Концерт „WONDERFUL YOUTH ORCHESTRA“

plakat-4У Концертој дворани 23. јула 2013. године (уторак) у 21,00 час одржаће се концерт „WONDERFUL YOUTH ORCHESTRA“ под покриветељством МR. Martin Schulz, предсједника Европског парламента а у организацији Европског омладиског оркестра, у пројекту обиљежавања „1700 година Миланског едикта“ и 200 година од рођења Ђузепе Вердија и Рихарда Вагнера.

 ***

BANJA LUKA
Koncert
SIMFONIJSKI ORKESTAR MLADIH MUZIČARA EVROPE

pod visokim pokroviteljstvom predsednika Evropskog parlamenta

PROGRAM:

Ðuzepe Verdi (1813-1901)

iz “Nabuka”
Uvertira

Rihard Vagner(1813-1883)

Simfonija u  ce-duru

Sostenuto e maestoso
Allegro con brio 
Andante ma non troppo, un poco maestoso 
Allegro assai 
Allegro molto vivace

Žorž Bize (1838-1875)
iz “Karmen
Svita br.1

Ðuzepe Verdi (1813-1901)
iz “Travijate” 
Preludijum iz  III cina

***

logo-1Na poziv predstavnika italijanske Regije Veneto – Friuli i direktora evropskog omladinskog orkestra „Wonderful youth orchestra“ Igora Koretija, Grad Banjaluka će se  pridružiti obilježavanju „1700 godina Milanskog edikta“ kao i obilježavanju velike godišnjice za sve umjetnike svijeta, 200. godišnjice od rođenja Đuzepe Verdija i Riharda Vagnera .

Obilježavanje ovih značajnih datuma realizuje se organizovanjem koncerta „Wonderful Youth Orchestra“ u Banskom dvoru, 23.jula u 21 čas. 

 „Wonderful Youth Orchestra“ je omladinski simfonijski orkestar u kojem sviraju najbolji mladi muzičari iz cijele Evrope, među kojima su učenici muzičkih škola Republike Srpske, Srbije, Italije, Hrvatske, Austrije, Moldavije, Madjarske, Slovenije, Rusije, Rumunije, Bjelorusije, Slovačke, Švajcarske, Švedske, Bugarske i Makedonije. 

WONDERFUL YOUTH ORCESTRA – European Spirit of the youth

slika-1Osmišljen s ciljem da prenese poruku o  kulturnoj saradnji i evropskoj integraciji, WONDERFUL YOUTH ORCHESTRA – Duh mladih Evrope danas se smatra važnom polugom za lični i muzički razvoj njegovih zaista mladih članova.Nakon što je Izvršni Sekretarijat Centralno Evropske Inicijative odlučio da ukine podršku Orkestru mladih, umjetnički direktor i vodeći dirigent navedenog orkestra, Maestro Igor Coretti-Kuret, u saradnji sa Izvršnim Odborom Kulturne Asocijacije “Scuola per Giovani Musicisti” iz Trsta, odlučili su da kreiraju novi projekat za omladinski orkestar pod nazivom WONDERFUL YOUTH ORCHESTRA – Duh mladih Evrope, kako bi se nastavio i dalje razvijao  projekat koji postoji skoro 20 godina.

Dokazao je svoju vrijednost, odražavajući neke od vodećih principa i ideja Evrope: da okupi ljude iz svih evropskih zemalja, naročito mlade i talentovane ljude, ponudi intelektualan i stimulativan rad  kroz kreativnost, optimizam, usmjeravanje ka budućnosti uz uvažavanje muzičkog nasljeđa.

U orkestru svira 80 odabranih talentovanih mladih muzičara, koji se  intenzivnim probama obučavaju za planiranu godišnju turneju. Članove  WYO obučavaju vrhunski profesionalni muzičari neospornog međunarodnog renomea-članovi uglednih orkestara poput “Royal Concertgebouw“ u Amsterdamu, “Festival Orchestra Budapest”, orkestar „Teatro La Scala di Milano“, „WDR Rundfunksorchester „u Kelnu i mnogi drugi.

Neki od bivših članova orkestara mladih (YEM, YMISO and CEI-YO) danas sviraju u prestižnim orkestrima Evrope i SAD-a.

Među najvažnijim koncertima (od 1994.) tri pomenuta orkestra mladih su: koncerti održani za šefove država i vlada članica CEI (Portorož, Slovenija 2004 i Piestany, Slovačka 2005), koncert u Berlinskom “Konzerthaus am Gendarmermarkt” (2007), gala koncert “Hommage a Yehudi Menuhin” uz učešće italijanskog violinskog virtuoza Uto Oghi-ja u Bukureštu, Rumunija (2009 u čast 10-godišnjice smrti Lorda Yehudi Menuhin-a), koncert na otvaranju “Mittlefest” u Cividale del Friuli (2005), koncert povodom 250. godišnjice Privredne Komore Trsta, “Evropski koncert protiv narkomanije” organizovan od strane Rumunskog Ministarstva unutrašnjih poslova u Bukureštu, finalni koncert “Euro Mediterranean Festival-a”, kao i nastupi u Dvoržak sali

Praškog “Rudolphinum-a”, u “Teatro Comunale” u Bolonji, u “Teatro Massimo Bellini” u Kataniji, u “Auditorium Cariplo” u Milanu, u sali Slovenačke Filharmoije u Ljubljani, u Sinagogi u Novom Sadu i u salama Državnih Muzičkih Akademija u Budimpešti, Minsku i Zagrebu.

 Direktor „Wonderful Youth Orchestra“, Igor Coretti-Kuret. 

***


“Obrazovni muzički projekat izuzetnog umjetničkog sadržaja koji smatram jedinstvenim na evropskoj muzičkoj sceni i izuzetan sastav, bez premca među omladinskim orkestrima po kvalitetu, umjetničkoj zrelosti, profesionalnosti i sposobnosti izvođenja” (Uto Ugi)

Poslije koncerta u Sloveniji (Ljubljana – Terme Olimia, 16. jul) i 3 koncerta u Hrvatskoj (Tuhelj, blizina Krapine, 18. jul, Umag, Istra, 19. jul i Zadar, Dalmacija, 20. jul) Simfonijski orkestar mladih muzičara Evrope – poznat međunarodnoj publici i  kao “Wonderful Youth Orchestra” – izvešce i koncert u Kulturnom centru “Banski Dvor” u Banja Luci, glavnom gradu Republike Srpske (Bosna i Hercegovina).

Simfonijski orkestar mladih muzičara Evrope osnovao je u Trstu (Italija), 1998, maestro Igor Koreti-Kuret, uz podršku kulturne asocijacije „Škola za mlade muzičare“ iz Trsta i Autonomne pokrajine Furlanija Julijska krajina. Po  maestru Koretiju – Kuretu orkestar je plod intenzivne didaktičke muzičke aktivnosti  u Italiji i Evropi, rezultat usavršavanja, interkulturalnog dijaloga i socijalne i umjetničke integracije mladih muzičara.

Orkestar čini 85 vrlo mladih muzičara između 11 i 18 godina. Svi oni su odlični učenici evropskih konzervatorijuma i muzičkih škola a poreklom su iz Italije (gde je sjedište orkestra u Trstu), Austrije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Češke Republike, Hrvatske, Estonije, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Poljske, Rumunije, Srbije,  Slovačke, Slovenije, Švedske, Ukrajine i Mađarske. Izabrani su putem stroge selekcije u svojim zemljama porijekla da bi potom bili pozvani da oforme “svoj” orkestar.

Obrazovna vrijednost projekta i muzička izvrsnost članova ovog mladog orkestra  priznati su i nagrađivani od strane vrhunskih evropskih institucija, Evropskog parlamenta i Evropske komisije. Projekat Simfonijskog orkestra mladih muzičara Evrope bio je italijanski muzicki projekat izabran u okviru višegodišnjih projekata za period 2007-2013. Izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA) Evropske komisije.

Simfonijski orkestar mladih muzičara Evrope, od svog osnivanja (1998), svirao je u najprestižnijim koncertnim salama Evrope: Koncertnoj sali na Gendarmemarktu u Berlinu, Sali Dvoržak u Pragu, u Teatru Masimo“Vincenco Belini” u Kataniji, Teatru Komunale u Bolonji, Auditorijumu u  Milanu, Muzičkoj akademiji “Franc List” u  Budimpešti, Slovenackoj filharmoniji u Ljubljani, Institutu za muziku u Zagrebu kao i na drugim mestima.

Koncert u  Banja Luci predstavlja jednu od etapa turneje na temu “Evropski duh mladih” a orkestar će nastupiti i u drugim zemljama bivše Jugoslavije: Sloveniji, Hrvatskoj i u Srbiji gdje će 25. jula svirati u Novom Sadu (AP Vojvodina) a 26. jula u Beogradu.

Koncerti u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji dobili su pokroviteljstvo predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca i Evropske komisije.

Koncert u Banja Luci direktno ce prenositi Državna televizija Republike Srpske.

*


Maestro Igor Koreti-Kuret, osnivač i dirigent Simfonijskog orkestra mladih muzicara Evrope diplomirao je na Odsjeku za violinu konzervatorijuma svog rodnog grada, Trsta, koji je oduvijek bio srednjoevropski i multikulturalni centar. Usavršavao se u Hanoveru kod violiniste Fridriha fon Hausegera koji ga je uveo u prestižnu Evropsku asocijaciju profesora gudačkih instrumenta na čjem čelu je bio Jehudi Menjuhin.

Godine 1989. Igor Koreti-Kuret je u gradu Cividale del Friuli (Autonomna pokrajina Furlanija Julijska krajina) pokrenuo osnivanje Međunarodne ljetnje škole za mlade muzičare koja je postala jezgro Simfonijskog orkestra mladih muzičara Evrope.

Igor Koreti-Kuret drži i kurseve i seminare o metodici violine i specifičnoj metodici muzike koja se obraća dijeci u Italiji i drugim evropskim zemljama poput Hrvatske, Srbije i Slovenije. Osim toga on je član mnogobrojnih žirija u Italiji i van nje na raznim takmičenjima za soliste, kamerne muzičke sastave i orkestre.

Allegro molto vivace/span

Share