Концерт-Тадеј Кениг, кларинет (Љубљана /Словенија) Мика Хас, клавир (Љубљана /Словенија)

У Концертној дворани Банског двора 11. маја 2015. године (понедјељак) у 20,00 часова, одржаће се концерт-Тадеј Кениг, кларинет (Љубљана /Словенија)
Мика Хас, клавир (Љубљана /Словенија).
У сарадњи са Удужењем музичких умјетника Републике Српске.

 

***

Биографија – Тадеј Кениг

tadej-1

 

***

Miha Haas – Biografija:

MIHA HAAS (*1983) je svoj muzički put započeo u razredu Tanje Zrimšek, a nastavio na SGBŠ Ljubljana kod oca Hinka Haasa. Diplomirao je 2006. godine na Akademiji za glasbo v Ljubljani u razredu Dubravke Tomšić – Srebotnjak, a magistarske studije završio 2008. godine na Kraljevskom konzervatoriju u Briselu kod Aleksandra Madžara.

Pobjednik je državnog takmičenja u kategoriji klavir 2004. i klavirski duo 2005. godine.
2010. godine je dobio Škerjančevu nagradu SGBŠ, 2004. Prešernovu nagradu Akademije za glasbo, a 2005. Prešernovu nagradu Univerze u Ljubljani.

Usavršavao se na međunarodnim seminarima za solistično sviranje kod I. Lasku, J. Siirali, P. Palecznyju, J. M. Huizingu, M. Voskresenskem, P. Kuijkenu i za kamerno sviranje kod S. Picardu i Tria di Parma. Nastupio je na koncertima u Sloveniji, Austriji, Italiji, Belgiji, Njemačkoj, Srbiji, Nizozemskoj, Hrvatskoj, Švedskoj i Norveškoj.

U djelima Mozarta (Kv.414, Kv.365), Beethovna (op. 37, op. 73), Griega, Chopina (op. 21) Gershwina (Rhapsody in Blue) je kao solista nastupao s Orkestrom Slovenske filharmonije, s Orkestrom RTV Slovenija, sa Simfoničkim orkestrom AG, s Orkestrom SGBŠ, s Celjskim gudačkim orkestrom, s Duvačkim orkestrom Slovenske vojske, s Puhačkim orkestrom Ravne te Puhačkim orkestrom Vevče.

Zadnjih godina se najviše posvećuje kamernoj muzici; nastupa s bratom, violinistom Matejom Haasom, u klavirskom duu pa još od studijskih godina s pianistom Tadejom Horvatom, s kojim je osvojio 1. nagradu na državnom takmičenju 2005, 1. nagradu na takmičenju Primož Ramovš 2007. u Ljubljani te 2. nagradu, posebnu nagradu za najbolju izvedbu obavezne kompozicije E. Griega te posebnu nagradu za interpretaciju kompozicije B. Bartoka na takmičenju Concours Grieg 2009 u Oslu.

Miha Haas je učestvovao kod praizvedbi 8 noviteta slovenskih autora (J. Matičič, J. Golob, U. Rojko, P. Merku, D. Novak, M. Mlakar, A. Misson, M. Lazar), snimao je za arhiv televizije i radija.

2010. godine su izašla dva njegova nosača zvuka, na kojima se predstavio u dva različita kamerna sastava; s violončelistom Nikolajom Sajkom s djelima E. Griega, B. Martinůa, R. Savina i B. Puciharja, s klarinetistom Tadejom Kenigom pa cijeli opus Alojza Ajdiča za klarinet i klavir. Jula 2011. godine je sa Simfoničarima RTV Slovenija za arhiv snimio Chopinov 2. klavirski koncert s dirigentom En Shaom.

Od oktobra 2012. je zaposlen na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kao docent za područje kamernih skupina s klavirom.

 

Share