Kонцерт ВЕЧЕ БАЊАЛУЧКИХ ПИЈАНИСТА

АРСЕН ЧАРКИЋ – ДИНКО БЛАГОЈЕВИЋ – ДЕЈАН ЈАНКОВИЋ – МИЛАН САВИЋ

и симфонијски оркестар БАН СВЕТИСЛАВ ТИСА МИЛОСАВЉЕВИЋ ПОВОДОМ ДАНА БАНСКОГ ДВОРА

У оквиру програма прославе и обиљежавања Дана Банског двора, са великим задовољством желимо најавити скорашње одржавање концерта ВЕЧЕ БАЊАЛУЧКИХ ПИЈАНИСТА, на којем ће заједно са симфонијским оркестром БАН СВЕТИСЛАВ ТИСА МИЛОСАВЉЕВИЋ и под диригентском палицом Бранке Радошевић Митровић,наступити  четворица наших истакнутих пијаниста – АРСЕН ЧАРКИЋ, ДИНКО БЛАГОЈЕВИЋ, ДЕЈАН ЈАНКОВИЋ и МИЛАН САВИЋ.

Овај концерт уједно представља  наставак вишегодишње праксе Банског двора која поред представљања значајних интернационалних умјетника, истовремено подразумијева и континуирану промоцију и представљање рада наших истакнутих умјетника и ансамбала.

Концерт ВЕЧЕ БАЊАЛУЧКИХ ПИЈАНИСТА одржаће се у Концертној дворани Банског двора, у четвртак 9. новембра, са почетком у 20.00 часова.

Улазнице по цијени од 10 КМ могу се купити на билетарници Банског двора од четвртка (2. новембар) у периоду од 12.00 до 18.00 часова, сваким радним даном осим викендом.

АРСЕН ЧАРКИЋ је пијаниста, диригент, извођач и професор музике. 

Школовао се у Сарајеву, Новом Саду, Београду и Бањалуци уз професоре Срђана Далагију, Верицу Вербич, Кемала Гекића, Јокут Михаиловић и Невену Поповић. Током школовања и студија редовно је концертирао, снимао, те учествовао на многим такмичењима и фестивалима освајајући бројне награде, међу којима и награду фондације „Олга Михаиловић“ за најталентованијег студента ФМУ Београд.

У свом педагошком раду прошао је пут од демонстратора на ФМУ Београд, преко асистента Клавирског одсјека на Музичкој Академији у Источном Сарајеву, те професора на Слобомир Универзитету у Бијељини, а од 2003. године ради на Академији умјетности у Бањој Луци, гдје је изабран у звање редовног професора.

Поред универзитетске наставе, радо сарађује са многим младим умјетницима редовно држећи мастер-класове, семинаре и предавања у земљама региона, уз бројна чланства у жиријима на многим међународним такмичењима из области дириговања и клавира.

Његов умјетнички рад карактеришу бројни реситали, солистички и концерти с оркестром те велики број камерних наступа, док је његово искуство диригента мјешовитих и мушких састава и ансамбала богато награђивано на хорским такмичењима.

Наступао је у многим концертним дворанама земље и региона са познатим именима, оркестрима и саставима музичке сцене Балкана и свијета.

ДИНКО БЛАГОЈЕВИЋ рођен је у Градишци, Република Српска. Дипломирао је на Факултету музичке умјетности у Београду у класи проф. Невене Поповић. Магистрирао је на Академији умјетности Бања Лука у класи истог професора.  Усавршавао се на мајсторским курсевима професора Душана Трбојевића, Невене Поповић, Жан-Клод Пенетијеа и Александра Сердара.

Као солиста и члан камерних ансамбала наступио је на различитим музичким свечаностима у Земуну, сусретима музичких академија у Новом Саду те на концертима студената клавирског одсјека ФМУ у дворани Коларчеве задужбине у Београду.  Снимао је за Телевизију Србије (студија Београд и Нови Сад) и Радио-телевизију Републике Српске. На Академији умјетности у Бањалуци је запослен од 1999. године. Од првих дана професионалног ангажмана у Бањој Луци, учествује у низу наступа и тако доприноси богатству музичког живота града.

Наступа у региону. Ради у звању редовног професора на катедри за клавир Академије умјетности у Бањој Луци.  Тренутно похађа Докторске студије клавира на ФМУ у класи ред. проф. Љиљане Вукеље.

ДЕЈАН ЈАНКОВИЋ   рођен je 1989. године у Мостару. Нижу и средњу музичку школу „Владо Милошевић“ у Бањој Луци завршио је 2008. године у класи проф. Биљане Јашић Радовановић. Дипломирао је 2012. године на Академији умјетности у Бањој Луци на смјеру за клавир у класи проф. Невене Поповић као студент генерације, а наредне године завршио мастер студије клавира на Факултету музичке уметности у Београду у истој класи. Докторске студије клавира завршио је 2017. године, под менторством проф. др ум. Владимира Цвијића на ФМУ у Београду. Од академске 2014/2015. године запослен је на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци, гдје је тренутно у звању ванредног професора. Обавља функцију шефа катедре за клавир, хармонику и гитару, те функцију академског координатора за међународну размјену студената и особља.

Учесник је бројних пијанистичких такмичења у земљи и иностранству, на којима је освојио значајне резултате од којих се посебно издвајају:

  • Прва награда и лауреат у најстаријој категорији Међународног такмичења Даворин Јенко у Београду (2014)
  • Финалиста Пијанистичког конкурса дунавских земаља у Улму, гдје одлази као представник ФМУ Београд (2014)
  • Прва награда и лауреат у најстаријој категорији Међународног такмичења Бањалучки бијенале (2010, 2012),
  • Трећа награда на Међународном пијанистичком конкурсу „Ф. Шопен“ у Риму (2011)
  • Прва награда на Европском музичком такмичењу у Торину (2010)
  • Прва награда и лауреат у најстаријој категорији Међународног такмичења посвећеног стваралаштву Ф. Шопена у Тузли (2010)

Град Бања Лука му 2013. године додјељује награду “Бања Лука – младима”, као посебан вид признања за остварене резултате у области културе и умјетности.

Одржао је близу четрдесет солистичких концерата и исто толико камерних реситала, и остварио бројне наступе широм Босне и Херцеговине и Србије, као и у Хрватској, Словенији, Италији, Белгији, Француској, Њемачкој и Шпанији. Свирао је више пута као солиста са оркестром Академије умјетности у Бањој Луци, Оркестром „Бан Светислав Тиса Милосављевић“, са Бањалучком филхармонијом и Нишким симфонијским оркестром. Учествовао је на бројним музичким фестивалима у земљи и иностранству.

Пијаниста МИЛАН САВИЋ рођен је у Бањалуци, гдје је завршио нижу и средњу музичку школу „Владо Милошевић“

2004. године уписује студије на Катедри за Општу музичку педагогију Академије умјетности у Бањалуци, на којој је дипломирао 2010. године, а у међувремену, 2008. године уписује и студије соло-клавира у класи професора Арсена Чаркића и Владимира Цвијића.

2012. године је дипломирао и на Катедри за клавир Музичког одсјека АУБЛ, а усавршавање наставља на мастер студијама у класи проф. мр Арсена Чаркића, те истовремено уписује студиј дириговања у класи маестра проф. Огњена Бомоштара.

            Више пута је свирао и дириговао са Симфонијским оркестром АУБЛ а 2017. године је истовремено свирајући и диригујући извео Бетовенов Трећи клавирски концерт.

Два пута је наступио са Дубровачким Симфонијским Оркестром у Кнежевом двору (2012. је извео Листову „Игру смрти“, а 2013. Клавирски концерт у бе – молу П. И. Чајковског).

Поред солистичког концертног опуса и наступа у својству клавирског сарадника, често наступа као камерни музичар, не само у пројектима и саставима класичне, већ и џез, духовне и етно музике.

Share