Концерт „Вече оперских арија“, Албина Смајловић – сопран

У Концертној дворани Банског двора 31. марта 2016. године (четвртак)
у 20,00 часова биће одржан концерт „Вече оперских арија“,
Албина Смајловић – сопран,
Дуња Марковић – клавирска сарадња

 

ALBINA-PLAKAT-2016-02-web

 

ПРОГРАМ

Ј. ГОТОВАЦ: “ Ђула пред кућом сједила“ – (арија Ђуле из опере „Еро с оног свијета“)

Ј. ГОТОВАЦ: „Мајко, мајчице“ – (арија Ђуле из опере „Еро с оног свијета“)
ГОСТ: Ивана Милинчић

Ђ. ПУЧИНИ– „Vissi d’arte“ (арија Тоске из опере „Тоска“)

Ђ. ВЕРДИ: “ Pace, mio Dio “ – (арија Леоноре из опере „Трубадур“)

А. КАТАЛАНИ: “ Ebben?… Ne andro lontana “ (арија Вали из опере „Вали“)
ГОСТ: Миљана Радиновић

Ђ. ПУЧИНИ  – “ O mio babbino caro “ (арија Лаурете из опере „Ђани Скики) –

Ђ. ПУЧИНИ – “ Quando me’n vo’ soletta…“ (арија Мизете из опере „Боеми) –

Ђ. ВЕРДИ – „Addio del passato“ (арија Травијате из опере „Травијата“)

Ж. БИЗЕ – „Je dis que rein ne m’epouvante“ (арија Микаеле из опере „Кармен“)
ГОСТ: Ивана Милинчић

Ђ. ВЕРДИ –  „Morro, ma prima in grazia “ (арија Амелије из опере „Бал под маскама)

Ђ. ПУЧИНИ – „Un bel di vedremo“ (арија Ћо Ћо Сан из опере „Мадам Батерфлај“)

* * *

АЛБИНА СМАЈЛОВИЋ, сопран, рођена је 4. новембра 1982. године у Градишци, гдје је завршила Гимназију. Дипломирала на Одсјеку за српски језик и књижевност на Филолошком факултету у Бањој Луци. Године 2009. уписује Академију умјетности у класи професорке Снежане Савичић Секулић. У јуну 2013. одржала је дипломски концерт у класи професорке Дуње Симић.

Године 2005, као ванредан ђак уписује СМШ „Владо Милошевић“ у Бањој Луци, Одсјек за соло пјевање, у класи професорке Анђелке Јокић. Већ у првој години учествује на Републичком такмичењу гдје осваја прву награду у IV категорији. Исте године на такмичењу соло пјевача „Лазар Јовановић“ у Београду, у категорији камерних дуета са Славеном Абазовићем, баритоном, осваја прву награду.  Још као ученик средње школе учествовала је у студентској продукцији Пучинијеве „Сестре Анђелике“ при Оперском студију Академије умјетности у Бањој Луци, којом је дириговао професор Станко Шепић.

Године 2007. у соло категорији осваја три награде у IV категорији – специјалну на Републичком такмичењу, прву у Београду („Лазар Јовановић“) и трећу у Руми „Никола Цвејић“.

Године 2009. у марту, на такмичењу „Бруна Шпилер“ у Херцег Новом, у IV категорији, освојила је друго мјесто.

Године 2010. у децембру, на Међународном такмичењу соло пјевача, у IV категорији, Лазар Јовановић“ у Београду освојила је прво мјесто.

Године 2010. у организацији Амбасаде БиХ у Загребу одржала је два цјеловечерња концерта, у Београду (СКЦ) и Хрватском културном друштву „Напредак“ у Загребу под називом Концерти пријатељства.

Године 2011, 2013. и 2016. сарађивала је са Бањалучком филхармонијом као солиста на Новогодишњем концерту и концерту „Сан љетне ноћи“.

У септембру 2011. године изабрана је, заједно са дванаест пјевача из цијелог свијета, да учествује на мајсторском курсу под вођством реномираног оперског пјевача и педагога, баритона Тома Крауса, на Музичкој академији у Француској (Academie musicale de Villecroze). Исте године у децембру играла је улогу Слушкиње у опери „Сафикада“ изведеној на Великој сцени Народног позоришта у Бањој Луци.

У оперети „Орфеј у подземљу“ Жака Офенбаха, која је изведена у Народном позоришту у Бањој Луци, тумачила је улогу Диане.

Године 2012. учествовала је на 63. такмичењу оперских пјевача „ Gian Battista Viotti “ (Верчели) у Италији.

Године 2013. учествовала је на Музичком фестивалу „ Nei suoni dei luoghi “ у Италији гдје је одржала цјеловечерњи концерт те се представила и као солиста и као дио камерног трија „ Alegoria “ са колегиницама Иваном Живанић (сопран) и Дуњом Марковић (пијаниста).

Сарађивала с пијанистима: Matthias Veit (Њемачка), Morgane Fauchois Prado (Француска) и Миливоје Вељић (Србија), те диригентима: Даринка Матић Маровић, Бранка Радошевић Митровић, Ванеса Кременовић, Микица Јевтић, Огњен Бомоштар, Вања Топић и Немања Савић.

Вокалну технику, поред мастеркласова, усавршавала је са тенором Драгославом Илићем, а тренутно се усавршава код тенора Стојана С. Ганчева.

Од наступа посебно издваја оне у Београдској филхармонији, Студентском културном центру у Београду, Галерији Матице српске у Новом Саду, на пјесничкој манифестацији „Бранково коло“ у Сремским Карловцима, Народном позоришту у Београду, традиционалној манифестацији „Дани Владе Милошевића“, Међународном дану музике, манифестацији „Ноћ музеја“, хуманитарном концерту „Жртве Јапана“, концерт са Симфонијским оркестром АУ „Бисери музичко-сценске ризнице“, те концерте камерне и савремене музике.

У организацији Удружења музичких умјетника РС, чији је члан била од 2009. одржала је неколико солистичких концерата у Приједору, Бањој Луци, Мостару, Требињу, Бихаћу. Кратко вријеме је предавала соло пјевање у МШ „Саво Балабан“ у Приједору.

Била је дугогодишњи члан и солиста СПД „Јединство“, као и члан Оперског студија Народног позоришта у Београду.

* * *

ДУЊА МАРКОВИЋ је рођена 1988. године у Добоју, гдје завршава основну музичку школу у класи проф. Гроздане Стојановић. У току основног образовања освојила је значајне награде на републичким такмичењима: двије прве (камерни дуо) и другу (соло клавир).

Године 2003.  уписује средњу музичку школу у Бањој Луци у класи проф. Бранке Кузмановић. Учествује на бројним такмичењима и остварује значајне резултате на републичким такмичењима: 2004. године специјалну награду – клавирски дуо, 2005. године прву награду – соло клавир, 2006. године прву награду – вокално-инструментални дуо, 2007. године прву награду – соло клавир.

Године 2007. уписује музичку академију у Бањој Луци у класи проф. Владимира Цвијића, у чијој класи и дипломира 2011. године. Тренутно је студент мастер студија у класи истог професора. Као студент осваја двије прве награде у категорији камерних ансамбала са сопраном Миљаном Брезичанин и мецосопраном Аном Симанић на такмичењима „Бруна Шпилер“ у Херцег Новом и „Лазар Јовановић“ у Београду (класа проф. Биљана Јашић Радовановић). Током студија наступа на бројним концертима широм Републике Српске у организацији Академије умјетности у Бањој Луци. Редовно учествује на манифестацијама као што су: Дани Универзитета у Бањој Луци, Дани Владе С. Милошевића.  Учествовала је и на мајсторским курсевима код Colina Stouna (Лондон) и Наташе Вељковић (Аустрија).

Од 2012. године запослена је на Академији умјетности у Бањој Луци као умјетнички сарадник на катедри за соло пјевање и на катедри за дувачке инструменте-кларинет. Као клавирски сарадник наступила је на више реситала студената завршних година одсјека за соло пјевање Академије умјетности у Бањој Луци. 2013. наступа и на фестивалу “Nei suoni dei loughi” у Италији.

Share