Концерт „ЗДЕНКА КОВАЧИЧЕК – ТРИО“

У организацији Банског двора – Културног центра 24. марта 2018. године (субота) у 20.00 часова у Концертној дворани одржаће се концерт „ЗДЕНКА КОВАЧИЧЕК – ТРИО“. Улазнице по цијени од 10 КМ могу се купити на билетарници Банског двора од сриједе 14. марта 2018. године од 10.00 до 18.00 часова, осим недјељом.

Харизматична и безвременска, Зденка Ковачичек током деценија успјешне каријере испричала је бројне музичке приче, истражила различите жанрове и изразе, те освојила позорнице музичког театра, не марећи притом за трендове. Након недавног спектакуларног концерта у Концертној дворани Ватрослава Лисинског у Загребу на којем је обиљежила 60 година каријере, Зденка Ковачичек ће свој музички рођендан прославити и у Банском двору у Бањалуци заједно са гитаристом Ловром Шицелом и клавијатуристом Јурицом Хотком који чине „Зденка Ковачичек – Трио“. Ово акустично вече у Концертној дворани Банског двора репертоарски ће чинити пјесме које су обиљежиле Зденкину каријеру међу којима су и најпознатији хитови попут „Жене за сва времена“, али и синглови са посебних издања из седамдесетих и осамдесетих година као што су „Фрка“ и „Волим те ко коња“ који су поново актуелизовани занимљивим извођењима, обрадама или реиздањима који потврђују Зденку Ковачичек као умјетницу испред свог времена. Концерт ће према Зденкиним ријечима обухватити и познате џез стандарде, фрагменте из мјузикла о Dženis Džoplin и пуно блуза.
Границе су за Зденку Ковачичек биле и остале непознаница – подједнако је своје мјесто нашла у Европи, Русији и Америци, као и у различитим музичким жанровима и умјетничким формама. Без обзира на искуство и године иза себе, не престаје са константном музичком надградњом. Многи је сматрају најбољим џез-рок вокалом с наших простора, врхунским извођачем блуза, као и првом дамом џеза. Позната је по специфичном вокалу и стилском афинитету, израженом смислу за интерпретацију, као и мајсторским импровизацијама. Током каријере остварила је низ успјешних и различитих сарадњи са страним музичарима, али и великим музичким именима с овог подручја попут Бошка Петровића, Горана Бреговића, Бранка Богуновића Пифа, потом с познатим композиторима као што су Миљенко Прохаска, Дамир Дичић, Игор Савин, Корнелије Ковач, Далибор Паулик те домаћим култним групама Нирвана, Тиме, Бијело дугме, Telephone Blues Band. Наступа по свјетским џез клубовима, у Русију се враћала чак 25 пута, а у Америци је представила један од својих најдражих албума, онај на енглеском језику, „Love Is A Game“. До сада је издала 12 албума и 50 компилација.

Share