Отварање изложбе „Додир / чипкане одјевне форме“, аутора Метода Чрешнара

У Малом изложбеном салону Банског двора 03. априла 2019. године (сриједа) у 19.00 часова биће отворена изложба „Додир / чипкане одјевне форме“, аутора Метода Чрешнара.

Метод Чрешнар је ванредни професор, рођен је 1970. године у Трбовљу, Словенија. Ради као самостални стваралац у подручју културе, моде, дизајна текстила и одјеће, костимографије и професионалног модног стилизовања. Магистрирао је на College Central St. Martins у Лондону на University of The Arts, 2002. године. Ангажован је као професор на предметима из области дизајна текстила и одјећа на Факултету за дизајн у Љубљани и Технолошком факултету у Бањој Луци. Свој умјетнички рад и дјела излагао је на домаћој и међународној сцени, између осталог у САД-у, Канади, Јапану, Аргентини и Европи. За свој рад примио је многобројна домаћа и међународна признања и награде.

Ваздушна чипка израђује се техником прошивања конца на водотопиву тканину, која се разграђује у води при високим температурама. Преплитањем различитих убода на тканини ствара се међупростор, који се накнадним процесом разградње базне тканине обликује у лагану прозрачну мрежу, такозвану ваздушну чипку.

 

„Индивидуална техника, склоност експерименту, слобода у манипулацији материјала и креативно промишљање, представљају процес истраживања који Метода Чрешнара уводи у чин стварања нових вриједности у дизајну текстила.

Стваралачки процес и улазак у свијет нитних формација почива на кориштењу остатака конца и одбаченог кружног плетива производње хигијенских уложака.

У својим дијелима аутор открива нове изражајне могућности комбинованих техника. Иновативне и ликовно богате површине настају спајањем, везењем, бојењем и апретирањем материјала.

Аутор са неконвенционалним приступом у текстилном обликовању, кориштењем нитних формација, шупљикавим или мрежастим творевинама састављеним од нити, обликује са поштовањем према анатомији људског тијела и поруком која представља истинску оду сензуалној естетици женског тијела“

Мр Маја Додиг, редовни професор
Универзитета у Бањалуци

Share