Концерт – Невен Маринковић – кларинет и Милица Блаженовић – клавир

У Концертној дворани Банског двора 05. маја 2016. године (четвртак) у 20,00 часова биће одржан концерт – Невен Маринковић, кларинет,
Милица Блаженовић, клавир.
Гости: Александар Михић,
Стефан Тешановић.

П Р О Г Р А М

– Francis Poulenc – Соната за кларинет и клавир
Allegro tristamente
Romanza
Allegro con fuoco

– Robert Schumann – Фантастични комади за клавир и кларинет Опус 73
Zart und mit Austdruck
Lebhaft, leicht
Rasch und mit Feuer

– Gioacchino Rossini – Увод, тема и варијације за кларинет и клавир

– Bela Kovacs – Sholem-Alekhem, Rov Feidman

Биографија

Невен Маринковић, рођен је 1991. године у Бања Луци. Основну и средњу музичку школу “ Владо Милошевић ” завршио је у класи проф. Бориса Дукића, а затим своје школовање наставља на Академији умјетности у Бања Луци и основне студије завршава 2014. године у класи проф. Николе Срдића. Тренутно је апсолвент мастер студија на Академији умјетности. За време школовања постаје добитник многих признања и низа награда од којих се издвајају: Републичко такмичење музичких школа (2003-2009. године- I награде), Међународно такмичење Пожаревац (2006.-2007. година-I награде), учешће на Међународном такмичењу Антоан Еберст (Нови Сад, 2008. и 2012. године) и на такмичењу дувача у Кршком (Словенија, 2008. године), а такође и у Вараждину (Хрватска, 2013. година). У току досадашњег школовања похађао је многе семинаре. Стални је члан радионица код проф. Николе Срдића на Гучеву (Србија) где је сарађивао са Робертом Пирцом, Тадеј Кенигом, Ђуром Петеом, Лазаром Кондићем и Зораном Кмицикевићем. Похађао је семинар Беле Ковача у Новом Саду (Србија), 2012. године, а био је и активни члан на семинару кларинета у Вараждину 2013. године. Активно је учествовао на мајсторској радионици Сарајево Chamber Institute коју је подржао Manhattan string quartet и кларинетиста Stanley Drucker. Као солиста уз пратњу оркестра наступио је: Културни центар Бански двор 01.06.2009. композиција “Метохијске скице” Мирослав Штаткић уз пратњу оркестра Музичке школе Владо Милошевић, Културни центар Бански Двор 01.12.2013. „ Кончертино за кларинет и оркестар“ Душан Радић уз пратњу оркестра АУБЛ , Културни центар Бански Двор 02.10.2014. „ Концерт за кларинет и оркестар А-дур опК622“ W.А. Моцарт оркестар АУБЛ, Културни центар Бански Двор 16.12.1015. „Концерт за два кларинета и гудачки оркестар“ G.Ph. Telemann оркестар АУБЛ .У  граду Buttriо (Италија), одржао је цијеловечерњи концерт као члан камерног састава. На концерту младих композитора 2013. године премијерно је извео дијелo за соло кларинет Младена Јанковића. Активан је као предавач, солиста, камерни и оркестарски свирач.

Милица Блаженовић рођена је у Београду 1992. године. Са четири године уписује се у предшколски разред МШ “Др. Војислав Вучковић”. Након тога се наставља своје школовање кроз ниже образовање у класи проф. Марине Јаковљевић. За то време освојила је доста награда и признања на фестивалима, концертима, јавним часовима и другим манифестацијама. Средњу школу завршава у класи проф. Бранке Жиравац. Своје даље школовање наставља на Академији умјетности у Бањој Луци у класи др. Владимира Цвијића и 2013. године завршава основне студије са највишим оценама. Следеће године уписује и завршава мастер студије на ФМУ у Београду, у истој класи. За време целокупног школовања имала је велики број јавних наступа у разним концертним салама од којих би издвојила велику салу Коларчеве задужбине, Етнографски музеј, Римска дворана, Библиотека града Београда, Народни музеј, Бански двор, Народно позориште РС и многе друге. Од најзначајнијих наступа издваја солистичке концерте у Приједору и Бања Луци 2013. године и два концерта са оркестром Академије из Бања Луке. Похађала се семинаре код проф. Злате Малеш, проф. Александра Сердара и проф. Јокут Михајловић. Издваја најзначајније награде које је освојила за време школовања. То су: II награда на 46. фестивалу музичких и балетских школа Србије (2002.), II награда на Међународном такмичењу Др. Војислав Вучковић (2002.), II награда на Републичком такмичењу (2009.) и I награда на Бијеналу у Бањој Луци (2012.). Након завшених мастер студија, запослила се као професор клавира у МШ Требиње, затим у МШ у Прњавору, а од ове школске године запослена је у ЈУ МШ Владо Милошевић у Бањој Луци. Запослена је као професор клавира и активна као солиста, члан камерних састава, корепетитор.

Share