Отварање изложбе „Одлична изложба“ Николе Кекеровића

У Каменој згради на Тврђави Кастел 08. септембра 2017. године (петак) у 20.00 часова биће отворена изложба умјетника Николе Кекеровића под називом „Одлична изложба“.

IMG_0449-

Поводом прве самосталне изложбе у Бањој Луци, у Каменој згради, Никола Кекеровић ће представити радове продуковане у посљедњих пет година које чине више објеката, инсталација, цртежа, слика, а изложбу отвара перформансом “Отварање одличне изложбе”. Одлична изложба је концепцијска поставка настала кроз различите покушаје и потребу да се заокружи и уобликује петогодишњи умјетнички ангажман, да се већ нагомилане идеје реализују и добију свој умјетнички и материјални облик, те да се ти радови подробније теоретски анализирају и објасне кроз одбрану мастер рада . Правећи компарације и искуства које је стекао као спортиста, између спорта и умјетности, умјетник покушава да постави релације и моделе валоризације умјетничког дјела. Искуства проистекла из једне спортске сфере, ограничене у свом „перформансу“, граде мисао у новом умјетничком окружењу, које није стриктно одређено правилима „игре“.

Због тога се у овој изложби налази мноштво умјетничких стратегија којима се покушава добити ефекат жељеног ауто-пропитивања властите важности, надовезивања на личне трауме, призивања среће, одласка на запад, брендирања властите личности, креативности и квалитета, погледа на умјетничко дјело, у тренутној ситуацији и околностима у умјетности кроз ироничне и аутоироничне сугестије. У самом имену, овакав умјетнички пројекат одмах поставља тврдњу о нечему или некоме, те симптоматично за данашње вријеме пројектује класичну парадигму данашње популистичке информације. У већини радова управо се и иронизује поглед и посматрање на умјетничко дјело. У овом случају, умјетник саставља два субјекта те њиховим спајањем производи умјетност. Изложба се бави питањима која су проистекла из немогућности да се одреди нешто што је добро и задовољавајуће, као прави пут у новом систему у којем се умјетник тренутно налази.

Ови радови су критички осврт на умјетност и друштво, те умјетникова лична, интимна, искуствена ситуација која се односе на шири друштвени контекст. Радови не настају у вакуму, него су одраз друштвене позиције. Они иронично критикују институције као представнике ауторитета и постављају питања систему валоризације умјетничких дјела. Елементима “забрањеног” или бескруполозног, наративног или реторичког, текстуално-умјентичке експресије коментарише социјалну реалност која је под директним утицајем дневнополитичких околности. Као рефлексију друштвеног механизма одбране користи аутоиронију, идеолошке објекте и симболе (онакве какве искачу из друштва које је у кризи).

Никола Кекеровић је рођен 27. јануара 1991. године у Бањој Луци. Добитник је награде на NamaTre.ba бијеналу за најбољег младог видео умјетника у БИХ, те награде за најбољи рад из области интермедијалне умјетности на завршној годишњој изложби Академије умјетности 2014. године. Поред излагања у региону, радове је представљао у Аустрији, Шкотској, Грчкој и Русији. Дипломирао је сликарство на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци гдје је тренутно на постдипломским студијама. Примљен је на BAUHAUS Универзитет у Вајмару (Њемачка), смјер „Умјетност у јавном простору и нове умјетничке стратегије“. Члан је и суоснивач умјетничке групе “Апартман”, пројекта за популаризацију савремене умјетности у Босни и Херцеговини, са којом активно дјелује у земљи и региону.

nikolakekerovic.weebly.com

Share