Концерт Соње Чуле и Жељкe Јованић

У Концертној дворани Банског двора 14. маја 2013. године (уторак) у 20,00 часова одржаће се концерт Соње Чуле, флаута и Жељкe Јованић, клавир.

***

                                    Program 

W.A.Mozart- Rondo D dur, K.V.373

E.Schulhoff-Sonata za flautu i klavir

  I- Allegro moderato
II- Scherzo
III- Aria
IV – Rondo-Finale

 S.Prokofjev – Sonata za flautu i klavir 

I- Moderato
II- Scherzo-Presto
III- Andante
IV- Allegro con brio

 E.Burton- Sonatina za flautu i klavir 

I- Allegretto grazioso
II- Andantino sognando
III- Allegro giocoso; quasi fandango

J.Casterede

Flutes en vacances 

I- Flutes Pastorales
II-Flutes Joyeuses
III-Flutes Reveuses
IV-Flutes Legeres

 Trio flauta 

Sonja Čule
Aleksandra Kopić
NatašaVukojević

***

Sonja Čule  

Rođena 1980. god. Niže muzičko obrazovanje završava u Banjaluci, a srednje u Beogradu. U svom dosadašnjem školovanju je bila učesnik mnogih takmičenja na kojima je osvojila nagrade kao kamerni i solo izvođač uključujući i Specijalnu nagradu na Saveznom takmičenju u Kotoru (Crna Gora) 1997. god. Na trećoj smotri talenata muzičkih i baletskih škola Srbije iste godine u Sremskim Karlovcima je bila prvoplasirana u grupi učenika flaute iz cijele Srbije.

Nastupala je u raznim koncertnim prostorima: BanskiDvor (solistički koncert 2005.god.), Muzički paviljon (diplomski koncert 2007.god.),Muzej RS (B. Luka), SKC, Biblioteka grada,Zadužbina Ilije M. Kolarca (Beograd); Centar za kulturu (Gradiška), Prnjavor, Prijedor (Pozorište), Foča, Doboj, Novi Sad (Sinagoga).

U klasi prof. Laure Levai-Aksin je sa najvišom ocjenom diplomirala (2007) i magistirala (2012) flautuna Akademiji umjetnosti u Banja Luci. Za vrijeme boravka u Danskoj bila je član duvačkog orkestra „Harmony orcestre“. Učesnik je kulturne manifestacije „Svjetski dani muzike“ i manifestacije „Dani V. Miloševića“, na kojoj je nastupala sa gudačkim orkestrom akademije.

Zajedno sa muzičarima iz Sarajeva 2008. god, je predstavljala mlade flautiste Bosne i Hercegovine na koncertu u New York-u, u Carnegie Hall-u.

Bila je član trija „Banski dvor“ s kojim je održala nekoliko cjelovečernjih koncerata u Republici Srpskoj.Takođe je bila član baroknogtrija Biljane Jašić-Radovanović s kojim je aktivno nastupala.

U Banjaluci je premijerno 2011. godine izvela Svitu Kloda Bolinga za flautu i džez trio u originalnom sastavu (flauta, klavir, kontrabas i bubnjevi). 

Aktivni je polaznik majstorskog kursa kod profesora Norberta Girlingera-Austrija. Jedan je odosnivača Udruženja flautista BanjaLuka. Zaposlena je kao nastavnik flaute u muzičkoj školi u Prnjavoru i kao asistent flaute na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

***

Željka Jovanić

Rođena je 1983. godine u Zagrebu. Završila je klavirski i teoretski odsjek u srednjoj muzičkoj školi ,,Mokranjac” u Beogradu, u klasi prof. Željke Vorkapić. U srednjoj školi bila je đak generacije i najbolji diplomac na odsjeku za klavir.

Diplomirala je i magistrirala klavir u klasi prof.Nevene Popović, na Akademiji umjetnosti u Banjaluci sa najvišom ocjenom.

Tokom školovanja učestvovala je na mnogim takmičenjima, koncertima, seminarima i drugim kulturnim manifestacijama od kojih se izdvajaju: Prva nagrada na Festivalu talenata muzičkih škola u Požarevcu 1998. godine i Specijalna nagrada (laureat) na Međunarodnom takmičenju pijanista u Nišu u kategoriji klavirski duo (sa Marijom Šestić).

Željka Jovanić je nastupala u Muzičkoj galeriji Kolarčeve zadužbine, Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, sali Ruskog doma, sali Beogradske filharmonije, sali „Mokranjac“, Svečanoj sali Doma Vojske Jugoslavije, Banskom dvoru u Banoj Luci, sali KC „Gradiška“, KC „Prnjavor“, Pozorište Prijedor…

Nastupala je kao solista sa orkestrom VJ ,,Stanislav Binički” 2001. godine.
Snimila je tri numere za CD koji je izdat 2004. godine, povodom
70-godišnjice osnivanja muzičke škole „Vlado Milošević“.
Bila je član trija  „Banski dvor“ sa kojim je održala nekoliko cjelovečernjih koncerata u Republici Srpskoj.Usavršavala se na majstorskim kursevima kod prof. Aleksandra Šandorova, Konstantina Bogina, Nataše Veljković, Arbo Valdme.

Trenutno je zaposlena na Akademiji umjetnosti u Banjoj Luci kao umjetnički saradnik-korepetitor, na katedri za duvačke i gudačke instrumente.

Share