Промоција књига „Живот се брани истином“ и „Рат у Босни и Херцеговини и стварање Републике Српске“, аутора Винка Пандуревића

У Вијећници Банског двора 23. новембра 2016. године (сриједа) у 19,45 часова биће промовисане књиге „Живот се брани истином“ и „Рат у Босни и Херцеговини и стварање Републике Српске“, аутора Винка Пандуревића,
Учествују: Миломир Савчић, Жељко Вујадиновић, Миленко Јевђевић и аутор,
У сарадњи са Српским просвјетним и културним друштвом „Просвјета“(Бања Лука“).

plakat-webВинко Пандуревић рођен је 1959. године у с. Јасик, општина Соколац. Завршио је највише војне школе. Генерал је Војске Републике Српске и доктор социолошких наука. У току рата, 1992−1995, три пута је вандредно унапређиван у виши чин. Као командант Зворничке бригаде учествовао је у борбеним операцијама за ослобађањe Сребренице и Жепе. Поред храбрости и умјешног командовања остаће упамћен како је према непријатељској страни поступао у складу с ратном етиком и личним милосрђем. Један од таквих случајева је прекидање ватреног дејства и отварање коридора за безбједан пролазак муслиманске војске и цивила из Сребренице према Тузли. На тај начин је спасено хиљаде живота. Више од 20 година након сребреничких догађаја, овај гест српског официра сведен је на маргину и бачен у запећак. Не прича се о томе јер квари стереотип да су сви Срби „лоши момци“, и како било ко од њих може бити другачији, поготово у рату. О томе говори чињеница да га је Међународни суд за бившу Југославију оптужио за најтеже ратне злочине и осудио на 13 година затвора.

Држао се достојанствено и бранио истином. Прије ослобађања, у протворској јединици провео је 10 година и 20 дана.

       СПКД „Просвјета“ Бања Лука промовише истину Винка Пандуревића као часну и аутентичну супарницу разним истинама које се овдје-ондје плету о Босни и о Сребреници. Наша је мисија да промовишемо добра дјела наших сународника. На исти начин се гнушамо и изопштавамо из достојанства, части и културе српског народа сваког ко је починио какво лоше дјело.

Непоколебљиво другујемо с мишљу да нам је истинско расвјетљавање историјских догађаја потребно као лијек; да као народ просијемо лице побједе и наличје пораза – да јасније видимо куда ћемо и како ћемо даље. Јер, Живот се брани истином, како на насловној страни своје књиге написа генерал Пандуревић.

                                                                                                                         СПКД „Просвјета“

                                                                                                                  Градски одбор Бања Лука

Share