Манифестација под називом „Дан Израела“

bejahad_2У Кoнцертној дворани Банског двора 07. октобра 2013. године (понедјељак) у 20,00 часова одржаће се манифестација под називом „Дан Израела“.
Учествују: Хор „Бејахад“, (Добој)
Дуо клавир-флаута, Биљана Јашић-Радовановић-Марија Томић, (Бања Лука),
Плесна група „Ор Хашемеш“ (Загреб),
у сарадњи са Удружењем Јевреја Бања Лука,

***

Хор “Бејахад“

imagesПрофесионални вокални ансамбл Јеврејске Општине у Добоју „Бејахад“ састоји се од 10 младих, талентованих и академски образованих пјевача и диригента.

Диригент Франо Томас Јехуда Колономос Мартинчевић је јеврејског сефардског поријекла из Сарајева (Крешева).

Дуго је живио у Скандинавији, гдје се специјализирао у класи најпознатијих свјетских педагога хорског дириговања. Члан је Ортодоксне Јеврејске Заједнице у Ослу („Det Mosaiske Troessamfund“) и Јеврејске Општине и Заједнице у Сарајеву. Иза себе има више од 1000 наступа у 30-так земаља свијета, на бројним фестивалима и концертним турнејама. Наступао је са врхунским виртуозима и музичарима као што су: виолиниста Yaakov Rubinstein из Израела, Iver Kleive из Норвешке, Paolo Vinaccia из Италије, Алмир Мешковић из БиХ и др.

Своје богато искуство желио је пренијети и у своју матичну домовину БиХ оснивањем врхунског вокалног ансамбла који би називом, карактером и репертоаром одисао духом богате јеврејске музичке традиције. Тако је настао „Бејахад“.

Он је сада једини професионални јеврејски музички ансамбл у БиХ.

Пут од оснивања, па све до данас, није био једноставан. Требало је, у земљи у којој живи тек шачица Јевреја, пронаћи људе заинтересоване за јеврејску музичку традицију. Колономос Мартинчевић зато је анимирао је људе из других народа, па су данас чланови ансамбла из свих вјера и нација, које живе у БиХ. И сам назив ансамбла, „Бејахад“, преведен са хебрејског, значи „Бити заједно“.

Труд се исплатио.У рекордно кратком периоду, након свега три године, ансамбл је стекао репутацију једног од најбољих вокалних састава у земљи. Име „Бејахад“, познато је у цијелој Босни и Херцеговини, па и шире.

Ансамбл „Бејахад“, представља јеврејску културу и вокалну музичку традицију дотичући и код извођача и код слушалаца најфиније струне. Вјерујемо да ће тако бити и 07.октобра. Нека и нама предивни тонови донесу истински мир и радост.

 ***

мр Биљана Јашић Радовановић– клавир и мр Марија Томић –флаута 

О холокаусту над Јеврејима, за вријеме Другог свјетског рата, снимљен је филм „Шиндлерова листа“, редитеља Стивена Спилберга. Овај филм добитник је Оскара и Златног глобуса за набољи филм 1993. године, као и бројних других значајних филмских награда, међу којима је и награда за најбољу филмску музику, коју је написао Џон Вилијамс.

Музику из хваљеног и више пута награђиваног филма извешће мр Биљана Јашић Радовановић– клавир и мр Марија Томић –флаута. 

 ***

Плесна група „Ор Хашемеш“

or-hasemes2Приступ јеврејској традицији и вјери био је онемогућен током дужег периода, због начина живота Јевреја који су били расути широм свијета.

Фолклор који подразумијева материјалну баштину, али и осликава начин мишљења и вјеровања народа учинио је да у јеврејском фолклору буде изражена индивидуална компонента појединца у групи.

И плесна група јеврејских заједница „Ор Хашемеш“, основана у Хрватској 1997. године, није само једна униформисана цјелина, него и скуп освећених и снажних појединаца.

„Ор Хашемеш“ развија јединствен програм и у складу с њим одговарајући сценски приказ јеврејске културе. На њеном репертоару су плесне цјелине и сценске игре: јеврејски празници, хасидска традиција, сефардска традиција, легенде оријенталних Јевреја, израелски плесови, тужбалице као и библијски мотиви.

 

Share