Отворена изложба фотографија аутора Владимира Бенка

У Малом изложбеном салону Банског двора 28. новембра 2012. године (сриједа) отворена је изложба фотографија аутора Владимира Бенка у организацији Амбасаде Словачке републике у Босни и Херцеговини и Министарства иностраних послова и европских питања Словачке Републике.

 

 

 

 

 

 

 

 

***

Namera autora ove izložbe je da fotografijama iz života Aleksandra Dubčeka potakne gledaoca na razmišljanje o odnosu političara i običnih gradjana.

Dubčekov život može da bude uzor čiste ljudskosti, iskrene ljubavi prema svome narodu i neizbrisivi primer hrabrosti i ličnog žrtvovanja koja dokazuje kako bi trebala da izgleda politika levice u kriznim vremenima.

Aleksander Dubček (rodjen 27. novembra 1921. u gradiću Uhrovec), protagonist Praškog proleća 1968 i procesa političkih reformi u Čehoslovačkoj šezdesetih godina 20. veka – poznatih kao „socializam sa ljudskim likom“, predstavljen je u delu slovačkog fotografa Vladimira Benka na drugačiji način, nego je bio poznat u javnosti istočnoeuropskih država. Na fotografijama dominira privatni život jednog od najpoznatijih Slovaka u svetu, ne samo poslednjih godina, snimljenih najviše u poslednjimgodinama Dubčejivig života (1989 – 1992). To je doba posle pada Berlinskog zida i pobede Baršunaste revolucije u Čehoslovačkoj (17. novembar 1989. godine). Nažalost, trajalo je kratko, jer Dubčeg umire posle saobraćajne nesreće 7. novembra 1992.

Nenadana smrt zatekla je Dubčeka na važnoj i cenjenoj državnoj funkciji – bio je predsednik federalne skupštine Češko – Slovačke republike. Iako je bio protiv podele Češko – Slovačke, njegove reči su bile respektovane u toku, upravo intenziviranih, razgovora o podeli federacije.

Saobraćajna nesreća, čije su posledice bile kobne za A. Dubčeka, desila se na autoputu izmedju glavnog grada tadašnje federacije Praga i današnjeg glavnog grada Slovačke – Bratislave.

Seriju fotografija iz privatnog, porodičnog i javnog života dopunjavaju poznate fotogrfije sa oficijelnih Dubčekovih poseta u inostranstvu, medju kojima su i one snimljene prilikom posete papi Jovanu Pavlu II u Vatikanu ili ona koja je nastala u Strazburu, u sedištu Europskog parlamenta gde je Dubčeku tadašnji predsednik parlamenta EU Enrike Baron Krespa uručio Nagradu Andreja Saharova.

Izložene fotografije je autor – fotoreporter novinske agencije TASR – Vladimir Benko slikao po vlastitoj inicijativi od 1990. do 1992. godine. Tada se toliko zbližio sa Dubčekom da mu je bilo omogućeno fotografisanje u čisto privatnoj sredini ovog poznatog političara. Saradnja na ovom projektu je, smrću Aleksandra Dubčeka, prekinuta pre planiranog i željenog završetka.

***

Vladimir Benko (rodjen 1962. godine u Zvolenu), diplomirao je žurnalistiku na Filozofskom fakultetu Univerziteta Komenskog u Bratislavi 1984. godine. Fotografisanjem se bavi od srednjoškolskih dana u svom rodnom gradu. Posle studija, počeo je da radi kao urednik-fotoreporter u nedeljniku papirne industrije SLOVCEPA u gradu Banjska Bistrica. Dve godine kasnije prelazi u Bratislavu, pošto se za njega zainteresovala Čehoslovačka novinska agencija (ČSTK) koja je, posle podele federalne države, preimenovana u Novinsku agenciju Slovačke republike (TASR) gde je radio do 2005. godine.
Dugo godina saradjuje sa Ministarstvo inostranih poslova na fotografskom zabeležavanju oficijalnih postea značajnih imena medjunarodne politike.
Autor izložbe je danas zaposlen u informacionom odelenju Ministarstva inostranih poslova i europskih poslova Slovačke republike gde fotografiše sve značajne dogadjaje koji se dešavaju na polju slovačke diplomatije.

Share