Музичка радионица ”Viva la Musica”

У Вијећници Банског двора 01. и 02. фебруара 2020. године, одржаће се мајсторска радионица за младе пијанисте основних и средњих музичких школа под називом „Viva la Musica“. Радионицу ће водити бањалучка пијанисткиња и музички педагог Јасна Ђуровић. Циљ радионице је омогућити младим пијанистима развој технике и интерпретације, те указати на начине вјежбања који дају боље резултате.

Полазници могу да се пријаве на маил: info@banskidvor.otg  од 20. до 30. јануара 2020. године, а привилегију да учествују у овој бесплатној радионици добиће првих 15 заинтересованих и пријављених полазника који су у пријави на наведену мејл адресу дужни доставити кратку биографију и контакт телефон.

 

Полазници који буду изабрани требају припремити једно или више дјела из клавирске литературе. Радионица ће се одржати у Вијећници Банског двора, а о прецизним терминима и сатници сви пријављени ће бити благовремено обавјештени.
Завршни концерт и додјела диплома биће одржан 02. фебруара у Концертној дворани Банског двора, а на концеру ће наступити најталентованији и најуспјешнији полазници.

Јасна Ђуровић је рођена у Бањој Луци, гдје завршава основно музичко образовање у класи професорице Бранке Кузмановић, а средњу музичку школу у Земуну, у музичкој школи „Коста Манојловић“, у класи професорице Тање Јаблановић. Дипломирала је на Академији умјетности у Бањој Луци 2002. године у класи професорице Невене Поповић. Била је стипендиста Фонда „Петар Кочић“, који се додјељује студентима са највишим просјеком оцјена. Наступала је као солиста и у камерним саставима у току студија. Одржала је солистички концерт у Народном позоришту Републике Српске (2002. године), као и концерт клавирског дуа са колегиницом Дијаном Зрнић у Вијећници Банског двора 1999. године. У току студија снимала је дјела Едварда Грига и Сергеја Рахмањинова за потребе Радио телевизије Републике Српске. Полуфиналиста је међународног пијанистичког конкурса Grand Koncerteum у Атини 2000. године у дисциплини клавирски дуо. Ипак, највеће афинитете показује за клавирску педагогију, о чему свједоче многобројни успјеси њених ученика, како у земљи, тако и у иностранству. Била је и члан жирија на многим такмичењима,у Шапцу, Београду, Крагујевцу, Смедереву, Бијељини, Бањој Луци и Приједору. Њени ученици су награђивани од стране матичне школе „Владо Милошевић“ као најуспјешнији.
Усавршавала се на многобројним мајсторским курсевима код еминентних клавирских педагога и пијаниста као што су Невена Поповић, Александар Сердар, Наташа Вељковић, Мариа Немцова, Владимир Милошевић, Арбо Валдма. Радила је и као демонстратор корепетитор на Академији умјетности,на одсјеку за драмску умјетност. Сарађивала је и са Народним позориштем Републике Српске у раду на представи „Како засмејати господара“, у режији нашег чувеног редитеља Кокана Младеновића, гдје је имала улогу музичара чија се музика прожимала кроз цијелу представу.
Суоснивач је и идејни носилац првог пијанистичког такмичења у БиХ, “Бањалучког бијенала“, заједно са колегиницом Дијаном Зрнић, тадашњим директором музичке школе „Владо Милошевић“ Немањом Савићем и професорицом Невеном Поповић. Одржала је мастерклас за ученике основне школе „Маркос Португал“ у Добоју 2006. године, као и музичку радионицу „Viva la Musica“ 2018. године коју је подржао Културни центар Бански двор. Иза себе има 26 година радног искуства у клавирској педагогији. Циљ њеног дјеловања је његовање и усмјеравање младих талената и перспективних младих умјетника да се баве умјетничком музиком и да чувају њене традиционалне вриједности кроз јавне наступе, концерте, пијанистичка тамичења. Тренутно је запослена у музичкој школи „Владо Милошевић“ као професор клавира у основној и средњој музичкој школи.

Share