Концерт Виолете Лучић, гитара и Динка Благојевића, клавир

У Концертној дворани Банског двора 11. јуна 2014. године (сриједа) у 20,00 часова одржаће се концерт Виолете Лучић, гитара и Динке Благојевића, клавир.

П Р О Г Р А М 

F. Sor: Andante largo

G Schwertberger: Quatro piezas para dos

Bach-Busoni: „Ich ruf’ zu dir, Herr Jesu Christ“

M. C. Tedesco: Fantasia op.145

Bach-Busoni: „Nun komm, der Heiden Heiland“

F. M. Toroba: Nocturno

Bach-Busoni: Wachet auf, ruft uns die Stimme

L. Boccherini: Introdukcija i fandango

***

Виолета Лучић рођена у Сарајеву, завршила је основне и специјалистичке академске студије гитаре  на Факултету музичке умјетности у Београду у класи ред. проф. Вере Огризовић. У току школовања се усавршавала на мајсторским курсевима код реномираних професора: Д.Богдановића, В.Ивановића, А. Дезидериа, 2002. и 2003 године је учествовала на I и II Балкан арту одржаном у Италији ( Рим, Милано, Торино) гдје је извела солистички концерт, а сљедеће године наступила у камерном дуу са флаутисткињом Сањом Матановић, са којом остварује запажене концерте у Италији – Торино, Бањалука, Приједор, Градишка, Добој, Бихаћ –  Културна манифестација ”Улицом Бишћа” , у Сарајеву  2009, Фестивал ”Сарајевска зима”. У току 2011. године  наступа у камерном дуу са гитаристкињом Аном Маринковић у  Смедереву. Године 2012. наступа са Сарајевским квартетом гитара на Фестивалу камерне музике у Никшићу. Од 2013.године свира у камерном дуу са виолинисткињом Љубицом Црнобрњом, одржале су досад концерте у Лакташима, Добоју и на Фестивалу „Сарајевска зима“ 2014.године. Као професор истакла се тиме што су њени ученици освајали награде на многим такмичењима, такође је активан члан жирија домаћих и међународних такмичења, предавач на семинарима и фестивалима гитаре. Учествовала у изради новог наставног плана и програма за Средњу музичку школу. Тренутно ради као професор гитаре у Музичкој школи “Владо Милошевић” у Бањалуци.

 ***

Динко Благојевић је рођен 1975. године у Градишци. Нижу музичку школу завршава у Градишци у класи проф. Фатиме Гушић, а средњу музичку школу у Бањој Луци те Земуну у класама проф. Бранке Кузмановић и Зоране Грбић. Дипломирао је на Факултету музичке умeтности у Београду у класи проф. Невене Поповић. Магистрирао је на Академији умјетности Бања Лука у класи истог професора. Усавршавао се на мајсторским курсевима професора Душана Трбојевића, Невене Поповић, Жан – Клод Пенетијеа и Александра Сердара. Као солиста и члан камерних ансамбала наступио је на различитим музичким свечаностима у Земуну, сусретима музичких академија у Новом Саду те на концертима студената клавирског одсјека ФМУ у дворани Коларчеве задужбине у Београду. Добитник је диплома на републичком такмичењу “Петар Коњовић” у Београду 1993. године те на међународним такмичењима “Фредерик Шопен” у Риму 1994. године и “Николај Рубинштајн” у Паризу 1997. године. На такмичењу младих пијаниста у Нишу 1997. године осваја другу награду као солиста као и прву награду у категорији клавирског дуа.Одржао је солистичке концерте у Београду: Дом културе Сутдентски град, Галерија културног центра као и у Галерији Српске академије наука и уметности. Солистичке концерте  је одржао и у Градишци и Добоју а снимао је за Телевизију Србије (студија Београд и Нови Сад) и Радио – телевизију Републике Српске. Од првих дана професионалног ангажмана у Бањој Луци, учествује у низу наступа и тако доприноси богатству музичког живота града. 2000. године одржава солистички концерт у концертној дворани Банског Двора. У организацији Француског културног центра учествује на концертима музике француских композитора у Бањој Луци, Приједору, Брчком и Бијељини. Учесник је првог Никољданског концерта 2000. године. Интензивно сарађује са Српским пјевачким друштвом “Јединство”. Сарађује и са женским градским хором “Лира” из Градишке. Два пута је учествовао на манифестацији “Дучићеве вечери поезије” у Требињу.  У Градишци и Бањој Луци одржава реситале са канадаском сопраном Силви Дишено.  Наступао је са оркестром “Про Класика” као и са оркестром Академије умјетности Бања Лука. У току 2010. године учествује у пројекту дидактичких концерата широм РС и Бих (“Карневал животиња” Камиј Сен – Санса) као и на концертантној вечери под називом “Вече дуета” одржаној у Бањој Луци, Сарајеву и Београду. Један је од учесника Академије умјетности Бања Лука на концерту одржаном у јулу 2010. године у Рагоњи (Италија). Тренутно ради као ванредни професор на катедри за клавир Академије умјетности у Бањалуци.

 

Share