Концерт  „Nessun  dorma“ (Вече Пучинија)

У Концертној дворани Банског двора 25.марта (субота) 2023. године у 20.00 часова одржаће се  Концерт  „Nessun  dorma“ (Вече Пучинија).

Публици ће се представити  Ивана Милинчић, сопран, Албина Смајловић Томић, сопран, Младен Продан, тенор  и Дуња Јанковић, клавир.

 

 ИВАНА МИЛИНЧИЋ (сопран) рођена је 26.6.1990. године у Бањалуци. Завршила је Средњу музичку школу “Владо Милошевић”, смјерове соло пјевање и музички сарадник.

            Године 2009. уписала је соло пјевање на Академији умјетности у Бањалуци у класи проф. Снежане Савичић Секулић, а на другој години студија прелази у класу проф. Дуње Симић.

            Године 2007, у трећем разреду средње школе, учествовала је на Републичком такмичењу средњих музичких школа у Бањалуци, гдје је освојила прву награду. Исте године на Интернационалном такмичењу соло пјевача “Лазар Јовановић”, осваја другу награду, као и другу награду на такмичењу “Никола Цвејић” у Руми. Године 2008. на такмичењу “Лазар Јовановић” осваја трећу награду, а на Републичком такмичењу у Бањалуци прву награду у категорији камерне музике.

            Током музичког образовања, учествовала је на бројним концертима и манифестацијама, као солиста и као дио ансамбла, у Бањалуци, Приједору, Прњавору, Градишци. Редован је учесник традиционалних манифестација „Дани Владе Милошевића”, Свјетског дана музике, те Ноћ музеја. Учествовала је на концертима студената Академије умјетности Бањалука. Године 2009. учествовала је у пројекту “Бисери оперске ризнице”.

            Сарађивала је с диригентима Бранком Радошевић Митровић, Огњеном Бомоштаром и Немањом Савићем.

            Године 2012. учествовала је у снимању емисије “Класика” Радио телевизије Републике Српске, гдје је у оквиру ансамбла (глас и гитара) изводила ренесансна и барокна дјела.

Године 2013. је изабрана да буде учесник фестивала “Nei suoni dei Luoghi”  у Италији, гдје је одржала концерт као члан трија „Алегорија” с Албином Смајловић и Дуњом Јанковић, као и солистички програм. Исте године је дипломирала у класи проф. Дуње Симић. 

            Године 2014. учествује у извођењу оперете „Орфеј у подземљу”, Жака Офенбаха, у улози Купидона. Оперета је од стране умјетничке комисије изабрана да буде дио репертоара Народног позоришта у Бањалуци, у сезони 2014/15.

            Године 2015. с групом младих ентузијаста оснива Удружење пјевача оперске музике “Фигаро” да би подстакли развој и његовање оперске музике у БиХ. Удружење је одржало низ концерата у Босни и Херцеговини и Србији, међу којима се издвајају концерт у Музеју Народног позоришта у Београду, концерт у Великој сали Банског двора, и у Дому оружаних снага у Сарајеву.

Исте те 2015. године осваја прву награду на Међународном такмичењу „Лазар Јовановић” у Београду и специјалну награду Operosa опера студија, те учествује на мастеркласу чувеног америчког мецосопрана Џенифер Лармур.

            Године 2015. изабрана је да учествује на мастеркласу Тересе Берганзе Academie  musicale de Villecroze у Француској.

Године 2016. наступа, уз клавирску сарадњу Дуње Јанковић, у Великој сали Коларчеве задужбине.

 Вокалну технику је усавршавала код реномираног тенора и вокалног учитеља Стојана Стојанова Ганчева, све до његове смрти 2018. године.

            У наредним годинама наставља да учествује на бројним концертима у региону, 2019. године је учествовала на чувеном свјетском такмичењу оперских пјевача Belvedere (Аустрија).        

            Године 2022. полаже аудицију за оперу Бастијен и Бастијена, В.А. Моцарта.  Представа је дио репертоара 93. сезоне Народног позоришта Републике Српске.

АЛБИНА СМАЈЛОВИЋ ТОМИЋ (сопран) рођена је 4. новембра 1982. године у Градишци, гдје је завршила Гимназију. Дипломирала на Одсјеку за српски језик и књижевност на Филолошком факултету у Бањој Луци. Године 2009. уписује Академију умјетности Бањалука, Одсјек за соло пјевање, у класи професорке Снежане Савичић Секулић. Од 2011. године била је у класи проф. Дуње Симић.

Сарађивала је с пијанистима: Матијас Вејт (Њемачка), Морган Фуко Прадо (Француска), Дијего Мињола (Италија), Франческо Фрудуа (Италија), Миливоје Вељић (Србија), те диригентима: Даринка Матић Маровић, Весна Шоуц, Бранка Радошевић Митровић, Ванеса Кременовић, Микица Јевтић, Огњен Бомоштар, Вања Топић, Немања Савић, Душан Урошевић.

Вокалну технику, поред мастеркласова, усавршавала је с тенором Драгославом Илићем (Београд), а тенор Стојанов С. Ганчев (Загреб) био је неколико година њен стални вокални учитељ. Године 2016. у априлу, похађала је мајсторски курс код реномиране америчке мецосопранисткиње Џенифер Лармур у организацији београдске “Оперосе”, а исте те године, такође код гђе Лармур, у Луксембургу. Похађала је и мајсторске курсеве код Влатке Оршанић и Елвире Хасанагић у Италији.

            Године 2005, као ванредан ђак уписује СМШ „Владо Милошевић“ у Бањој Луци, Одсјек за соло пјевање, у класи професорке Анђелке Јокић. Већ у првој години учествује на Републичком такмичењу гдје осваја прву награду у  IV категорији. Исте године на такмичењу соло пјевача „Лазар Јовановић“ у Београду, у категорији камерних дуета са Славеном Абазовићем, баритоном, осваја прву награду. Још као ученик средње школе учествовала је у студентској продукцији Пучинијеве „Сестре Анђелике“ при Оперском студију Академије умјетности у Бањој Луци, којом је дириговао професор Станко Шепић.

            Године 2007. у соло категорији осваја три награде у IV категорији – специјалну на Републичком такмичењу, прву у Београду („Лазар Јовановић“) и трећу у Руми „Никола Цвејић“.

Године 2009. у марту, на такмичењу „Бруна Шпилер“ у Херцег Новом, у IV категорији, освојила је друго мјесто.

Године 2010. у децембру, на Међународном такмичењу соло пјевача, у IV категорији, Лазар Јовановић“ у Београду освојила је прво мјесто.

Године 2010. у организацији Амбасаде БиХ у Загребу одржала је два цјеловечерња концерта – у Београду (СКЦ) и Хрватском културном друштву „Напредак“ у Загребу под називом “Концерти пријатељства”.

Године 2011, 2013. и 2016. сарађивала је с Бањалучком филхармонијом као солиста на Новогодишњем концерту и концерту „Сан љетне ноћи“, такође 2013.

У септембру 2011. године изабрана је, заједно с дванаест пјевача из цијелог свијета, да учествује на мајсторском курсу под вођством реномираног оперског пјевача и педагога, баритона Тома Крауса, на Музичкој академији у Француској (Academie musicale de Villecroze). Исте године у децембру играла је улогу Слушкиње у опери „Сафикада“ изведеној на Великој сцени Народног позоришта у Бањој Луци.

У оперети „Орфеј у подземљу“ Жака Офенбаха, у продукцији Академије умјетности БЛ, тумачила је улогу богиње лова, Дијане.

Године 2012. учествовала је и била полуфиналиста на 63. такмичењу оперских пјевача „Gian Battista Viotti“ (Верчели) у Италији.

Године 2013. учествовала је на Музичком фестивалу „ Nei suoni dei luoghi “ у Италији гдје је одржала цјеловечерњи концерт те се представила и као солиста, и као дио камерног трија „Алегорија“ с колегиницама Иваном Живанић (сопран) и Дуњом Марковић (пијаниста).

Била је члан Оперског студија НП у Београду у сезони 2013/2014.

Године 2017. на Конзерваторијуму “Луиђи Керубини” у Фиренци (Италија), концертно је отпјевала улогу Сестра Анђелика у истоименој опера Ђ. Пучинија

У ријечком ХНК “Иван Пл. Зајц” (Хрватска) 2017. године остварила је улогу Мими у “Боемима” Ђакома Пучинија.

Године 2018. у Имоли (Италија), освојила је друго мјесто на Интернационалном такмичењу “Ебе Стињани”.

Године 2019. у марту одржала је цјеловечерње концерте у Имоли и Коређу (Италија), неколико у земљи и региону, као и концертно извођење Пучинијеве опере “Сестра Анђелика” у Фиренци  (Sala Vanni, Basilica di Santa Maria del Carmine).

Године 2019. одржала је цјеловечерње концерте у клавирској пратњи Дуње Јанковић, у дворцу Brangues у Француској, те концерт у Бриселу.

Од наступа посебно издваја оне у Београдској филхармонији, Студентском културном центру у Београду, Галерији Матице српске у Новом Саду, на пјесничкој манифестацији „Бранково коло“ у Сремским Карловцима, Народном позоришту у Београду, традиционалној манифестацији „Дани Владе Милошевића“, Међународном дану музике, манифестацији „Ноћ музеја“, концерт са Симфонијским оркестром АУ „Бисери музичко-сценске ризнице“, Верчелију и Имоли у Италији, те концерте камерне и савремене музике.

Одржала је више од двадесет солистичких концерата у Приједору, Бањој Луци, Мостару, Требињу, Бихаћу, Сарајеву, Београду, Нишу, Загребу, Француској, Италији, Белгији. Кратко вријеме је предавала соло пјевање у МШ „Саво Балабан“ у Приједору.

            МЛАДЕН ПРОДАН, тенор, Средњу музичку школу ,,Саво Балабан,, завршио је у Приједору. У том периоду осваја многе награде како из соло пјевања, тако и из солфеђа. Неке од најважнијих су прва награда на такмичењу Лазар Јовановић у Београду 2011. године, специјална награда на Републичком такмичењу у Бањој Луци 2013. године, прва награда из солфеђа на републичком такмичењу 2010. и 2012. и друге.

Завршивши средњу школу уписује соло пјевање на ФМУ у Београду у класи проф. Људмиле Грос Поповић. Од када је на ФМУ  освојио је награде:

1. Прва награда на такмичењу Никола Цвејић у Руми 2014. и 2017. године;

2. Прва награда на такмичењу Петар Коњовић у Београду 2014. године;

3. Прва награда на такмичењу Бруна Шпилер у Херцег Новом 2016. године;

4. Лауреат такмичења Вера Виткаи Ковач у Новом Саду 2017. године;

5. Прва награда на такмичењу Лазар Јовановић у Београду 2021. године.

            Добитник је награде из фонда Јелене Михајловић за најперспективнијег младог пјевача на ФМУ за 2014. годину и награду из Фонда Анита Мезетова за највишу просјечну оцјену у току студија на студијском програму за соло пјевање за 2016/2017. годину.  Пјевао је соло у дјелу Миса Криоља с хором ФМУ и III, V i VI Руковет с хором Колегиум мусикум.  Извео циклус пјесама ,,Путовања и разговори,, који је компоновала млада композиторка Станислава Гајић.

            У склопу Оперског студија ФМУ који води проф. Драгана Радаковић тумачио је улогу Мујезина 2014. године, а годину касније и улогу Ајзенштајна  из оперете Слијепи миш. Такође је тумачио лик Ђенара из опере Мадалена Сергеја Прокофјева. Године 2017. је тумачио улогу Алмерика из опере Јоланта П.И. Чајковског у оквиру Опероса Монтенегро Фестивала. Исте године је извео тенорски соло у IX симфонији Л.В. Бетовена под диригентском палицом Бојана Суђића. Године 2018. је у оквиру Опероса Монтенегро опера фестивала извео улогу Ремендада из опере Кармен.
            Завршио је мастер студије на ФМУ у класи проф. Николе Мијаиловића.
Похађао је мајсторски курс Томаса Хемпсона 2019. године у Ваиблингену, Њемачка, мајсторски курс Србољуба Динића 2021. године у Београду, као мајсторски курс који је водио Топи Лептиху у Минхену 2022. године.
            Године 2021. године је тумачио улогу Шојзала из опере Шарлатан у Иснију и Минхену под диригентском палицом Ханс-Кристијана Хојзера. Тумачио је и лик Дон Отавиа у скраћеној верзији опере Дон Ђовани, а у оквиру фестивала који је покривао Београд на води тумачио је лик Ремендада из опере Кармен.
            Године 2022. у Минхену и Штутгарту изводи улогу Принца из опере Заљубљен у три поморанџе Сергеја Прокогјева под диригентском палицом Ханс-Кристијана Хојзера. Такође, тумачио је улогу Рудолфа из опере Боеми.

ДУЊА ЈАНКОВИЋ (1988) рођена је у Добоју гдје је завршила основну музичку школу са освојене двије специјалне награде у категорији камерне музике и прву награду у категорији соло клавир.

У Бањој Луци 2003. године уписује Средњу музичку школу „Владо Милошевић“ у класи проф. Бранке Кузмановић. За вријеме школовања осваја двије прве награде у категорији камерних састава (клавирски дуо и вокално-инструментални дуо) као и двије прве награде у категорији соло клавир.

По завршетку средње школе уписује Академију умјетности Универзитета у Бањој Луци, у класи проф. др умј. Владимира Цвијића. Као студент учествује на концертима катедре за клавир и катедре за камерну музику као и на манифестацијама Ноћ музеја, Дани студената, Дани Владе С. Милошевића. У категорији камерних ансамбала, са сопраном Миљаном Радиновић и мецосопраном Аном Петровић, осваја двије прве награде – у Београду на такмичењу „Лазар Јовановић“ и у Херцег Новом на такмичењу „Бруна Шпилер“. Усавршавала се на курсевима Наташе Вељковић (Аустрија) и Колина Стоуна (Велика Британија). Основне студије завршава 2011. године, а мастер студије 2013. године, са просјечном оцјеном 10,00. Учествовала је на Фестивалу „Nei suoni dei luoghi“ у Италији као представник Академије умјетности гдје је са сопранима Албином Смајловић Томић и Иваном Милинчић, одржала цјеловечерњи концерт у цркви „Свети Роко“ у Вилезеу.

Била је пијаниста Удружења пјевача оперске музике „Фигаро“ у оквиру пројекта „У сусрет опери“ који се реализовао у више градова наше земље (Бања Лука, Сарајево, Мостар, Добој, Приједор, Дервента) и у Београду у Музеју Народног позоришта. С камерним ансамблом „Белканто“ остварила је сарадњу изводећи пројекат „Музиком кроз свијет“ који се нашао на репертоару у градовима у БиХ, Србији и Црној Гори.

Дугогодишња сарадња са сопраном Албином Смајловић Томић довела је до реализације многих концерата и наступа од којих се издвајају цјеловечерњи концерти у Кулурном центру Бански двор у Бањој Луци, Културном центру у Градишци, Дому оружаних снага у Сарајеву, у сали Градске куће у Новом Саду, Културно-изложбеном простору у Нишу, наступ у оквиру манифестације  „Дани Градишке у Београду“ у Скупштини града Београда и у Дворцу Пола Клодела  Бранг, Француска.

Са сопраном Иваном Милинчић наступала је у Великој дворани Коларчеве задужбине у Београду.

Од 2017. године сарађује са кларинетистом Дејаном Тркуљом са којим је одсвирала концерте у музичким школама у Добоју, Бијељини и Травнику, Завичајом музеју у Градишци Музеју Херцеговине у Требињу и Културном центру Бански двор у Бањој Луци.

Била је један од официјелних корепетитора манифестације „Дани флауте“ у Бањој Луци 2018. и 2019. године, у организацији квартета флаута­ „Флутете“, као и Трећег интернационалног конгреса кларинетиста у Травнику, 2017.  године.

Учествовала је у снимању ЦД-а „Партитуре из паучине“ на којем су дјела композитора Владе С. Милошевића.

Запослена је на Академији умјетности Универзитета у Бањој Луци од 2012. године, гдје је тренутно у звању вишег умјетничког сарадника.

Share