Концерт „Вече виоле“

У Концертној дворани Банског двора 08. фебруара 2013. године (петак) у 20,00 часова одржаће се концерт под називом „Вече виоле“.
Учествују:
Мирјана Бубић, виола,
Немања Марјановић, виола

Гост: Кристина Иветић, виола

***

БИОГРАФИЈЕ

Мирјана Бубић

Рођена је 1979. године у Бањалуци. Завршила је нижу и средњу музичку школу као виолиниста у Музичкој школи „Владо Милошевић“ у класи проф. Биљане Радуловић и Дијане Клинцов. На Академију умјетности се уписала 2001.године на одсјек за виолу у класи проф. Флоријана Балажа,а дипломирала 2006.године у класи проф. Уроша Пешића као први дипломирани виолиста Академије умјетности у Бањалуци. Магистарске студије је завршила 2011.године у класи проф. Немање Марјановића, такође у Бањалуци.

Члан је неколико камерних састава са којима редовно наступа на концертима и разним манифестацијама: Трио „Classic“, дуо- виолина и виола, Бањалучки гудачки квартет, а у току студија је била члан октета Академије умјетности.

Учествује у раду више оркестара:  Оркестар АУБЛ, Камерни оркестар „Арион“ из Бањалуке, Камерни оркестар „Simfonietta“ из Мостара, YSOSEE из Сарајева. Члан је Бањалучке фихармоније на мјесту соло виоле. Са оркестрима је остварила и неколико солистичких наступа. Наступала је у БиХ, Србији, Црној Гори, Хрватској, Словенији, Албанији, Француској, Белгији, Шведској, Италији. За вријеме студија као члан академског оркестра учествује у припреми и реализацији три компакт диска са дјелима савремених домаћих аутора.

Као солиста, камерни и оркестарски музичар, усавршавала се на мајсторским курсевима код професора Предрага Нововића, Бјорна Сјогрена, Стефана Камиларова, Уроша Пешића, Питера Лангартнера.

Од 2004.године је запослена као професор виоле у Музичкој школи „Владо Милошевић“ у Бањалуци.

Немања Марјановић 

Рођен је 1976. године у Београду, почео је да свира виолу 1991. године у класи проф. Татјане Петровић, у Музичкој школи Станковић. Дипломирао је и магистрирао на ФМУ у Београду, у класи проф. Дејана Млађеновића, а тренутно је студент Докторских студија на ФМУ у Београду. 

Постдипломске студије је завршио и у Мадриду, на високој школи за музику Краљица Софија, у класи реномираног свијетског соло виолинисте Gerard Caussea, у чијој класи је магистрирао као студент генерације на катедри, и примио лично диплому од Његог Краљевског Височанства.

Као солиста, усавршавао се на мајсторским курсевима код Јурија Басмета, Набуко Имаи, Пол Нојбауера, Огњена Станчева и др. Специјализацију за гудачки квартет похађао је код Рајнера Смида (виолинисте Хаген квартета) и проф. Велтера Левина, са академије Џулијард из Њу Јорка. 

У области камерне музике, усавршавао се код Марте Гулиас, Елгара Неболсина, Захара Брона, Цујуси Цуцамија, Петера Франкела, Пола Готонија, Рудолфа Барсаија, Дмитрија Баскирова, Џејми Мартина…. Као солиста учествовао је на свим значајним домаћим фестивалима, БЕМУС, НОМУС, Мокранчеви дани, Мермер и звуци, ОКТОХ, Трибина композитора, и многидруги, такође и на страним фестивалима као што су Сантандер, Сламатино и др.Наступао је у Аустрији, Шпанији, Мађарској, Русији, Италији, Холандији, Мексику и другим земљама.  Добитник је прве награде на Интернационалном конкутрсу Петар Коњовић, у три етапе.

Као солиста, наступао је са оркестрима, Симфонијски оркестар РТС-а, са ансамблом Станислав Бинички, са КГО Душан Сковран, чији је био петогодишњи члан на мјесту соло виола.  Био је члан Квинтета Скарлати у Мадриду са којим је наступао по Шпанији и Италији, и са којим је издао cd за Sony Classsic. Тренутно дјелује као доцент на ФМУ у Београду, и на Академији умјетности у Бања Луци, на катедри за гудачке инструменте на одсјеку виола.

ПРОГРАМ:

A. Vivaldi: Koncert za dve viole i klavir, Largo i Allegro
W. A. Mozart: Sonata in B KV 292, Allegro, Andante i Rondo
R. Schumann: Marchenbilder
                        Kristina Ivetic, viola
D.Shostakovich: 5 komada za 2 viole i klavir
                       Prelude, Gavotte, Elegie, Waltz i Polka
J. S. Bach: Brandenburg Concerto No.6, BWV 1051
                       Allegro, Adagio ma non tanto, Allegro

p

Share