Новогодишњи гала концерт Градског тамбурашког оркестра

У Концертној дворани Банског двора 11. јануара 2013. године (петак) у 20,00 часова одржаће се новогодишњи гала концерт Градског тамбурашког оркестра.
Реприза концерта је 12. јануара 2013. године (субота) у 20,00 часова.

Гост: диригент Јован Правица (Нови Сад)

Учествују:
Маја Татић
Свјетлана Цеца Видовић
Драган Ћулум
Дијана Ћулум
Дејан Ћулум
Медени мјесец
Емир Башић
Жаклина Вученовић
Иванка Јањанин
Милан Мајсторовић Мајс
Велимир Бланић
Лукијан Ивановић
Наташа Вукојевић
Љубан Трбојевић
Александра Радовић
Јово Јерковић
Кристина Ивановић
Златан Мирић
Зоран Аничић

***

Музичку сцену Републике Српске, али и региона, у протеклој години обиљежили су бројни наступи Градског тамбурашког оркестра из Бањалуке. За то је заслужан састав од 50 активних чланова који су у великом извођачком саставу, камерном ансамблу и пионирском саставу оркестра. У њему има свих професија, од ученика до универзитетских професора и свих генерација, па има чланова од седам, али и 77 година, колико има најстарији члан. Управо тих 50 музичара су све чешће амбасадори Бањалуке, али и цијеле Српске.

Круну успјеха у 2012. години представља Велика златна плакета освојена на престижном тамбурашком фестивалу “Старчевачка тамбурица”, који се већ више од деценије одржава у Панчеву. На позив Европске асоцијације музичких фестивала, Градски тамбурашки оркестар је у октобру мјесецу представљао БиХ на престижном музичком фестивалу “Santa Sussana 2012”, одржаном у Барцелони у Шпанији, одакле се вратио са бронзаном медаљом и великом пехаром за изузетан умјетнички израз.

Од времена када је оркестар основан, прије једанаест година, до данас, Градски тамбурашки оркестар је постао једна од најзначајнијих културних институција у Бањалуци. Иако је организован као самостално удружење грађана, оркестар се засигурно по оствареним резултатима и доприносу културном животу Бањалуке и Републике Српске може сврстати међу професионалне институције културе. Као знак признања за изузетан развој културе у Републици Српској, предсједник Републике је ове године Градски тамбурашки оркестар одликовао Орденом Његоша првог реда, највишим одликовањем које се додељује за постигнуте резултате у области привреде, културе и умјетности и јачање угледа Републике Српске..

Share