Представљање публикација „Живот и стваралаштво жена Бањалуке“

У Вијећници Банског двора 05. децембра 2013. године (четвртак) у 19,00 часова одржаће се представљање публикације „Живот и стваралаштво жена Бањалуке“, аутора Драге Гајић а у сарадњи са „Rotary clubom Gloria“ Бања Лука.
Учествују: Драгојла Тошић, Сарита Вујковић, Јелена Шипка и аутор,
Гост : Ведрана Стојић,клавир

gloria-a

***

Биографија

Драга Даша  Гајић  је рођена 1988. године у Бањалуци. Дипломирала је политикологију на Факултету политичких наука у Бањалуци као студенткиња генерације и завршила мастер родне студије на Универзитету у Новом Саду (АЦИМСИ-Центар за родне студије). На Универзитету у Ослу је завршила мастер курс ,,Gender Equality in the Nordic Countries“.

Бави се научно-истраживачким радом и учестовала је на бројним конференцијама и семинарима у региону и иностранству. Области интересовања су: политичка антропологија, политичка култура и  родне студије. Иако нема формално фотографско образовање, активно и професионално се бави фотографијом (street style, документарна и друштвено ангажована фотографија).

О публикацији

Публикација ,,Живот и стваралаштво жена Бањалуке“ је скраћена верзија мастер рада ,,Родне студије и брига за континуитет сјећања на животе и стваралаштво жена Бањалуке“, одбрањеног у јулу 2012. године на Универзитету у Новом Саду (АЦИМСИ-Центар за родне студије), под вођством др Свенке Савић, професорке емеритус.  Циљ публикације је указати на женску историју, женска искуства и на жене које су  допринијеле друштвеним промјенима у Бањалуци. Публикација представља биобиблиографски приказ двадесет изванредних жена (период  крај XIX вијека дo средине XX вијека), које су биле испред свог времена и које су се бориле за своје идеале, за бољи живот жена, али и цијеле заједнице и на тај начин задужиле Бањалуку. Упркос своме дјеловању и друштвеној ангажованости жене Бањалуке су остале невидљиве, скоро заборављене, па је тежња овог рада да радимо на очувању сјећања на њихове животе и стваралаштво, као  и  на вредновању женског наслијеђа. Колико год ове жене биле ,,брисане“ из историје, резултати њиховог рада су видљиви и увијек ће бити, те их нико никада неће моћи оспорити.

Share