Промоција књиге „Атлас народног градитељства“, аутора Милијане Окиљ и Сњежане Глигорић

У Вијећници Банског двора 01. фебруара 2017. године (сриједа) у 19,00 часова одржаће се промоција књиге „Атлас народног градитељства“, аутора Милијане Окиљ и Сњежане Глигорић,
Учествују: Миленко Станковић, Жељко Вујадиновић и Слободан Наградић,
У сарадњи са Заводом за заштиту културно историјског и природног насљеђа Републике Српске.

Plakat-atlas-narodnog-graditeljstva

Сеоско народно градитељство у Републици Српској, које је представљено у овом прегледу – атласу, евидентирано је током многих истраживачких теренских радова Републичког завода за заштиту културно-историјског и природног насљеђа, у задњих неколико година. Ауторке су обрадиле стамбено и сакрално народно градитељство са жељом да ово издање буде један од видова презентације и популаризације овог дијела насљеђа.

У предговору ове публикације ауторке објашњавају основни циљ евидентирања народног градитељства и његове презентације. У уводу оне истичу значај скупљених искустава народних градитеља, кроз генерације, као и разумијевање регионалних особености – климе и културе поднебља. У првом дијелу описани су основни градитељски типови и регионално подијељени стамбени објекти на херцеговачку кућу, динарску кућу брдско-планинских предјела и куће Подриња, Посавине и Семберије, са упоредном анализом. У другом дјелу посебно је обрађено сакрално градитељство у духу народне архитектуре, које обухвата старији тип цркава брвнара из XVIII вијека и цркву у Маринима. Посебно су обрађени поједини елементи из свакодневице народног градитеља и објашњени основни појмови. Текст је сумиран у закључним разматрањима.

Share