Отварање изложбе фотографија Street Style Banja Luka by Dasha Gajic

У Малом салону Банског двора 28. фебруара 2017. године (уторак) у 19,00 часова биће отворена изложба фотографија Street Style Banja Luka by Dasha Gajic.

Плакат-street-style

Изложба Street Style Banja Luka by Dasha Gajic  обухвата фотографије које су настале током вишегодишњег рада, који је почео покретањем првог street style блога у Бањалуци и Босни и Херцеговини. Блог Street Style Banja Luka by Dasha Gajic добио је бројне награде и признања: најбоља street style фотографија у 2013. години (интернационално такмичење Best of Street Style), 1. мјесто на студентском фотографском такмичење Универзитета у Ослу, те је уврштен на листу најбољих street style блогова на свијету (Street Style News), а фотографије са блога су објављиване у бројним интернационалним магазинима: The Guardian, Push it Magazine, Opus Mag, Urban Fieldnotes, итд. Резултат интензивног рада на блогу је књига Street Style Banja Luka by Dasha Gajic, уједно прва књига у региону посвећена street style фотографији.
Концепт изложбе Street Style Banja Luka by Dasha Gajic полази од премисе да street style фотографија, специфичан фотографски жанр који представља комбинацију модне и документарне фотографије, је и жанр који може бити есенцијалан ,,алат’’ за културолошка и антрополошка истраживања. Ауторка путем фотографија које су настале на бањалучким улицама од 2012. до 2015. године указује да иако се од street style фотографија очекује да у први план истичу одевне комбинације, на другом нивоу ,,читања” можемо уочити да преносе поруку о једном времену, граду и култури. Изложба Street Style Banja Luka by Dasha Gajic је прва самостална изложба Драге ,,Даше“ Гајић. Реализацију изложбе подржала је Америчка амбасада у Босни и Херцеговини.
Драга “Даша“ Гајић рођена је 1988. године у Бањој Луци. Дипломирала је политикологију као студенткиња генерације на Факултету политичких наука у Бањој Луци, те завршила мастер родне студије на Универзитету у Новом Саду (ACIMSI) и магистарски из политикологије на Факултету политичких наука у Бањој Луци. Такође, завршила је и мастер курс „Gender Equality in the Nordic Countries“ на Универзитету у Ослу (Норвешка). Ауторка је књига ,,Прве даме – утицајне Американке: од Marthe Washington do Michelle Obame’’ (2016), ,,Street Style Banja Luka by Dasha Gajic’’ (2015) и брошуре ,,Живот и стваралаштво жена Бањалуке’’ (2013). Учестовала је на 23 групне фотографске изложбе у БиХ, региону и иностранству.

Share