Концерт Немање Марјановић и Марије Шестић

nemanja-(2)У Концертној дворани Банског двора 12. априла 2013. године (петак) у 20,00 часова одржаће се концерт Немање Марјановић, виола и Марије Шестић, клавир.

 

 

ПРОГРАМ

Ј. С. Бах:  II СВИТА за соло виолу
Prelude
Allemande
Courante
Sarabande
Menuet I и II
Gigue                          

Ј. Н. Хумел: СОНАТА Ес-дур за клавир и виолу (премијера)
Allegro moderato
Adagio
Rondo con moto

А. Гргин: СОНАТА за виолу и клавир (премијера)
Allegro
Blues
Swing

***

БИОГРАФИЈЕ

Немања Марјановић, рођен је 1976. године у Београду, почео је да свира виолу 1991. године у класи проф. Татјане Петровић, у Музичкој школи Станковић. Дипломирао је и магистрирао на ФМУ у Београду, у класи проф. Дејана Млађеновића, а тренутно је студент Докторских студија на ФМУ у Београду. Постдипломске студије је завршио и у Мадриду, на високој школи за музику Краљица Софија, у класи реномираног свјетског соло виолисте Gerard Caussea, у чијој класи је магистрирао као студент генерације на катедри, и примио лично диплому од Њеног Краљевског Височанства. Као солиста, усавршавао се на мајсторским курсевима код Јурија Башмета, Нобуко Имаи, Пол Нојбауера, Огњена Станчева и др. Специјализацију за гудачки квартет похађао је код Рајнера Шмида (виолинисте Хаген квартета) и проф. Валтера Левина, са академије Џулијард из Њу Јорка.  У области камерне музике, усавршавао се код Марте Гуљаш, Елгара Неболсина, Захара Брона, Цујуши Цуцумија, Петера Франкела, Ралфа Готонија, Рудолфа Баршаија, Дмитрија Башкирова, Џејми Мартина…. Као солиста учествовао је на свим значајним домаћим фестивалима, БЕМУС, НОМУС, Мокрањчеви дани, Мермер и звуци, ОКТОИХ, Трибина композитора, и многидруги, такође и на страним фестивалима као што су Сантандер, Саламантино и др.Наступао је у Аустрији, Шпанији, Мађарској, Русији, Италији, Холандији, Мексику и другим земљама.  Добитник је прве награде на Интернационалном конкурсу Петар Коњовић, у три етапе. Као солиста, наступао је са оркестрима, Симфонијски оркестар РТС-а, са ансамблом Станислав Бинички, са КГО Душан Сковран, чији је био петогодишњи члан на мјесту соло виоле.  Био је члан Квинтета Скарлати у Мадриду са којим је наступао по Шпанији и Италији, и са којим је издао цд за Sony Classsic. Тренутно дјелује као доцент на ФМУ у Београду, и на Академији умјетности у Бања Луци, на катедри за гудачке инструменте на одсјеку виола.

***

Марија Шестић, рођена је 1987. године у Бањалуци, гдје је завршила  основну  музичку школу „Владо Милошевић“ у класи проф. Бранке Кузмановић. За то вријеме је освојила низ првих и специјалних награда на бројним такмичењима. Са тринаест година уписала је студије клавира на Академији умјетности у Бањалуци у класи проф. Невене Поповић у чијој класи је и магистрирала. Наступала је на бројним концертима као солиста, члан клавирског дуа и као солиста уз пратњу гудачког оркестра. Била је лауреат на IX такмичењу младих пијаниста у Нишу, у категорији клавирског дуа. Године 2007. добија посебно признање града Бањалуке за културни допринос граду. Тренутно је ангажована као виши умјетнички сарадник на Академији умјетности у Бањалуци.

 

 

Share