Концерт – Симфонијски оркестар Kонзерваторијума за музику и балет Марибор

У Концертној дворани Банског двора 07. фебруара 2016. године (недеља)
у 19,00 часова одржаће се концерт – Симфонијски оркестар Kонзерваторијума за музику и балет Марибор,
Диригент: Славко Магдић,
Солистa: Жан Милошић Дундек, клавир
У сарадњи са Амбасадом Републике Словеније у Сарајеву и Министарством просвјете и културе Републике Српске.

PLAKAT-web

СИМФОНИЈСКИ ОРКЕСТАР
КОНЗЕРВАТОРИЈУМА ЗА МУЗИКУ И БАЛЕТ МАРИБОР

Дјеловање оркестара на данашњем Конзерваторијуму у Марибору има изузетно богату традицију. Развијање осјећаја и смисла за заједничко свирање је већ дуго од битног значаја у развоју младих музичара.

У години “Европске престолнице културе Марибор 2012.” је, послије много година затишја, почео са радом Симфонијски оркестар Конзерваторијума Марибор. Оркестар је том приликом под водством диригента Славка Магдића заједно са хором Конзерваторијума извео дјело магистра Роберта Камплета “Погреб при Светем Крижу” (Сахрана код Св. Крста).

Посебно важна улога инструменталних састава је између осталог и извођење солистичких наступа надарених ученика. Многи данас уважени музичари су прва солистичка концертна искуства са оркестром стекли управо за вријеме средње школе у  “школским” оркестрима, међу њима и челисти Кармен Печар и Лука Шулић, флаутиста Мартин Белич, виолинисткиња Оксана Печенy, хармоникаш Борут Загорански и други.

У саставу Симфонијског оркестра Конзерваторијума Марибор поред ученика, ђака и професора учествују и некадашњи ученици и гости. Диригент оркестра је Славко Магдић.

Одзив публике и стручне јавности на концертима је изузетан. Кармен Салмич је за концерт у Унионској дворани крајем априла 2014. године између осталог написала: “(…) да је оркестар једноставно добар, јер је пружио пунокрвно умјетничко уживање и поносни смо да град већ трећу годину поред опере има  још једног солидног интерпретатора симфонијске музике. (…) Симфонијски оркестар је,без сумње, за град велики добитак”.

синфњеб

 

ЖАН МИЛОШИЧ ДУНДЕК

Жан Милошич Дундек је млади 16-годишњи пијаниста. Клавир је почео свирати са 8. година у класи проф. Дарке Стергулец са Конзерваторијума за музику и балет Марибор, која је у њему одмах препознала музичку надареност и таленат. Жан је већ сљедеће године у јуну 2008. учествовао на свом првом међународном музичком такмичењу ЕУРИТМИА у Поволету и освојио 3. награду. Послије тог почетног успјеха су усљедила бројна клавирска такмичења, међународне пијанистичке ревије и наступи у земљи и иностранству, на којима је Жан освојио велики број одличних међународних и државних  признања. Ту је неколико првих мјеста, међу којима се издвајају два. На такмичењу у Италији у децембру 2012. године (8. АРС НОВА Међународно музичко такмичење Триесте  „PREMIO PAOLO SPINCICH“) је у изузетно јакој конкуренцији освојио изврсних 99 од 100 могућих бодова. Постао је апсолутни побједник и добитник награде 1. PREMIO ASSOLUTO EX-AEQUO.

На међународном интернет такмичењу је исте године између 188 пијаниста-такмичара из 22 земље освојио 1. мјесто и почасно признање ЛАУРЕАТ за  99,9  од 100,00 могућих бодова.

Са 14. година је успјешно положио пријемни испит  на Универзитету у Грацу и уписао се на одсјек за надарене на Kunstuniversitat Грац у класи професора Унив. Проф. Маг. арт. Еике Страуб. 2014. године је послије положеног пријемног практичног дијела постао ученик умјетничке гимназије на Конзерваторијуму за музику и балет Марибор у класи проф. клавира Татјане Дворшак. Тренутно је на другој години.

За солисту са симфонијским оркестром је изабран послије аудиције, на којој се представило осам кандидата. Запажено је било његово учествовање са СНГ Марибор у септембру 2015. године са првацима „Маријинског“ балета из Ст. Петерсбурга Анастасиом Матвиенко и Денисом Матвиенком.

Концертни и такмичарски наступи Жана Милошича Дундка су убједљиви, умјетничко зрели и пуни хвале публике и стручне јавности.

синф1231

 

СЛАВКО МАГДИЋ

Славко Магдић је нижу и средњу музичку школу као и гимназију похађао у родном Вараждину (Хрватска). Студије хармонике и дириговања је наставио у Москви на Музичкој академији Гњесини, а послије завршеног студија се запослио као учитељ хармонике  у  Средњој музичкој школи у Вараждину. Од 1987. године предаје хармонику на  умјетничкој гимназији Конзерваторијума Марибор. Учествовао је на више такмичења из дириговања – између осталог је 1979. године побиједио на такмичењу на Музичкој академији Гњесини у Москви, 1980. године је освојио другу, а три године касније (1983.) прву награду на Такмичењу младих музичких умјетника Југославије у Загребу. Учествовао је и на међународном такмичењу А. Тоскани у Парми. Сарађивао је са оркестром Загребачке филхармоније, Београдске филхармоније, са Симфонијским оркестром Хрватског радија, Хрватским камерним оркестром и  са Вараждинским камерним оркестром, са којим је у периоду 1991-1994. извео више концерата у оквиру вараждинског и мариборског барокног фестивала. 1983. године је на фестивалу Вараждинске барокне вечери премијерно дириговао оперу Г. Б. Перголесија „La servapadrona. Дириговао је и у Марибору, Загребу, Београду, Вараждину, Дубровнику и Чаковцу.

Славко Магдић је као професор на у умјетничкој гимназији и доцент за класичну хармонику на Филозофском факултету у Пули, гдје је створио више хармоникаша, који постижу изузетне резултате на државним и међународним такмичењима и успјешно одржавају концерте у земљи и иностранству (Б. Загорански, А. Херзог, Д. Цвитанич, Д. Маткович, Т. Крварич, Р. Задравец, Д. Ивша идр.).

Славко Магдић је добитник Гербичеве награде за животно дјело, које додјељује Савез словеначких музичких школа.

синф2245234

Share