Отворена изложба архивских докумената „Епархија бањалучка 1941–1945 – Мучеништво Српске православне цркве у Босанској Крајини“

У салону бана Светислава Тисе Милосављевића 14. децембра 2016. године (сриједа) у 14,00 часова отворена је изложба архивских докумената под насловом „Епархија бањалучка 1941–1945 – Мучеништво Српске православне цркве у Босанској Крајини“,
Изложбу је отворио г. мр Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке,
У сарадњи са Архивом Републике Српске, Архивом Српске православне цркве и Музејом жртава геноцида из Београда.

izlozba

 

 

 

 

 

 

 

 

Изложбу, која говори о страдању Срба и СПЦ у Босанској крајини током Другог свјетског рата, отворио је градоначелник Игор Радојичић, који је рекао да је мучеништво СПЦ у Босанској крајини дио болне прошлости ових простора и нашег народа у цјелини.

– Један од начина да приближимо јавности тај пут страдања јесте и ова изложба. Новија историја не памти тако интензивне злочине засноване на религијској основи као што су то били прогони свештенства и вјерујућег православног народа у Независној Држави Хрватској од 1941. до 1945. године. Проглашењем НДХ, забрањена је употреба ћирилице, издата је наредба о обавезниом ношењу плаве траке са ознаком П што је значило православац, укинуте су српске конфесионалне школе и забавишта, а од усташке руке међу првима је страдао епископ бањалучки Платон – рекао је, између осталог, у свом обраћању градоначелник Радојичић.

slika1-web

Он је поручио да су овакве и сличне изложбе потребне како бисмо се супротставили релативизацији прошлости и сталним покушајима оживљавања фашистичких идеја, показали истину о страдању српског народа у Другом свјетском рату и одредили сопствени демократски капацитет као слободарске, антифашистичке и многострадалне нације.

slika3-web

Изложбу је приредио Архив Републике Српске у сарадњи са Aрхивом Српске православне цркве и Музејом жртава геноцида из Београда, а биће приказани документи из више архивских фондова и збирки. Изложбу архивске грађе прати књига/зборник докумената „Свједочења о затирању – прилози за историју страдања Срба Епархије бањалучке 1941.године“.  Ова значајна изложба и књига плод су једногодишње сарадње ове три институције. Аутори изложбе и књиге су историчари и архивисти Бојан Стојнић, Радован Пилиповић, Милош Матијевић и Вељко Ђурић Мишина.

Изложба ће бити отворена до 31. децембра ове године.

slika4-web

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share