Отварање изложбе Свјетске новинске фотографије за 2012. у Босни и Херцеговини

У Великом изложбеном салону Банског двора 28.05.2012. године у 13,00 часова одржаће се отварање изложбе Свјетске новинске фотографије за 2012. у Босни и Херцеговини (Изложба World Press Photo-Свјетске новинске фотографије) – Амбасада Краљевине Холандије. Изложба је отворена до 04.06.2012. године.


 

 

 

 

***

Izložba World Press Photo (Svjetske novinske fotografije) održati će se u Sarajevu od 9.05. do 22.05. ’12. dok će u Banja Luci biti otvorena 25.05. i trajati će do 4.06. ’12. Ova jedinstvena putujuća izložba je rezultat godišnjeg svjetskog takmičenja foto reportera, a u Bosnu i Hercegovinu je, kao i ranijih godina, dovodi Ambasada Kraljevine Nizozemske u saradnji sa domaćim sponzorima i medijskim partnerima. Izložbu će u oba bosanskohercegovačka grada otvoriti Nj.E. Sweder van Voorst tot Voorst, ambasador Kraljevine Nizozemske u BiH zajedno sa partnerima, predstavnicima Vlada i gradova Sarajeva i Banja Luke.

Svake godine, nezavisni međunarodni žiri u sastavu od devetnaest članova, vrši selekciju fotografija koje su dostavili svjetski foto reporter, foto agencije, novinske agencije, te magazini u devet različitih kategorija.  Ove godine, natječaj je privukao 5,247 fotografa iz 124 zemlje. U izbor je ušlo ukupno 101,254 slika iz cijelog svijeta. Ovogodišnja izložba će biti prikazana u oko 100 zemalja. Sama postavka sadrži 160 fotografija, kako pobjedničku, tako i ostale nagrađene slike iz ostalih devet kategorija.

Važno je naglasiti da je bosanskohercegovački fotograf, Damir Šagolj, osvojio prvo mjesto u kategoriji “Svakodnevni život”, te će se njegov rad naći u selekciji najboljih fotografija u 2011. godini.

World Press Photo ove godine dobija još jedan bosanskohercegovački kontekst. Cjelokupan događaј stavlja u fokus slobodu govora i doprinos medija toj slobodi, čime se bavi i organizacija World Vision Bosne i Hercegovine u sklopu projekta „Zašto želimo odrasti?“

Naime, kao dio tog projekta,na World Press Photo izložbama biti će prikazani najbolji likovni i fotografski radovi učenika od šestog do devetog razreda osnovnih škola iz Goražda, Han Pijeska, Olova, Pala, Pale-Prače, Sokoca, Čelinca, Kneževa, Kotor Varoši i Banjaluke. Ovi radovi obrađuju slijedeće teme: „Ja reporter: Problem u mojoj zajednici je…“ i „Ja reporter: Moja budućnost izgledat će…“.

Radovi su nastali su u cilju prenošenja poruka o problemima sa kojima se djeca svakodnevno susreću u svojim zajednicama. Namjera je da se prikaže kako oni vide svoju budućnost, te da djeca spoznaju važnost slobode govora kao osnovnog ljudskog prava i prava djeteta. Likovni i fotografski radovi biti će postavljeni i u osnovnim školama iz kojih učesnici dolaze.

Informacije o World Press Photo

Fondacija “World Press Photo” je nezavisna, neprofitna organizacija sa sjedištem u Amsterdamu 1955. godine.

Glavni cilj organizacije je da podiže ljestvice kvalitete i kreativnosti u foto novinarstvu bez obzira na geografske, političke i kulturološke granice današnjeg društva. Tokom godina svog rada, organizacija “World Press Photo” izrasla je u platformu za jačanje sloboda medija i predstavlja forum za diskusije o temama koje se tiču različitih aspekata foto-novinarstva.

Aktivnosti fondacije podrazumjevaju organizaciju godišnjeg takmičenja za profesionalne fotografe kao I kreiranje veće promocije foto novinarstva kroz izložbe i različite publikacije. Nadalje, fondacija nastoji da unaprijedi foto novinarstvo kroz različite edukacijske programe, te da pruži podršku putem različitih podsticaja.

Podršku radu fondacije World Press Photo pruža Nizozemska poštanska lutrija, dok je Canon sponzor na svjetskom nivou. 

Share