Kонцерт ПРЕМИЈЕРЕ – НАТАША МИТРОВИЋ (клавир)

У Концертној дворани Банског двора 26. децембар (понедјељак) 2022. године  у 20.00 часова одржаће секонцерт ПРЕМИЈЕРЕ – НАТАША МИТРОВИЋ (клавир) – Премијерно извођење седам клавирских композиција истакнутих српских композитора.

Бесплатне позивнице могу се преузети на билетарици Банског двора сваким радним даном осим викендом у периоду од 12.00 до 18.00 часова.

„ПРЕМИЈЕРЕ“ је ексклузиван, јединствен и оригиналан пројекат у коме ће се по први пут чути написана јдела седам истакнутих српских композитора. Замишљен је као концертна турнеја репрезентативног цјеловечерњег програма кроз клавирске композиције савремених српских аутора који су на најзанимљивији начин компоновали клавирске форме користећи модеран језик музике и умјетности пратећи свјетске трендове, те на најкреативнији начин изразили своје идеје и емоције.

Циљ пројекта „Премијере“ је безрезервна подршка стваралаштву српских савремених композитора на начин да њихова дјела буду изведена и презентована широј јавности у сврси популаризације умјетничке музике, едукације и развоја нове публике.

Програмом ће бити обухваћена сљедећа дјела:

Вера Миланковић: Клавирске варијације

Иван Бркљачић: Тринаест Београдских хуморески

Драгана Јовановић: Соколица

Игор Главашић: Свита за клавир

Милана Стојадиновић-Милић: Соната Н

Огњен Поповић: Ноктурно

Мирослав Поповић: Варијације – слике

НАТАША МИТРОВИЋ, пијанисткиња из Београда, основне и магистарске студије завршила је на ФМУ у Београду у класи проф. Мирјане Шуица Бабић а докторске студије на истој академији у класи проф. Марије Ђукић.

Усавршавала се код реномираних клавирских педагога: Лазар Берман (Вајмар),  Jan Novotny (Праг), Jan Novotny (Беч), Karl – Heinz Kämmerling (Линдау) и у Америци у оквиру Fulbright програма (проф. Arthur Greene и проф Martin Canin.).

Добитница је многобројних награда на домаћим и међународним такмичењима, као и значајних уметничких признања међу којима су и награда „Емил Хајек“ за најперспективнијег пијанисту и Октобарска награда града Београда.

Одржала је читав низ солистичких концерата и камерних наступа као и гостовања на више европских фестивала у Аустрији, Њемачкој, Шпанији, Шведској, Француској, Турској, Чешкој, Грчкој, Италији, Бугарској, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Македонији и Србији као и у многим ваневропским државама; Израел, Кувајт, Кина, Јапан и САД укључујући реномиране концертне дворане као што су – Kennedy Center -Вашингтон, Simphony Space – Њујорк, – Martin Hall Праг  и Црква св. Софије – Охрид.

Као солиста, наступала је 15 пута са свим домаћим симфонијским оркестрима, са Видинском филхармонијом (Бугарска) и Симфонијским оркестром Montabaura (Њемачка).

У организацији Eleanor Valkenburg (сопран), директора ансамбла „Poetica Musica“, са сједиштем у Њујорку (САД) сваке године наступа у дворани “Old Westbury Gardens”.

Од 2017. године сарађује у клавирском дуу са пијанистом Ненадом Качаром.

Запослена је од 1998. године на ФМУ у Београду, у звању редовног професора на Катедри за клавир.

Одржала је бројна предавања и семинаре за студенте и младе умјетнике у САД -у, Шпанији, Турској, Израелу, Грчкој, Бугарској, Македонији, Србији итд.

Редован је члан бројних жирија на домаћим и међународним такмичењима. У оквиру педагошких достигнућа, њени студенти активно концертирају и освајају бројне награде на домаћим и међународним такмичењима. У оквиру Ерасмус пројекта је предавала и наступала на Музичкој академији у Вигу (Шпанија).

Остварила је трајне снимке за бројне радио и телевизијске куће. У октобру 2018. је снимила и издала солистички ЦД и ДВД.

 

Share