Отварање изложбе „Обични појмови“

У Великом салону Банског двора 09. јуна 2017. године (петак) у 20.00 часова биће отворена изложба инсталација визуелне умјетности „Обични појмови“,
Групна изложба нових радова студената Ликовне академије Независног универзитета у Бања Луци,
Кустос: Андреј Берета.

Обични-појмови-плакат-веб

„Обични појмови“они којима се бавимо у мислима, које често помињемо у разговору са другима, представљају дио свакидашње мантре. У нашим главама су толико одомаћени, да нисмо често ни свјесни да су се можда „излизали“ од превелике употребе, а нашу, вјечно опсесивну заинтересованост, смо мијењали за њихов универзално важан карактер. Питамо се како да будемо срећнији, и да ли смо, уопште, срећни; колико смо предани бригама; колико смо „чисти“ и како се ресетујемо. Волимо сопстевни одраз, али нисмо више сигурни у кога то гледамо, а кога бисмо желели да видимо; када смо то корисници, а од којег тренутка смо употребљени. Незадовољни смо сопственим мјестом у друштву и мијењали бисмо се за неку другу улогу. Мислимо да знамо одувијек да је небо граница, али нисмо сигурни како да га опишемо. Када размишљамо о крају, наслућујемо истовремено и почетак, и замишљамо га чистијим и неспутанијим. Некада смо забављени темама о вјечним вриједностима, а предвиђамо да смо сами осмислили концепт ограниченог рока трајања предмета који нас задовољавају.
Појмови, визуелно обликовани као просторне инсталације представљају резултат истраживања осам младих умјетника, дипломаца Академије Лијепих умјетности Независног универзитета у бањалуци. Током два интензивна семестра јединственог процеса co- creation, који обухвата истраживање, развој једне идеје, визуелизацију и отворену сарадњу са другим учесницима; студенти су појединачно лоцирали предмет сопственог интересовања, изразили критички став и одабрали медиј оптималан за реализацију дјела. Скуп свих појединачних радова на овој изложби представља јединствен став, који може да се исчитава и интерпретира у слободној узајамној комуникацији између самих дјела.

Изложба „Обични појмови“ је отворена до 25. јуна 2017. године, а јавна вођења кроз изложбу су суботом и четвртком од 18.00 часова.

Share