Отварање изложбе слика „Плаво“, умјетнице Татјане Ратковић Боснић

У Салону бана Светислава Тисе Милосављевића 18. маја 2018. године (петак) у 19.00 часова свечано ће бити отворена самостална изложба слика умјетнице Татјане Ратковић Боснић под називом „Плаво“.

 

Изложба је базира на представљању слика под називом „Плаво“ чија је тематика биљежење свакодневнице. Представља преглед записивања свакодневних доживљаја у домену сликарског  медија насталих у последње три године. Приказ су емоционалних стања, спознаје себства и односа ка спољњем свијету, његовом утицају и на који начин је нашао мјесто у личној меморији. Умјетнички напор је згуснут у слике које су пројекција личног доживљаја.

„Ауторица узима за полазиште да из интуитивне својим радовима и насловима дође у дискурзивну спознају: односа субјекта, себства и објекта, те на тај начин пропитује сопственост и могућности спознаја.

Она истражује разне облике спознаје: интуицију посебног, али и осјетилну интуицију , те на тај начин свој ум доводи до једног вида јединствене збиље. Истовремено вјешто истражује своје интуитивно и друштвено, дефинирано, договорено и научено, покушавајући себи, свјесна свега наведеног створити спознајну слику у коначници и на тај начин остварити комуникацију, или не? Свјесно избјегава дескриптивно, епско. Појављује се само у насловима дјела, или тек у назнакама на неким радовима, што резултира изостављањем допадљивости у конзумерском свијету. Артефакт је интиман, сензибилан, рекао бих повремено сензибилно болан, личан, готово монолошки, себи намјењен, а у дијалогу сведен на минималну мјеру.

Плава боја је овај пут, рекло би се као изабрани рукопис ауторичиног стања, готово, аутобиографска. Константна у свим својим „облицима“, нијансама, дубинама, тоналитетима, од тамне до дубоке, тешке и мрачне плаве до прозрачних водених тиркиза.“

Драган Гачник

 

Share