Концерт Немања Марјановић – виола

У Концертној дворани Банског двора 10. јуна 2019. године (понедјељак) у 20.00 часова одржаће се концерт Немања Марјановић – виола.
Гости на концерту: Марија Шестић – клавир и Никола Алексић – виолина.

Бесплатне позивнице за концерт сви заинтересовани могу преузети на билетарници Банског двора од сриједе 05. јуна 2019. године.

Немања Марјановић је рођен 1976. године у Београду, почео је да свира виолу 1991 године у класи професорке Татјане Петровић, у музичкој школи Станковић. Дипломирао је и Магистрирао на факултету Музићке Уметности у Београду, у класи Проф. Дејана Млађеновића, а тренутно је студент Докторских студија на Универзитету Уметности у Београду..

Постдипломске студије је завршио и у Мадриду, на високој школи за музику Краљица Софија (Escuela Superior de musica Reina Sofia), у класи реномираног светског соло виолисте, Gerrard Causse (Жерар Косеа), у чијој класи је Магистрирао као студент генерације на катедри, и примио лично диплому од Њеног Краљевског Височанства Реине Sоfie.

Као солиста, усавршавао се на мајсторским курсевима код Јурија Башмета, Нобуко Имаи, Пол Нојбауера, Огњана Станчева и др.

Специјализацију за гудацки квартет похађао је код Рајнера Шмида (виолинисте Хаген квартета) и Проф. Велтера Левина, са академије Џулијард из Њујорка.

У области камерне музике, усавршавао се код Марте Гулиас, Елгара Неболсина, Захара Брона, Цујуси Цуцумија, Петера Франкела, Пола Готонија, Рудолфа Барсаија, Дмитрија Башкирова, Џејми Мартина, Радована Влатковица, Наталије Саховскаје и Хозе Лујс Гарсије Асенсија и многих других.

Као солиста, учествовао је на свим значајним домаћим фестивалима, БЕМУС, НОМУС, Мокрањчеви Дани, Мермер и Звуци, ОКТОХ, Трибина композитора, и моги други, такође и на страним фестивалима, као сто су Сантандер, Сламатино и др.

Наступао је у Аустрији, Шпанији, Мађарској, Русији, Италији, Холандији, Мексику и другим земљама. Добитник је прве награде на Интенационалном конкурсу Петар Коњовић, у три етапе.

Као солиста, наступао је са оркестрима, Симфонијски оркестар РТС-а, са ансамблом Станислав Бинички, камерним оркестром Орфеј,  Бањалучком Филхармонијом, са КГО Душан Сковран, чији је био петогодишњи члан на месту соло виоле, оркестром Камерата Нови Сад, наступао је као члан Јеврејског камерног оркестра, са КГО Корнелије, где је такође деловао као соло виола, и уједно један од оснивача истог.

Био је члан Квинтета Скарлати у Мадриду са којим је наступао по Шпанији и Италији, и са којим је издао ЦД за Сонy Класик.

Тренутно делује као Ванредни професор на Факултету Музичке Уметности у Београду, и на Академији Умјетности у Бања Луци, на катедри за гудачке инструменте на одсеку виола.

 

Maрија Шестић је рођена 1987.године у Бањалуци. Са 13 година уписује Академију умјетности у Бањалуци, у класи проф.Невене Поповић. Дипломира 2006. године а магистрира 2010. године. Осваја низ награда и признања, између осталих и лауреат на Међународном такмичењу младих пијаниста 2006.године у Нишу, у категорији клавирски дуо.

Од 2007.године ради на Академији умјетности у Бањалуци, у звању умјетничког сарадника. Сарађује са гудачким, дувачким, гитарским и одсјеком за соло пјевање, те такође ради као професор упоредног клавира. Учествује на семинару АЕЦ – на универзитету у Грацу, као представник Академије умјетности из Бањалуке. Један је од извођача који су премијерно извели и снимили композиције Владе С. Милошевића. Добитница је награде Скупштине града Бањалука за изузетан допринос у области културе и умјетности.

Наступала је у Босни и Херцеговини, Србији, Хрватској, Црној Гори, Словенији, Македонији, Русији, Холандији, Белгији, Њемачкој, Француској, Аустрији, Италији, Норвешкој, Финској, Дохи, Бјелорусији и Кини.

Тренутно је у звању вишег умјетничког сарадника у области репродукција музике на Академији умјетности у Бањалуци.

 

Никола Алексић рођен је у Београду. Виолину учи од своје шесте године (класе М. Ристић и А. Лебедински). Са четрнаест година постао је редован студент Факултета музичке умјетности у Београду у класи проф. Дејана Михаиловића, где је дипломирао и стекао звање магистра. Потом се усавршавао код проф. Игора Озима у Келну. Добитник је више награда на републичким и савезним такмичењима. Такође,
добитник је друге награде на међународном музичком конкурсу у италијанском граду Стрези 1993, као и Октобарске награде града Београда за стваралаштво младих 1994. године. Два пута је проглашен за најбољег студента виолине на ФМУ. Додељена му је и награда “Златни анђео“ за најуспешнијег младог уметника и награда Радио Београда “Музичар године 2004“. Заједно са пијанисткињом Хилдом Шван, добитник је награде ’’Станојло Рајичић’’ за најуспешнији реситал одржан у САНУ у сезони 2014/2015.

Два пута је као солиста наступао на БЕМУС-у. Имао је низ реситала у Београду и
другим градовима Србије. Наступао је у Немачкој, Француској, Словенији, БиХ,
Швајцарској, САД, и као солиста са Београдском филхармонијом, Филхармонијом младих, београдским камерним оркестром “Мајстори гудачи“, Симфонијским оркестром РТС, оркестром ФМУ, Уметничким ансамблом Војске Србије, Нишким симфонијским оркестром, Бањалучком филхармонијом, оркестром Академије уметности из Новог Сада, “Гудачима Светог Ђорђа“ и камерним оркестром ’’Цамерата ацадемица’’. У току једне вечери је, као солиста, извео три ,,Б’’ концерта (Бах, Бетовен, Брамс) са Београдском филхармонијом.
Никола Алексић је члан клавирског триа ,,Weissburg’’ са којим одржава редовну
концертну активност. Снимао је за телевизију и остварио трајне снимке за Радио Београд. Запослен је као редовни професор на Академији уметности у Новом Саду. Члан је Удружења музичких уметника Србије.

Share