Прилог АТВ – Тринаестогодишњи Бањалучанин осваја свијет хармоником

 АТВ

Trinaestogodišnji Banjalučanin osvaja svijet harmonikom

vlcsnap-2015-06-14-20h12m07s100

Tri prve nagrade na međunarodnim takmičenjima harmonikaša u nepune tri sedmice, vicešampionska titula na svjetskom takmičenju u Italiji, brojni pehari, zahvalnice, i ko zna koliko nastupa u Banskom dvoru, na svečanostima akademija, fakulteta, škola, …preostao je i da ih broji trinaestogodišnji Radovan Ivanović iz Banjaluke.

Učenik je sedmog razreda osnovne škole i petkog razreda muzičke škole “Vlado Milošević”. Dok svira, uživa, mašta. Vježba najmanje dva sata dnevno, a pred takmičenje nije mu teško da uz harmoniku provede ako treba i čitav dan. Ima, kaže važan cilj, a to je da postane najbolji harmonikaš na našim prostorima.

“Ono što volite to vam i nije teško, ka harmoniku volim da sviram. Želio bih da završim osnovnu, srednju, akademiju, da jednog dana postanem vrhunski harmonikaš koji svira narodnu, zabavnu, klasičnu i ostalu muziku”, rekao je Radovan Ivanović, svjetski vicešampion u harmonici.

Ljubav prema harmonici naslijedio je od oca Bogdana koji harmoniku svira za svoju dušu. Kad je Radovan imao pet godina primijetio je da ga interesuje harmoniku i kupio mu je najprije malu: harmoniku. Od tada je na harmonici Radovan bio nezaustavljiv, nizali su se pozivi za gostovanje i naravno, nagrade.

“Kruna je svjetsko takmičenje u Italiji, Radovan je zauzeo drugo mjesto. Ako se uspjeh roditelja može mjeriti nečim to su uspješna djeca i uspjehom i bogatstvom tako da od mene nema bogatijeg čovjeka”, kaže Radovanov otac Bogdan.

Najbolje iz Radovanog talenta izvukao je, kaže Bogdan, njegov profesor Savo Čovičković, koji mu uveliko zadaje harmonikaške lekcije koje se uče na Muzičkoj akademiji. Dok se priprema za nova takmičenja, krajem godine u Austriji i svjetskom kupu u Njemačkoj naredne godine, po želji roditelja Radovan rado harmonikom razgali društvo, nekad klasikom, a nekad i kolom.

Share