Концерт Соња Чуле, флаута и Жељка Јованић, клавир

У Концертној дворани Банског двора 23. маја 2016. године (понедељак) у 20,00 часова одржаће се концерт Соња Чуле, флаута и Жељка Јованић, клавир.

plakat(1)-web

ПРОГРАМ

Б. Мартину – Прва соната за флауту и клавир
                              Allegro moderato
                             Adagio
                             Allegro poco moderato

Б.Ф.МенделсонРондо капричозо за флауту и клавир

Де Лоренцо – Каденца на Рапсодију бр. 2 Ф. Листа за флауту соло

С.Прокофијев – 3 Сарказма за клавир

О. Месијан –  Црни кос за флауту и клавир

Ч. М. Видор – Свита оп. 34 за флауту и клавир
                               Моderato
                               Scherzo- Allegro vivace
                               Romance- Andantino
                               Final- Vivace

 

БИОГРАФИЈЕ:

Соња Чуле је рођена 1980. године у Загребу. Нижу музичку школу завршава у Бањалуци. Музичко образовање наставља у Београду у Средњој музичкој школи „Јосип Славенски“, на одсјеку за флауту. У класи проф. Љубомира Димитријевића је наступала као камерни и соло извођач и постигла запажене резултате. Била је учесник на неколико такмичења на којима је освојила награде. Добитник је и Специјалне награде на Југословенском такмичењу ученика музичких и балетских школа Југославије, одржаном у Котору у Црној Гори. На академији умјетности у Бањалуци, на одсјеку за флауту је дипломирала 2007. године у класи проф. Лауре Леваи-Аксин у чијој је класи и магистрирала 2012. године са највишом оцјеном.
Као један од водећих младих флаутиста у БиХ, у сарадњи са Америчко-Босанском културном фондацијом (АБЦФ) из Сарајева, 2008. године наступа са неколицином музичара из Сарајева на концерту у Карнеги Холу у Њујорку. Била је организатор концерта у Бањалуци и Прњавору гдје је заједно са колегама са Академије умјетности премијерно извела дјела Клода Болинга. Активни је полазник мајсторског курса код проф. Норберта Гирлингера из Аустрије. Присуствовала је  мајсторским курсевима познатих флаутиста.
Учествовала је на разним манифестацијама и наступала као камерни и соло извођач у разним просторима: Бански двор, Музички павиљон, Музеј савремене умјетности – Бања Лука; Културни центар – Градишка; Дом културе, музичка школа – Прњавор; Позориште, музичка школа, Галерија 96 – Приједор; Галерија Центра за културу – Бијељина; сала Академије умјетности – Слобомир; Музичка школа – Требиње; Велика сала „Задужбине Илије М.Коларца“, Библиотека града, Галерија Артгет – Београд; Синагога – Нови Сад; Карнеги Хол – Њујорк. Један је од оснивача Удружења флаутиста Бања Лука. Од 2010. године је запослена на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци, на Катедри за дувачке инструменте, одсјек – флаута у звању асистента, а од 2015. године у звању доцента.

Жељкa  Јованић рођена je 1983. године у Загребу. Завршила је клавирски и теоретски одсјек у средњој музичкој школи ,,Мокрањац” у Београду, у класи проф. Жељке Воркапић. У средњој школи била је ђак генерације и најбољи дипломац на одсјеку за клавир.
Дипломирала је и магистрирала  клавир у класи проф. Невене Поповић, на Академији умјетности у Бањалуци са највишом оцјеном.
Током школовања учествовала је на многим такмичењима, концертима, семинарима и другим културним манифестацијама.
Жељка Јованић наступала је у Музичкој галерији Коларчеве задужбине, Атријуму Народног музеја у Београду, сали Руског дома, сали Београдске филхармоније, сали „Мокрањац“, Свечаној сали Дома Војске Југославије, Банском двору у Бањој Луци, сали Културни центар „Градишка“, Културни центар Прњавор, Позориште Приједор…
Наступала је као солиста са оркестром ВЈ ,,Станислав Бинички” 2001. године.
Снимила је три нумере за CD који је издат 2004. године, поводом 70-годишњице оснивања Музичке школе „Владо Милошевић“.
Жељка Јованић била је члан трија „Бански двор“ са којим је одржала неколико цјеловечерњих концерата у Републици Српској.
Усавршавала се на мајсторским курсевима код проф. Александра Шандорова, Константина Богина,  Наташе Вељковић, Арбо Валдме.
Тренутно ради на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци као умјетнички сарадник-корепетитор, на катедри за гудаче и дуваче.

 

 

Share