Концерт Пјевачке дружине Светлане Спајић (Београд)

У Концертној дворани Банског двора 30. јануара 2019. године (сриједа) у 20.00 часова одржаће се концерт Пјевачке дружине Светлане Спајић (Београд).
Улаз на концерт је слободан.

Пјевачка дружина Светлане Спајић

Традиционална умјетница Светлана Спајић (1971), скоро три деценије посвећена је његовању и очувању српске традиционалне културе, сакупљајући и учећи на терену од изворних пјевача најстарије генерације. Учествовала је у домаћим и интернационалним музичким и позоришним пројектима и наступала са свјетски познатим умјетницима и музичарима, како онима на пољу традиционалне тако и уквиру world, савремене и импровизоване музике. Од 2009. предводи женски a cappella састав, Пјевачку дружину Светлане Спајић.

Групу одликује изузетно богат и разноврстан репертоар, висок извођачки ниво, поштовање стилских особености српског старог певања из сваког краја и заједнички рад са чуварима сеоске пјевачке традиције старије генерације. Пјевачка дружина наступала је у престижним концертним дворанама (Концертгебау, Концертхаус, Раса, Театро Реал, Тајванска национална концертна дворана) и на фестивалима широм Европе, Aзије и у САД. Редовно наступају и на народним саборима у Србији, Книнској Крајини и Славонији. Године 2012. објавиле су албум Сив соколе (Мултимедиа 2012), потом и албум са чувеном пјевачицом из Црнуће, Олгом Красојевић (ВМАС, 2014). Албум Песме из Јасеновца на којем певају са пјевачицом из Јасеновца Смиљом Котур објављен је 2016. године (ВМАС, 2016).

Пјевачка дружина наступиће у Бањи Луци у саставу: Светлана Спајић, Јована Лукић, Сузана Ђорђевић, Марија Мершник и Ана Мратинковић.  Концертни програм обухватиће песме из Србије (на глас, из вика, на бас…), Републике Српске (романијски глас, ганге из источне Херцеговине, пјевање са Озрена) и сусједних области Кордуна, Баније, Посавине, Западне Славоније, Лике и Далмације (колање, грокталице, старо двогласно пјевање и др.). У другом делу концерта тежиште ће бити на пјесмама из Босанске Крајине – то је уједно омаж Пјевачке дружине највећем српском етномузикологу 20. века, Бањолучанину Влади Милошевићу, чији су увиди и тумачења нашег народног пјевања имала велики утицај на рад групе. На репертоару ће се наћи и неколико пјесама урађених према антологијским теренским снимцима бањолучког великана.

У 2019. години група припрема нови албум, а позване су и на јубиларно 25. издање једног од најпознатијих светских фестивала сакралне и традиционалне музике у Фесу у Мароку.

Share