Концерт Тамбурашког оркестра РКУД „Пелагић“ Бања Лука

plakat-2У Концертној дворани Банског двора 29. марта 2013. године (петак) у 19,00 часова одржаће се концерт Тамбурашког оркестра РКУД „Пелагић“ Бања Лука поводом Дана друштва и 85 година постојања.

 

 

***

razglednica-1РКУД “Пелагић” је настао давне 1927. године као покушај уједињења младих људи у борби за очување културе, игре и пјесме народа са ових простора. У тадашње вријеме је то била једна од ријетких културно-образовних институција које су дјеловале у самом граду Бања Лука.

За вријеме Другог свјетског рата Друштво је дало многе народне хероје као и још много храбрих бораца.

Прави успон “Пелагића” креће послије Другог свјетског рата када се излази на домаћу и међународну сцену са фолклорном, хорском и тамбураском секцијом. Такође веома су признати и познати били и чланови других секција, народног оркестра, сликарска, вајарска, драмска…

“Пелагић” је неколико пута био учесник, као и побједник разних фестивала свјетских размјера у скоро свим земљама Европе.

Златно доба Друштва трајало је све до почетка деведесетих година прошлог вијека када је због отежаних услова рада дошло до смањења активности у самом Друштву.

2001. године се поново креће на стазе старе славе и “Пелагић” опет показује сву раскош својих кореографија и ношњи, од којих су неке старе и преко сто година, широм позорница Европе а неколико пута чак и Азије.

***

program2

Share