Музичка радионица за младе пијанисте VIVA LA MUSICA

У Вијећници Банског двора 30. и 31. јануара 2021. године, одржаће се мајсторска радионица за младе пијанисте основних и средњих музичких школа под називом „Viva la Musica“. Радионицу ће водити бањалучка пијанисткиња и музички педагог Јасна Ђуровић. Циљ радионице је омогућити младим пијанистима развој технике и интерпретације, те указати на начине вјежбања који дају боље резултате.

Полазници могу да се пријаве на маил: info@banskidvor.org  од 20. до 27. јануара 2021. године, а привилегију да учествују у овој бесплатној радионици добиће првих 15 заинтересованих и пријављених полазника који су у пријави на наведену мејл адресу дужни доставити кратку биографију и контакт телефон.

Полазници који буду изабрани требају припремити једно или више дјела из клавирске литературе. Радионица ће се одржати у Вијећници Банског двора, а о прецизним терминима и сатници сви пријављени ће бити благовремено обавјештени.

Завршни концерт и додјела диплома биће одржан 31. јануара у Концертној дворани Банског двора, а на концеру ће наступити најталентованији и најуспјешнији полазници.

 

Јасна Ђуровић, пијаниста и професор клавира

Јасна Ђуровић је рођена у Бањој Луци, гдје завршава основно музичко образовање у класи проф.Бранке Кузмановић,а средњу музичку школу у Земуну,у музичкој школи „Коста Манојловић“, у класи проф.Тање Јаблановић. Дипломирала је на Академији умјетности у Бањој Луци 2002.године у класи проф. Невене Поповић. Била је стипендиста Фонда „Петар Кочић“ који се додијељујуе студентима са највишим просјеком оцјена. Наступала је као солиста и у камерним саставима утоку студија.

Одржала је солистички концерт у Народном позоришту Републике Српске (2002. године), као и концерт клавирског дуа са колегиницом Дијаном Зрнић у Вијећници Банског двора 1999.године. У току студија снимала је дјела Едварда Грига и Сергеја Рахмањинова за потребе Радио телевизије Републике Српске. Полуфиналиста је међународног пијанистичког конкурса Гранд Концертеум у Атини 2000.године у дисциплини клавирски дуо. Ипак,највеће афинитете показује за клавирску педагогију, о чему свједоче многобројни успјеси њених ученика,како у земљи,тако и у иностранству.

Била је и члан жирија на многим такмичењима у Шапцу, Београду, Крагујевцу, Смедереву, Бијељини, Бањој Луци и Приједору. Њени ученици су награђивани од стране матичне сколе „Владо Милошевић“ као најуспјешнији.

Усавршавала се на многобројним мајсторским курсевима код еминентних клавирских педагога и пијаниста као што су Невена Поповић, Александар Сердар, Наташа Вељковић, Мариа Немцова,Владимир Милошевић, Арбо Валдма. Радила је и као демонстратор корепетитор на Академији умјетности на одсјеку за драмску умјетност. Сарађивала је и са Народним позориштем Републике Српске у раду на представи „Како засмејати господара“ у режији нашег чувеног редитеља Кокана Младеновића, гдје је имала улогу музичара чија се музика прожимала кроз цијелу представу.

Суоснивач је и идејни носилац првог пијанистичког такмичења у БиХ,“Бањалучког бијенала“. Одржала је мајсторски пијанистички курс за ученике основне школе „Маркос Португал“ у Добоју 2006.године као и музичку радионицу „Viva la Musica “ за ученике основних и средњих музичких школа,2019. и 2020. године коју је подржао „Бански двор -Културни центар“. Иза себе има 26 година радног искуства у клавирској педагогији. Сарађује са београдским пијанистом Борком Милојковићем са којим је основала клавирски дуо „ The Wolves „. Вратила се на музичку сцену солистичким наступом на концерту професора музичке школе „Владо Милошевић „ у децембру 2020. године.

Наступила је и као гост на концерту пијанисте Борка Милојковића у Београду у Артгет галерији Културног центра Београд гђе са њим наступила у клавирском дуу. Гостовала је на Радио телевизији Републике Српске,на ЕЛТА ТВ, као и на Алтернативној телевизији.

Циљ њеног дјеловања је његовање и усмјеравање младих талената и перспективних младих умјетника да се баве умјетничком музиком и да чувају њене традиционалне вриједности кроз јавне наступе, концерте, пијанистичка тамичења.У посљедње вријеме је активна и на пољу концертне дјелатности. Тренутно је запослена у Музичкој школи „Владо Милошевић“ као професор клавира.

Share