Отварање изложбе „Рановизантијски град Балкис–утврђено епископско сједиште

У Црвеном салону Банског двора 20. октобра 2014. године (понедјељак) у 19,00 часова биће отворена изложба „Рановизантијски град Балкис–утврђено епископско сједиште“, у сарадњи са Завичајним музејом у Градишци.

***

Археолошка изложбa под називом:

РАНОВИЗАНТИЈСКЕ БАЗИЛИКЕ У БАКИНЦИМА

Аутор изложбе и каталога: Бојан Вујиновић, мастер археолог

Отварање изложбе: 20. октобар, 2014. године,

у Црвеном салону Банског двора са почетком у 19 часова

 Последње три године (2012-2014) археолози Завичајног музеја Градишка, Милан Ђурђевић и Бојан Вујиновић, врше сондажна археолошка истраживања рановизантијског локалитета на Градини у Бакинцима, општина Лакташи. За сада су пронађене и сондажно истражене три базилике, ван зидина утврђења, те дио Горњег града. Резултати тих истраживања биће презентовати на изложби: “Рановизантијске базилике у Бакинцима“.

Бојан Вујиновић, кустос археолог Завичајног музеја Градишка, последњих мјесеци активно ради на обради материјала – камене пластике и покретног археолошког материјала. Комплетан обрађени материјал биће презентован широком аудиторијуму кроз поменути каталог и археолошку изложбу “Рановизантијске базилике у Бакинцима“, која ће бити отворена 20. октобра 2014. године у Црвеном салону Банског двора.

Посјетиоци изложбе ће имати прилику да виде фотографије са сондажних археолошких истраживања три базилике пронађене ван зидина утврђења, сондажна истраживања Горњег града, те  камену пластику и покретни археолошки материјал.

Најинтересантинији налаз камене пластике базилика представља импост капитела са именима свештеника или можда чак и епископа, потом капител са представом јелена, олтарске плоче са флоралним мотивима, те мотивима круга и радијалних линија, стубова, база са стубовима, фрагмент часних двери, и још много тога. Комплетна камена пласика на основу аналогија доводи се у везу са периодом краја 5. до почетка 7. вијека.

Ту је и велики број покретног археолошког материјала из базилика попут фрагмената керамике, поклопца од бронзе, полуфабриканта од рога, фрагменти обода стаклених чаша, кламфе и клинови од гвожђа, прозорско стакло, те други материјал који се доводи у везу са већ поменутим периодом.

Наинтересантнији налази пронађени су сондажним истраживањем Горњег града. Ријеч је о бронзаном полуфолису цара Анастасија I (крај 5. – почетка 6. вијека); бритва од гвожђа рађена техником ковања (6. – почетак 7. вијека) – слична бритва пронађена је у оквиру објекта VIII, у просторији “а“, на утврђењу Градина на Јелици (Чачак, Србија); бронзана апликација крста са двије перфорације, која се на основу аналогија доводи у везу са периодом 6. вијека; копча са повијеним трном – рађена од гвожђа. На основу аналогија, доводи у везу са периодом Сеобе народа (Готи или Гепиди), друга половина 5. и 6. вијека, те велики број другог материјала који ће посјетиоци ове изложбе имати прилику да виде.

Резултати истраживања говоре да утврђење на Градини у Бакинцима, заједно са пронађеним базиликама представља једну међусобно повезну и усклађену цјелину, и отвара могућност да је овај археолошки комплекс, у поменутом периоду, био регионални центар, можда чак и епископско сједиште тог дијела некадашње Паноније јужно од Саве, односно сјеверне Републике Српске.

 

 

 

ПЛАКАТ-1pozivnice-pdf.gifaaaa

Share