Предавање о словеначком архитекти Јожи Плечнику

У Вијећници Банског двора 23. јуна 2017. године (петак) у 19.00 часова одржаће се предавање о словеначком архитекти Јожи Плечнику,
Предавач – Ана Порок, кустос за архитектуру у Музеју и Галерији Града Љубљана,
У сарадњи са Удружењем Словенаца Републике Српске „Триглав“.

PLAKAT-predavanje-Jože-Plečnik-i-Ljubljana-

 

Словеначки архитекта Јоже Плечник (1872 – 1957)је својим дјелом оставио печат на три европске пријестолнице – Беч, Праг и родну Љубљану у којој је стварао од 1921. године те у великој мјерио успио у намјери да град преобликује, по узору на античке, у националну пријестолницу. Залагао се за очување археолошкох остатака античког доба, креативно их је дограђивао и тако створио нове цјелине кроз које је остварио суживот старог и новог. У антици је тражио узорке и начине по којима су настајале првобитне архитектонске форме и из њих црпио надахнуће за стварање свог препознатљивог језика архитектуре вјечности – Architecture perennis.

Плечникова Љубљана је неодвојиво повезана са његовим домом у љубљанском насељу Трново. Копнена оса од трновског дома,преко истоименог моста, по Емонској и Веговој цести, па све до средишта мјеста и Конгресног трга и парка Звезда слиједи управо Плечникову идеју. Водену осу чине његови пројекти уређења ријечног тока Љубљанице, притоке Градашчице, ријечних обала у средишту града, Чевљарског моста, познатог Тромостовја и ријечне бране. Плечникова дјела се данас налазе уздуж обе линије, копнене и водене, те стварају цјелину коју данас зовемо Плечникова Љубљана. Главни град Словеније је управо ради дјела Јожета Плечника данас урбанистичко и архитектонско умјетничко дјело, те је један од ријетких градова који су снажно обиљежени дјелима једног архитекте.

Share