Концерт ТРИО АНИМА (Ниш)

У Концертној дворани Банског двора 28. фебруара (понедјељак) 2022. године у 20.00 часова одржаће се КОНЦЕРТ ТРИЈА АНИМА из Ниша, а гост на концерту ће бити Александар Јаковљевић (виолончело).

Бесплатне позивнице  за концерт могу се преузети на билетарници Банског двора, сваким даном осим викендом у периоду од 12.00 до 18.00 часова.

Због тренутне епидемиолошке ситуације број мјеста у публици је ограничен. Обавезно је ношење маске и дезинфекција руку на улазу.

Трио АНИМА из Ниша основан је 2003.године и чине га  Александра Ристић (сопран)  Ана Величковић Игић (флаута) и Ингрид Јанковић (клавир).  Ове три музичке умјетнице су професорице на Факултету уметности у Нишу.

За 19 година, колико трио постоји и (са преко двије стотине  наступа) веома успјешно су  представиле  свој Факултет, Универзитет и Град Ниш, цјеловечерњим концертима на готово свим значајним сценама у Србији, Црној Гори, Републици Српској , као и широм Европе .

Трио Анима је под покровитељством Савета за културу града Ниша 2008.године одржао серију концерата у Италији на турнеји под називом „Душа Србије. На концертима у Барију, Тераму, Монтесилвану и Риму у препуним салама представљена је српска музичка традиција. 

У више наврата 2008. и 2012. године широм Велике Британије представиле су се пројектима,  промовишући српску музику и културу.

Посебно треба истаћи промоцију Града Ниша  концертом у оквиру прославе 1700.година од доношења Миланског едикта, кроз пројекат „Путевима Константина Великог“ гдје су у Лондону и Јорку извеле свјетску премијеру дјела “The Tree of Glory”  Вере Станојевић (српске композиторке која живи и ради у САД).  Наставак овог пројекта, услиједио је и у Нишу још двема премијерама изведеним поводом овог великог  јубилеја. У сали Нишког симфонијског оркестра изведене су композиције нишких аутора Бојана Станковића “Точак историје” и Миодрага Младеновића “Пред вратима вечности”.

Концертом “Светске премијере” 2013. године, трио је прославио 10 година постојања и рада на 40.јубиларном НИМУС-у. На концерту у Српском Културном центру у Паризу промовисале су ЦД “Медаљони плус” са дјелима Константина Бабића, а у издању Факултета уметности из Ниша.

У оквиру VII Дана српске културе у Прагу,  2015. године одржале су два веома запажена концерта и то у свечаној сали Сената Р. Чешке, као и у свечаној сали српског Културног центра.

Велику част трио је добио позивом за учешће на свјетском Фестивалу музике ФИМУ 2017. године одржавши том приликом два концерта у француском граду Белфору као једини представник са простора Балкана у области класичне музике.

Током 2018.године поводом обиљежавања 15 година рада и постојања одржале су више концерата.

Посебно треба издвојити концерт у свечаној Сали Скупштине Града Београда, као и концерт у италијанском граду Верчелију.

У августу 2021. године на позив почасног конзула Србије у Грчкој, Виктора Рухотаса, одржале су серију концерата на грчком оству Кефалонија са колегом виолончелистом  Александром Јаковљевићем.

Трио је у свом раду имао привелегију да  сарађују са великанима српске музике: Оливером Ђурђевић, Константином Бабићем и Дејаном Деспићем.

Дио репертоара трија Анима чине аранжмани и оригинална дјела композитора: Константина Бабића, Вере Станојевић, Андреа Феранте, Елен Фајн, Брајна Мартинеза,Татјане Милошевић, Драгана Томића, Миодрага Младеновића…који су своја дјела посветили овом саставу.

На свом репертоару трио Анима има оригиналне композиције свјетских аутора свих епоха, али особеност трија је промоција српске музике од традиционалне у новим аранжманима до савремене.

Радо се одазивају  хуманитарним акцијама, дајући свој допринос концертима за помоћ, онима којима је то најпотребније.

Поред  концертне дјелатности, професорке се веома успјешно баве и педагошким радом, што потврђују многе награде , које студенти њихових класа доносе са престижних домаћих и међународних такмичења и Фестивала.

Доказ преданом раду је и недавно добијена Плакета , као високо признање Факултета уметности из Ниша за континуирану афирмацију Факултета уметности, Универзитета и Града Ниша.

Програм концерта:

Allegro-Andante-Theme and Variations

J.N. Hummel  Трио за флауту, виолончело и клавир оп.78

Ана Величковић – Игић – флаута

Александар Јаковаљевић – виоленчело

Ингрид Јанковић – клавир

*******

Д.Депић Пролећне песме оп.167

1.Предосећање

2. Чежња

3.Зелени витез

4.Вечерња песма

5. Рефрен

L.G. Martinez „Canciones Oligirondinas“ (циклус посвећен трију Анима, премијерно извођење)

1. El pentonal a que

2. Topatumba

3.Postotaciones

4.A mi

5. Gristenia

6. Yolleo

ТРИО АНИМА

Александра Ристић – сопран

Ана Величковић – Игић – флаута

Ингрид Јанковић- клавир

**********

Народна песма „Пуче пушка“ у адаптаацији Предрага Радисављевића

Александра Ристић-сопран

Ана Величковић-Игић-флаута

Александар Јаковљевић-виолончело

Ингрид Јанковић- клавир

Share