославије и кога год страдање нашег народа занима, треба да је прочита“.

 

Share