Концерт Српско – јеврејског пјевачког друштва хор „Браћа Барух“ Београд

У Концертној дворани Банског двора 17. септембра 2016. године (субота) у 20,00 часова у оквиру манифестације „Дани Израела и јеврејске културе“ одржаће се концерт Српско – јеврејског пјевачког друштва хор „Браћа Барух“, Београд,
Диригент: Стефан Зекић
(У сарадњи са Друштвом српско – јеврејског пријатељства,  Јеврејским културним центром  „Арие Ливне“ и Генералним конзулатом  Републике Србије у БиХ).

el-pozivnica-1-web


Хор “Браћа Барух”
из Београда, основан је 1879. године као “Српско јеврејско певачко друштво”. Промијенио је назив 1952.године у садашњи у спомен на тројицу браће из познате јеврејске породице Барух из Београда, страдале у погронима почетком II  свјетског рата. Неки истраживачи тврде да је ријеч о најстаријем јеврејском хору на свијету.

Током свог дугогодишњег рада, хор је приредио велики број концерата у свим значајним музичким центрима Југославије, док су инострана гостовања остварена широм земаља свијета, од Европе, Азије до концерата у Карнеги Холу у Њујорку, 1978. године.

Хор “Браћа Барух” редован је учесник свих најважнијих фестивала озбиљне музике (БЕМУС, БЕЛЕФ, Мокрањчевих дана у Неготину, ЈХС у Нишу и др.) одакле редовно доноси низ награда и признања за свој рад. На огромном репертоару хора се редовно налазе најпознатија дјела музичке литературе свјетских аутора, српских стваралаца и јеврејских композитора, кроз све епохе и стилове.

Неке од најзначајнијих личности из историје наше умјетничке музике биле су на челу хора “Браћа Барух”, међу њима су: С. С. Мокрањац, Ј. Маринковић, С. Христић, Б. Бабић, Б. Пашћан, А. Вујић и др.

Међу најистакнутијим вокалним солистима који су учествовали на концертима хора, пажњу завређују имена: Душана Цвејића, Бреде Калеф, Ðурђавке Чакаревић, те у новије време Јадранке Јовановић, Славољуба Коцића, Живојина Ћирића и других.

Хор је учествовао у низу ТВ и радио емисија, снимајући трајне записе у земљи и иностранству. За ПГП РТС хор “Браћа Барух” је снимио двије ЛП плоче и један ЦД, са јеврејском синагогалном и традиционалном музиком. Након врло успјешног концерта под називом „Јерусалим од злата“ у великој дворани задужбине Илије М. Коларца, снимљен је истоимени компакт-диск 2007.године .

Хор “Браћа Барух” је два пута одликован од стране Председништва државе, за свој допринос културној афирмацији земље.

У протеклих пет година хор је освојио низ значајних награда: II награда на Међународном такмичењу православне хорске музике у Хајновци, Пољска; II награда на „Охридском хорском фестивалу, Македонија; II награда на 21. Интернационалном хорском такмичењу духовне музике у Наместову, Словачка; III  награда н Интернационалном хорском такмичењу „Георги Дмитров“ у Варни, Бугарска; две сребрне медаље, у категорији мјешовотих хорова и у категорији духовне музике, на Интеркултур такмичењу у Врњачкој Бањи; као и бронзану медаљу (79,20 бода) на Интернационалном хорском тамичењу у Превези, Грчка.

За изузетне успјехе које је хор остварио у посљедњих неколико година заслужни су, диригент хора, Стефан Зекић и председник хора, Бранка Цвејић Мезеи.

hor-braca-baruh-web

Share