Kонцерт СОЊА МАРКОВИЋ (клавир) и ЛИДИЈА ПАУЛИН (виолончело)

У Концертној дворани Банског двора 21. јануара (четвртак) у 20.00 часова биће одржан концерт СОЊА МАРКОВИЋ (клавир) и ЛИДИЈА ПАУЛИН (виолончело).

Због тренутне епидемиолошке ситуације број мјеста у публици је ограничен, а обавезно је ношење заштитне маске и дезинфекција руку на улазу.

Бесплатне позивнице за концерт могу се преузети од 12. јануара (уторак) на билетарници Банског двора, сваким даном осим недјељом у периоду од 12.00 до 18.00 часова.

 

ЛИДИЈА ПАУЛИН (1990) виолончело почиње да свира са осам година код професора Едуарда Шершукова и Бранислава Петровића у Бањалуци, гдје завршава нижу и средњу музичку школу. Основне студије завршава у Бањалуци у класи проф. Бранислава Петровића. Магистарске студије завршава у Сарајеву у класи професора Yevgenija Xaviereffa (ученик Mstislava Rostropovicha).

Током образовања осваја многобројне прве награде и лауреате (22 награде) у земљи и иностранству. Остварује запажене наступе широм Европе (Италија, Њемачка, Аустрија, Словенија, Хрватска, Србија, Француска, Црна гора и БИХ), као солиста и као камерни музичар. Као једина челисткиња из Босне и Херцеговине била је члан CEI-YO (омладински симфонијски оркестар централно европске иницијативе) 2007. под вођством Igora Corettija (Италија – ученик Ricarda Muttija  ) са којима је наступала у Италији, Словенији, Аустрији и Њемачкој, а посебно се издваја наступ у Берлинском Konzerthausu.

У децембру 2010.године је уз пратњу здруженог симфонијског оркестра Академија умјетности на два концерта у Бањалуци и Сарајеву изводила Дует за два виолончела А.Вивалди’ под диригентском палицом Бранке Радошевић. Године 2010. учествује као солиста на циклусу од 10 дидактичких концерата камерног оркестра Академије умјетности УНИБЛ гђе изводе К.Сен Санс: Карневал животиња. Вођа дионице виолончела STÜBAphilharmonie оркестра из Њемачке 2013. и 2014. године.

Током студија похађа мајсторске курсеве код: реномираног челисте Валтера Дешпаља, пијанисткиње Наташе Вељковић, шест година учествује на мајсторским радионицама Manhattan String Quartet-a у Сарајеву (од 2012. до 2017. године), мајсторски курс код реномираног челисте Rustama Komachkova из Москве и Виолете Смаиловић-Хуарт на фестивалу ‘’Музика на жици‘’. Свирала је са реномираном професорицом Виолетом Смаиловић-Хуарт у гудачком квартету, клавирском трију, као солиста и као члан оркестра и вођа дионице оркестра Фестивала Музика на Жици од 2014. до 2016. Била је и вођа дионице виолончела Dartmouth Symphony Orchestra 2014 (International tour).

Године 2014. године полаже аудицију за Сарајевску Филхармонију гдје је и данас запослена као вођа дионице Виолончела филхармоније, опере и балета. Као солиста, у јуну 2016. године извела је Концерт за Виолончело и оркестар а-молл, Оп.129 Роберт Шуман уз пратњу оркестра Сарајевске Филхармоније. На седмом СЦМФ учествује као члан гудачког октета заједно са Manhattan String Quartet-ом из Њујорка и реномираним професорима са Julliard School of Music из Њујорка и члановима Метрополитен Опера Оркестра.

На шестом Сарајево Chamber MusicFestivalu (Август,2016. године) формира клавирски трио са Соњом Војводић и Соњом Марковић с којима је претходних година сарађивала и студирала. Трио у овом саставу (Војводић, Марковић, Паулин) уписује докторске умјетничке студије 2018.године на Факултету Музичке Умјетности у Београду у класи проф. Ладислава Мезеија , са највећим успјехом и тренутно је на трећој уједно и завршној години доктората. Побједом на фестивалу „Viva Musica “ 2019.године трио добија наступ у Carnegie Hallu у Њујорку.

Трио је побједник и лауреат такмичења: „Даворин Јенко“ Београд; Фестивал Славенске Музике Београд; Фестивал Талената Сремски Карловци, Републичко такмичење камерне музике Београд, “Константин Велики „ Ниш, „Viva Musica“ Херцег Нови. Прошле године је имала прилику да сурађује поновно са Виолетом Смаиловић Хуарт у клавирском трију заједно за свјетски прослављеним и једним од најбољих пијаниста Константином Богином.

Од 2014.године до данас са оркестром Сарајевске Филхармоније одсвирала је преко 130 концерата и преко 80 опера и балета, од којих се највише истичу концерти гдје је водила дионицу виолончела са солистима као што су: Иво Погорелић (клавир), Александер Рудин(чело), Vadym Kholodenko (клавир), Stephn Konz (чело), Стефан Миленковић (виолина), Emmanuel Pahud (флаута), Петер Јаблонски (клавир), Sergey Krylov (виолина).

СОЊА МАРКОВИЋ (1991) рођена у Фочи. Као студент генерације завршила је клавирски одсјек на Академији умјетности у Бањалуци у класи проф.Невене Поповић. Мастер студије клавира завршава у истој класи на Факултету музичке уметности у Београду,а мастер камерне музике у класи проф.Ладислава Мезеија. Била је носилац CEEPUS стипендије и усавршавала се шест мјесеци на музичкој академији ”Stanislaw Moniuszko” у Гдањску у класи профeсора Богдана Кулаковског.

Добитница је преко 50 републичких и међународних награда. Истичу се 1.награда у Торину, 4.награда у Загребу на троетапном такмичењу, 3.награда у Риму (F.Chopin), више првих награда на међународном такмичењу Бањалучко бијенале (2009,2011,2013), награда за најбоље извођење Клода Дебисија,награде на Шопенијади, прве награде у Београду, Шапцу, Смедереву, Бијељини, Сарајеву, Нишу, Крагујевцу… Учесница је „ Sarajevo chamber festa “, „Култ“ фестивала, “Music and more” фестивала (гдје је била ангажована као официјални корепетитор за гудаче) „Бољшој“ Фестивала Емира Кустурице на Мокрој Гори.

Похађала је семинар за младе пијанисте Југоисточне Европе код проф. Јокут Михаиловић и проф. Александре Романић, Хинка Хаса, као и семинаре проф.Јурија Кота, мајсторски курс проф. Владимира Овчињикова, Емануела Красовског, Кристофера Тејлора и Manhattan String quartet-a.

Наступала је на концертима у “Банском двору – Културном центру” у Бањалуци, дому Армије у Сарајеву,Бошњачком Институту, БКЦу, Синагоги, Културном центру Београда, галерији Српске Академије наука и уметности, СКЦ-у, Народној библиотеци Србије, галерији Коларца, као и великој сали Коларчеве задужбине, гдје је наступала са здруженим оркестром академија из Бањалуке, Сарајева и Београда. Солистичким концертом отворила је сезону УМУРС, а истиче се и сарадња са професором Ненадом Марковићем (АУНС) са којим је извела Шостаковичев концерт за клавир,трубу и оркестар.

Учесник је фестивала “Open Europe”, одржаног у Москви и финалиста међународног такмичења “Adilia-Alivea” у Француској. Добитница је награда за најбољег студента РС првог и другог циклуса студија и била је први стипендиста “Милан Јелић” фондације. Учесник је “цоллувио” пројекта камерне музике у Грацу и одржала је двије турнеје са клавирским триом у Грацу(Gut Hornegg), Минхену (Steinway house), Бечу(Haydn house), Љубљани (Местни музеј), Сплиту (Hatze), Сарајеву (Бошњачки институт) и Београду (Артгет). Снимала је за радио Љубљану 1,радио Драгстор 202 Бг, као и РТС дигитал. Сарађивала је са диригентима Бранком Радошевић и Огњеном Бомоштарем.

Удружење музичких умјетника РС јој дођељује награду за најбољег солисту током 2012/2013 године, а “Бански двор – Културни центар” награду за најперспективнијег пијанисту. Са виолинисткињом Настасјом Војиновић остварила је успјешну сарадњу на мастер студијама кроз низ концерата у Србији, БиХ и Црној Гори,као и на Републичком такмичењу камерне музике Србије 1.награда,”Donne in musica” Крагујевац 1.награда и “Даворин Јенко” 1.награда.

Са триом у саставу Соња Војводић (виолина) и Лидија Паулин (виолончело) похађа докторске умјетничке студије на ФМУ Београд у класи проф.Ладислава Мезеија. Трио је побједник и лауреат такмичења: „Даворин Јенко“ Београд; Фестивал Славенске Музике Београд;Фестивал Талената Сремски Карловци, Републичко такмичење камерне музике Београд, “Константин Велики „ Ниш, „Viva Musica“ Херцег Нови… Поред наступа у Carnegie Hall-u, Соња је позвана да буде члан жирија на „Culley International Competition “ за младе таленте до 18 година које се одржава у Њујорку.

Тренутно је запослена као професор клавира у основној и средњој музичкој школи у Требињу, а њени ученици такође су препознати као перспективни умјетници на републичким и међународним такмичењима.

ПРОГРАМ КОНЦЕРТА:

Zoltan Kodaly – Sonata za violončelo i klavir Op.4

1. Fantasia / Adagio di molto

2. Allegro con spirit

Nikolay Myaskovsky – Sonata za violončelo i klavir no.2, Op.81

1. Allegro moderato

2. Andante cantabile

3. Allegro con spirit

Boris Papandopulo – Rapsodia Concertante za violončelo i klavir

1. Introduzione

2. Arioso

Share