Отварање изложбе „Република Српска на картама“ и „Скицопут 2016.“

У Великом салону и Црвеном салону Банског двора 06. децембра 2016. године (уторак) у 18,00 часова биће отворене изложбе „Република Српска на картама“ и „Скицопут 2016.“, у оквиру 12. научно-стручног скупа „Савремена теорија и пракса у градитељству“,
У сарадњи са Архитектонско –грађевинско геодетским  факултетом Универзитета у Бањој Луци.

 

РЕПУБЛИКА СРПСКА НА КАРТАМА – ВЕЛИКИ САЛОН

Карте представљају помоћ у сагледавању просторних података. Никада раније, карте се нису производиле у количинама у којима је то данас случај. Мапе, карте, а посебно оне топографске, користе се за навигацију уз помоћ сателитских система. Базне карте могу да се користе на рачунарима и постоји све већи интерес за њима и у индустрији мобилних телефона. Немогуће је данас доносити одлуке на глобалном нивоу без увида у карте и познавања географије. Очување човјековог окружења у доба климатских промјена такође зависи од карата и географских информација.

karte-1-1

Међународна година мапа је настала као иницијатива Међународне картографске организације (MKA) и Одбора Уједињених Нација за управљање информацијама о глобалном геопростору (OSUNUIGG). Циљ организације Међународне године мапа је слављење важности мапа и карата у нашим животима, њиховог мјеста у друштву, њихове улоге у историји и њихове важности за нашу будућност. Обиљежавање године мапа је званично почело у августу 2015. године и трајаће до краја децембра 2016. године.

karte-2

Обиљежавање Међународне године мапа у Републици Српској и Босни и Херцеговини организовано је кроз низ догађаја у децембру 2016. године. Учесници у овом пројекту, чији је главни циљ указивање на значај мапа у свакодневном животу и картографије у струци и науци су Институт за урбанизам, грађевинарство и екологију Републике Српске, Архитектонско-грађевинско-геодетски факултет и Природно-математички факултет Универзитета у Бањој Луци, а под покровитељством Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Владе Републике Српске.

Најзначајнију активност у оквиру овог пројекта представља изложба „Република Српска на картама“, која се одржава од 06. до 16. децембра у Великом салону Банског двора, у Бањој Луци. На изложби су представљене мапе, карте, и картографски инструменти из збирке институција учесница у пројекту. Захваљујемо се Републичкој управи за геодетске и имовинско-правне послове на уступљеним картама које приказују размјерни низ Града Бање Луке. У оквиру поставке представљен је и дио докторског рада Јелене Станковић у којем су карте Бање Луке пронађене у архивима, библиотекама и музејима Европе кориштене као основни алат. Рад под називом Мапирање и сјећање Бање Луке је успјешно одбрањен на Универзитету Dundee, Шкотска, Велика Британија, под менторством Lorens Holm и Charles Rattray. У циљу приказивања изложбе што широј публици, а у складу са циљем самог пројекта, изложба ће се наредне године у различитим периодима организовати и у другим градовима Републике Српске и Босне и Херцеговине.

АУТОРИ ИЗЛОЖБЕ:
Марио Миличевић
Младен Амовић
Малина Чворо
Милана Радујковић
Јелена Станковић

Mapyear.org  је интернет страница која нуди све информације везане за активности поводом Међународне године мапа, као и линк гдје се може преузети бесплатна књига Свијет мапа која је издата овим поводом и преведена на више језика.ж

Изложба „СКИЦОПУТ 16“ – ЦРВЕНИ САЛОН

Изложба „Скицопут 16“, која се одржава у Црвеном салону Банског двора у Бањој Луци, представља резултат радионице организоване за студенте прве године студијског програма Архитектура. Током вишедневног путовања које је било организовано у априлу ове године, настали су цртежи градова: Љубљане, Пирана, Ровиња, Мотовуна и Трста,  које су студенти обишли том приликом. Цртеж настао слободном руком аутора, биљежи кадрове и атмосферу градова на посебан начин, дајући им изразито субјективан и интиман карактер. Веза између архитектуре и цртежа је снажна, нераскидива. Путовање има јасан циљ да наведе будуће архитекте да посматрају и осјете простор, спознају његов карактер, повежу се са окружењем и пробуде у себи одговорност ка професији за коју су се опредјелили.


flajer_f-1-web flajer_f-2-web

Share