Концерт -Владимир Кох, виолина (Београд/СРБ) и Љиљана Вукеља, клавир (Београд/СРБ)

У Концертној дворани Банског двора 26. маја 2015. године (уторак) у 20,00 часова, одржаће се концерт -Владимира Кох, виолина (Београд/СРБ) и Љиљане Вукеље, клавир (Београд/СРБ).

plakat

 ***

БИОГРАФИЈЕ

Владимир Кох

Рођен у Београду 1964. године, у музичкој породици, Владимир Кох је завршио виолину и теоретски одсјек у музичкој школи «Јосип Славенски» у Београду. Дипломирао је 1984. године, на ФМУ у Београду, у класи Ј. Петровић-Ласко и наставио усавршавање на Женевском конзерваторијуму, у класи проф. Р. Земанског, концерт мајстора Оркестра Романске Швајцарске. Магистрирао је на Музичкој академији у Источном Сарајеву, у класи проф. И. Јашвили.

Владимир Кох заузима истакнуто мјесто у музичком животу региона. Каријеру је започео као концерт мајстор филхармоније младих «Борислав Пашћан» и Симфонијског оркестра ФМУ у Београду. Наступао је као стални или гостујући концерт мајстор, замјеник концерт мајстора или први виолиниста у свим значајним оркестрима у Србији (Симфониски оркестар РТС, Уметнички ансамбл «Станислав Бинички», Оркестар Народног позоришта у Београду, Оркестар Камерне опере Мадленијанум, Симфонијски оркестар РТВ Приштина, Војвођанска филхармонија, Београдска филхармонија, Симфонијски оркестар Camerata Serbica), а такође и у иностранству (Симфонијски оркестар Тенерифе, Камерни оркестар Pro Classica (Шпанија), Камерни оркестар Gofredo Petrasi, Рим).

Извео је многа значајна концертантна дјела за виолину (Бах, Моцарт, Вијењавски, Сибелијус), наступајући као солиста са различитим оркестрима у земљи и иностранству. Сарађивао је као солиста, концерт мајстор и оркестарски музичар са диригентима као што су: П. Штајнберг, О. Гаудијумонте, Младен Јагушт, Д. Савић, Борислав Пашћан, Ђура Јакшић, Ванчо Чавдарски, Александар Спасић, Владимир Крањчевић, Бојан Суђић, Антон Колар и други.

Као члан трија Бароко, гудачког џез трија и клавирског џез квинтета наступао је широм Србије, Црне Горе, Италије, Шпаније и Грчке.

Владимир Кох је ангажован као ванредни професор на Катедри за гудаче, на Факултету уметности Звечан, Универзитета уметности у Косовској Митровици.

***

Љиљана Вукеља

Љиљана Вукеља је рођена 1976. у Београду. Клавир је почела да учи у четвртој години, са својом мајком, проф. Љерком Вукеља. Завршила је средњу музичку школу “Коста Манојловић”  у Земуну, у класи проф. Весне Мартиновски. Дипломирала је 1996. на Факултету музичке уметности у Београду у класи проф. Невене Поповић, у чијој класи је и магистрирала 1999. године. Усавршавала се у класи француског пијанисте Мишела Берофа у Фрајбургу (Њемачка), а потом је радила са швајцарским пијанистом и диригентом Жан-Франсоа Антониолијем у Лозани (Швајцарска).  У јуну 2010. је одбранила докторски умјетнички пројекат из извођачких умјетности, под менторством проф. Дејана Синадиновића, на ФМУ у Београду. Активно је учествовала на мајсторским курсевима Ј. Сљесарјева, С. Доренског, А. Штаркмана, Д. Башкирова, М. Далбертоа и Жан-Клод Пенетијеа.

Лауреат међународног такмичења у Науену (Немачка) октобра 2006, гдје добија и специјалну награду за најбоље извођење савременог дјела, као и међународног такмичења у Гајару (Француска, 2004.), гдје јој је додељена и специјална награда за најбоље извођење задате композиције, Љиљана Вукеља је и добитник бројних признања на такмичењима у Србији, као и награда на међународним такмичењима за младе у Риму, Тортони и Анкони (Италија).

Наступала је као солиста и камерни музичар у свим значајнијим салама у Београду (велика дворана КНУ, Скупштина града, Београдска филхармонија, УК Пароброд, СКЦ..), широм Србије, у сали Банског двора у Бања Луци, Југословенском културном центру у Паризу, Сали  темишварске филхармоније (Румунија), Дворани института Рибопјер у Лозани (Швајцарска), Дворцу Клесен  (Берлин, Њемачка), Сали фабрике аутомобила Волксњаген у Волфсбургу (Њемачка)…

Сарађивала је са Београдском филхармонијом, Уметничким ансамблом «Станислав Бинички», Симфонијским оркестром РТС, Темишварском филхармонијом, камерним оркестром „Про Класика“ и диригентима као што су: Павле Медаковић, Милан Недељковић, Анатолиј Новицки, Емил Симон, Давид Порцелајн, Вензан Монтеил, Биљана Радовановић, Жан-Франсоа Антониоли, Јордан Дафов..

Наступала је на фестивалима: Бемус, Белеф, Трибина композитора (Београд), „Дани музике“ у Врњачкој Бањи, „Музички Темишвар (Румунија), „Хавелендише Фестшпиле“, «Мовиментос» (Њемачка), «Галвеј мјузик фестивал» (Ирска). Снимала је за РТС, ТВ НС, румунски, њемачки и француски радио.

Ангажована је као доцент на Катедри за клавир ФМУ, у Београду.

 ***

П Р О Г Р А М

 Ј. Брамс: Соната за виолину и клавир оп. 78 Г – дур
Vivace ma non troppo
Adagio
Allegro molto moderato

Корели – Крајслер: «La Folia» варијације за виолину и клавир

Ј. Брамс: Соната за виолину и клавир оп. 108 д-мол
Allegro
Adagio
Un poco presto e con sentimento
Presto agitato

 

 

Share