Концерт СУСРЕТИ У МУЗИЦИ

У Концертној дворани Банског двора 13. септембар (сриједа) 2023. године  у 20.00 часова одржаће се концерт  СУСРЕТИ У МУЗИЦИ у оквиру којег ће НАСТУПИТИ PÁL ZSIGA/ ЖИГА ПАЛ  виолина, NÈMETH GYÖRGY/ ЂЕРЂ НЕМЕТ – клавир (Суботица, Република Србија) и СЊЕЖАНА ПОПОВИЋ ВУЛЕТА – клавир, ИВАН ОТАШЕВИЋ – виолина  (Република Српска)

Бесплатне позивнице можете преузети на билетарници Банског двора сваким радним даном, осим викендом у периоду од 12.00 до 18.00 часова.

ЖИГА Пал – виолина

Жига Пал је рођен у Суботици 1978 године,  где је завршио основну и средњу музичку школу у класи чувеног професора виолине Пекара Тибора.1998. године уписује Академију Уметности у Новом Саду у класи Ирине Јашвили. Године 2001. постаје члан Новосадског народног позоришта., Године 2006 постаје концертмајстор Суботичке Филхармоније, која је основана 1908 и један је од најстаријих оркестара у региону. Године 2016 постаје директор Суботичке Филхармоније. Жига Пал је наступао као члан и концертмајстор оркестара, те као члан камерних састава, али и солистички у концертним салама европских метропола – у Немачкој, Италији, Мађарској, Шпанији, Аустрији…

ЂЕРЂ Немет – клавир

Ђерђ Немет је завршио средњу школу у класи Марије Секеј у Суботици. Дипломирао је 2019. године на Факултету музичке уметности Универзитета у Сегедину, у класи Жужане Часар. Похађао је мајсторске курсеве код Марте Гуљаш, Луиса Фернанда Переза, Тамаша Унгара, Кларе Вирц и Рите Кинке. Током каријере бележи значајну концертну каријеру у земљи и иностранству. Тренутно је професор клавира у Музичкој школи Суботица.

СЊЕЖАНА ПОПОВИЋ ВУЛЕТА – клавир

Сњежана Поповић Вулета је рођена 1976. године у Загребу. Основно и средње музичко образовање стекла је у музичкој школи ‘Владо Милошевић’ у Бањалуци, у класи професора Бранке Кузмановић.

Дипломирала је 2000. године, а магистрирала 2010. године на Факултету музичке уметности, у Београду, у класи професора Дубравке Јовичић.

Учесник је манифестације Балкан Арт у 2002 – Италија, интернационалног музичког фестивала Nei suoni dei luoghi“ 2010 – Италија, манифестације Дани Владе С. Милошевића – Бањалука, фестивала Охридско љето 2017, фестивала “Сарајевска зима 2018”, фестивала ФИМУ –Белфорт 2021(Француска). Као солиста сарађивала је са оркестром Академије умјетности Универзитета у Бањалуци и Бањалучком филхармонијом. Наступала је у више концертних простора: Галерија Арт Гет, Галерија САНУ, Галерија Задужбине Илије М. Коларца – Београд, Музеј Савремене умјетности, КЦ Бански Двор, – Бањалука, Културни Центар Градишка, Концертна дворана Музичке академије у Сарајеву, Матица српска Нови Сад, Дом оружаних снага Сарајево, Босански културни центар Сарајево, Дом културе Јајце, Завичајни музеј Требиње, Народно позориште Зеница…

Усавршавала се на курсевима Константина Богина, Наташе Вељковић, Арбо Валдме, Владимира Милошевића и Александра Сердара.

Педагошким радом се бавила у музичким школама ‘Јован Бандур’- Панчево, ‘Даворин Јенко’ – Београд и ‘Опус’ – Бањалука. Члан је жирија на републичким и међународним такмичењима.

Тренутно ради на Академији умјетности у звању редовног професора на предметима Клавир, Клавирски практикум и Корепетиција и читање с листа, у Бањалуци. Наступа као солиста, члан клавирског дуа, клавирског трија и као клавирски сарадник

ИВАН ОТАШЕВИЋ – виолина

Иван Оташевић је рођен у Београду, први циклус студија и магистарске студије успешно завршава у класама проф. Уроша Пешића и проф. Марије Јокановић.

Своје значајне солистичке концертне наступе и остале концертне наступе, остварује у значајним концертним салама у земљи и иностранству: Република Србија, Република Српска, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Северна Македонија, Француска, Шведска, Финска, Мађарска, Италија, Грчка, Аустрија..

Стручно се усавршава на семинарима реномираних страних и домаћих виолинских педагога: проф. Галина Турчанинова-Русија, проф. Вили Мокацјан-Јерменија, проф. Ана Мељник-Украјина, проф. Урош Пешић-Србија, проф. Дејан Михајловић-Србија.

Од оснивања Бањалучке филхармоније 2010. године је ангажован као директор и уметнички руководиоц Бањалучке филхармоније са којом реализује и наступа на преко 150 концертних наступа у земљи и иностранству. Осим Бањалучке филхармоније наступа и са Зрењанинским камерним оркестром, Црногорским гудачким оркестром, УаМО „Станислав Бинички“, Симфонијским оркестром из Мостара, Камрним оркестром „Гудачи Светог Ђорђа“ из Београда.

Током 2019/2020 и 2020/2021. наставне године, одржава мајсторске радионице на „Conservatorio Giuseppe Tartini“- Трст, Факултету музичке уметности у Београду као гостујући професор.

За Радио-Телевизију Београд 1. програм, Радио Телевизију Републике Српске (РТРС) и Архив Босне и Херцеговине снима трајне снимке композиције Ц. Франка, Ц. Саинт-Санса, Ј. С. Баха, А. Пјацоле и В. Милошевића.

Члан је Музиколошког друштва Републике Српске, Удружења музичких умјетника Републике Српске, Удружења музичких и балетских уметника Србије и Асоцијације гудача Србије.

Тренутно је ангажован као предавач у звању ванредног професора на смјеру Виолина. Од 2012. године је руководилац Катедре за гудачке инструменте.

Share