Концерт “Стазама божанске љубави и лепоте“

У Концертној дворани Банског двора 12. априла 2016. године (уторак) у 20,00 часова биће одржан концерт  “Стазама божанске љубави и лепоте“,
У  извођењу Патријаршијског београдског мушког хора,
Диригент  ђакон Владимир Руменић.

stazama-web

Биографија диригента Београдског мушког хора

Владимир Руменић (1972),  завршио је Богословију Светих Кирила и Методија у Призрену и Богословски факултет Светог Саве у Libertyville, САД, рукоположен у чин ђакона од стране Блаженопочившег епископа шумадијског господина др Саве Вуковића, 1997.  Прије одласка у Богословију, као основач, пjeвао је у Свештеничком хору Епархије жичке, у коме стиче пјевачка знања и значајна  хорска искуства, под зналачким руководством тадашњег диригента Виталија Василијевича Тарасјева. У Богословији, на основу стечених знања, искустава и талента организује пјевничке квартете и квинтете, а потом преузима и хор ученика Призренске богословије. Још тада почиње да систематски проучава црквено појање српске певничке и хорске традиције, захваљујући наставницима који су имали великог дара и афинитета према овим областима.

Током студија у Америци наставља да се бави хорском музиком, наступајући са хором Богословског факултета широм Сјеверноамеричког континента, остављајући том приликом интересантне звучне записе. Још као студент имао је прилике да у поводу веома важних догађаја и наступа диригује хором свештеника Епархије жичке у неколико наврата. Током ђаконске службе у Крагујевцу повјерено му је вођење дуплог октета свештеника Епархије шумадијске, а 1998, Свети архијерејски синод Српске православне цркве га поставља и за диригента хора Богословије Светог Јована Златоустог у Крагујевцу, са којима је оставрио неколико запажених наступа у земљама западне Европе. Једно кратко вријеме и у Вршцу је водио хор свештеника Епархије банатске.

Доласком у Београд  2005.  уз свесрду помоћ и изузетно залагање и поверење садашњих чланова Београдског мушког хора, прихвата се реорганизације и васпостављања овог хора какав је и данас. Наставља и даље систематско проучавање црквеног хорског појања са тенденцијом креативног зближавања различитих и разнородних појачких традиција са посебним акцентом на мисији и едукацији кроз практичну презентацију духовне музике.

* * *

tjc_4285acweb

Последњих осам година Хор узима активније учешће у богослужбеном животу Српске, Руске и Грчке православне цркве. Пјева на богослужењима (бденија и литургије) свих важнијих празника, догађаја и прослава. Између многих истичемо наше често учешће у Светогорским богослужењима у Грчкој.  Издвајамо и наше учешће у богослужењима  и концертима у Подострошком манастиру, Црна Гора; Москви и Петрограду, Русија; Бирмингему, Енглеска; Сиднеју, Мелбурну, Илајну, Талонгу, Аделаиду, Аустралија; Окланду, Нови Зеланд; Солуну и Ставросу, Грчка; Бјалистоку, Лублину и Холмску, Пољска; Дубровнику, Загребу и манастиру Крка, Јасеновац и Лепавина, Хрватска; Босанском Броду, Требињу и Мостару, БиХ; Љубљани, Словенија; Цириху, Нојшателу, Бадену и Шафхаузену, Швајцарска.

Посвећеност систематском проучавању, његовању и аутентичном извођењу различитих жанрова хорске музике, као посебно узвишеној категорији умјетности тренутка, доводи овај Хор до посебне идентификационе слике звука и хармоније само, и једино њему својствене.

У циљу што аутентичнијег извођења захтјевних композиција које се налазе на нашем репертоару, Хор тијесно сарађује и са веома истакнутим, признатим и познатим солистима из региона.

* * *

Програм концерта Патријарашког Београдског мушкох хора
Стазама Божанске љубави и лепоте

 1. Скажи ми Господи – Всеволд Дудник
 2. Величаније Светом Симеону – Виталиј Тарасјев; солиста: др Владан Мудреновић, баритон
 3. Први духовни стих – Марко Тајчевић
 4. Покајанија – Артемиј Лукијанович Ведељ
 5. Трећи духовни стих – Марко Тајчевић; солиста: др Владимир Мудреновић, баритон
 6. Искупил ни јеси – Иларион Алфејев; инструментална пратња гости концерта
 7. Достојно јест – Георгија Максимовића
 8. Тебе појем – Иларион Алфејев
 9. Да исправитсја – Павел Чесноков; солиста: ђакон Владимир Руменић, бас-баритон
 10. Отаџбино наша драга – Обрен Пјевовић – Виталиј Тарасјев
 11. Вечерњи звон – руска народна; солисти: ђакон Александар Секулић, тенор; Горан Милошевић, тенор; Ђорђе Томић, бас-баритон и Душан Љубинковић, бас-профондо
 12. La Vrgine – Ђузепе Верди; соло: Миљана Брезичанин, сопран; клавирска пратња: проф. Арсен Чаркић
 13. 12 Разбојника – Сергеј Жаров; солисти: Душан Љубинковић, бас-профондо; Милош Гашић, бас-профондо; Ђорђе Томић, бас-баритон и ђакон Владимир Руменић, бас-баритон

уметнички руководилац хора:
Владимир Руменић, ђакон

 

Share